Uutiset

Lähi-idän tutkimuksen professori: Isisin ahdinko voi lisätä terroriuhkaa Euroopassa

Islamilainen valtio -äärijärjestö Isis koki merkittävän tappion, kun Irakin armeija valtasi Mosulin kaupungin takaisin yhdeksän kuukauden taistelujen jälkeen. Virallinen voitonjulistus annettiin sunnuntaina.

Isis on ahtaalla Irakin lisäksi myös Syyriassa. Vielä on kuitenkin aikaista puhua järjestön kukistumisesta.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola pitää mahdollisena, että Isisin ahdinko konfliktialueella voi lisätä terroriuhkaa Euroopassa.

-Järjestö menettää asemiaan ja voi olla, että se pyrkii korvaamaan tätä tekemällä jotain symbolisesti merkittävää. Jotain, jolla osoittaa, etteivät he ole häviämässä kokonaissotaa, Juusola arvioi.

Propagandalla jatkossakin suuri rooli

Isis pyrkii jatkuvasti rohkaisemaan ja tukemaan terrori-iskujen tekemistä myös konfliktialueen ulkopuolella.

Finnish Middle East Consulting Group -yhtiön tutkija Juha Saarinen ei kuitenkaan usko, että tappio Mosulissa suoranaisesti lisää terrori-iskun uhkaa Euroopassa.

-En usko sillä olevan yksi yhteen vaikutusta, että mitä huonommin Isisillä menee konfliktialueella, sitä suurempi on uhka Euroopassa. Kyse on paljon monimutkaisemmasta asiasta.

Saarisen mukaan Isis voi kuitenkin Mosulin tappion jälkeen haluta heijastaa voimaansa ja kääntää huomiota toisaalle.

-Isis voi eri mekanismeja käyttämällä rohkaista tekemään terrori-iskuja konfliktialueen ulkopuolella. Propagandalla on tässä erittäin suuri rooli.

Katse kääntyy Euroopan yksinäisiin susiin

Saarinen korostaa, että Euroopassa terrorismiuhka on pääosin kotoperäistä.

-Euroopassakin on jihadisteja, jotka ovat taistelleet Isisin riveissä. Kysymys kuuluu, pystyykö Isis tukemaan ja rohkaisemaan heitä terrori-iskuihin.

Samaa mieltä on professori Hannu Juusola.

-Ratkaisevaa sen kannalta, tuleeko iskuja vai ei, on se, millaiset konkreettiset mahdollisuudet emojärjestöllä on strategisen tason avustamiseen. Kannattajia ja verkostoja Euroopasta kyllä löytyy.

Isis palaamassa juurilleen

Juusola muistuttaa, että Isis on aktivoitunut konfliktialueen ulkopuolella jo pidempään, eikä Mosulin hallinnan menetys välttämättä tuo järjestön strategiaan muutosta lyhyellä aikavälillä.

Myös Juha Saarisen mukaan Isis oli varautunut Mosulin menetykseen jo pitkään. Saarinen sanoo Isisin menettävän pian hallinnan myös Syyrian Raqqassa.

-Isis on palaamassa juurilleen, eli kumoukselliseksi sodankäynnin verkostoksi, joka toimii pääosin salassa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic