Uutiset

Lähtikö Puigdemont laivalla Turusta tai Naantalista? – oli Lännen Median haastattelussa Helsingin laivojen lähtöaikaan

Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin Suomen vierailu keskeytyi yllättäen viime viikon lopulla. Puigdemontin oli määrä viipyä Suomessa lauantaihin, mutta hänen on kerrottu poistuneen maasta jo perjantaina.

Kansainvälinen media on uutisoinut eurooppalaisen pidätysmääräyksen saaneen Puigdemontin lähteneen Helsingistä lähtevällä laivalla Tukholmaan perjantaina illalla.

Perjantaina iltaviidestä varttia vaille kuuteen Puigdemont kuitenkin istui Lännen Median haastateltavana. Hän ei siis olisi voinut ehtiä Helsingistä lähtevään laivaan, kuten kansainvälinen media on kirjoittanut, sillä Tallink Siljan ja Viking Linen matkustajalaivat lähtevät perjantaina Helsingistä viideltä ja puoli kuudelta illalla.

Puigdemont olisi sen sijaan voinut ehtiä Turusta tai Naantalista lähtevään iltalaivaan.

Finnlinesin laiva lähtee aikataulun mukaan Naantalista klo 22.25 ja saapuu Ruotsin Kapellskäriin lauantaiaamuna kello 6.15.

Turun satamasta lähtee Viking Linen laiva klo 20.55 ja Tallink Siljan laiva kello 20.20.

Mahdollista siis on, että Puigdemont on mennyt autolla Helsingistä Naantaliin tai Turkuun, jatkanut sieltä laivalla Ruotsiin ja ajanut seurueineen Tanskaan.

Suomessa ei tiedetä, miten Puigdemont lähti

Puigdemontin vierailua isännöinyt kansanedustaja Mikko Kärnä sanoo Lännen Medialle, ettei tiedä, miten Puigdemont poistui Suomesta. Kärnä ei myöskään usko, että Puigdemontilla olisi ollut suomalaisia apureita.

-Uskon, että hän suunnitteli itse lähtöreittinsä, Kärnä toteaa.

Rikostarkastaja Hannu Kautto kertoo, ettei keskusrikospoliisillakaan ole tietoa, miten Puigdemont lopulta lähti Suomesta.

-Kiistaton tosiasia on se, ettei olla edes pyritty selvittämään, miten hän lähti. Asiassa ei ole mitään selvitettävää, Kautto sanoo.

Maanpako päätyi saksalaiseen vankilaan

Puigdemontista annettiin perjantaina kesken Suomen vierailun eurooppalainen pidätysmääräys. Häntä epäillään kansan kiihottamisesta, kapinoinnista ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Puigdemont saapui Suomeen vierailulle viime viikon torstaina. Hänen piti lentää lauantaina takaisin Belgiaan, jossa hän asuu. Saksan poliisi pidätti Puigdemontin sunnuntaina aamupäivällä Tanskan ja Saksan välisellä rajalla.

Hän on ollut viisi kuukautta omaehtoisessa maanpaossa. Espanjassa häntä voi odottaa jopa 25 vuoden vankeusrangaistus.

Saksan poliisi vei Puigdemontin Neumuensterin vankilaan.

Schleswig-Holsteinin alueellinen tuomioistuin on vastuussa siitä, luovutetaanko Puigdemont Espanjaan.

Tuomioistuimen ei odoteta antavan päätöstä ennen pääsiäistä.

Puigdemontin asianajaja Jaume Alonso-Cuevillasin mukaan Puigdemont ei aio hakea turvapaikkaa Saksasta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic