Uutiset

Laittoman työnteon ja hyväksikäytön riski kasvaa kun laittomasti maassa olijoita on enemmän

Euroopan muuttoliikeverkosto yhtyy poliisin aiemmin esittämään huoleen siitä, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden määrän kasvu lisää riskiä epävirallisten, pimeiden työmarkkinoiden laajenemiseen EU:n ulkopuolelta tulevien ihmisten kohdalla. Muuttoliikeverkosto on EU:ssa ja Norjassa toimiva tutkimus- ja tiedonvaihto-organisaatio.

Laittomasti työskentelevät ovat sekä valtiollinen että inhimillinen ongelma. Harmaa talous syö verotuloja ja epävirallisilla työmarkkinoilla työntekijä on vaarassa joutua hyväksikäytetyksi.

-Miten laittomasti työskentelevä voisi hakea oikeuksiaan? Pahimmillaan työntekijä joutuu ihmiskaupan uhriksi, toteaa ylitarkastaja Johanna Väänänen Euroopan muuttoliikeverkostosta.

Laittomasti maassa oleskelevien laitonta työntekoa ei ole toistaiseksi havaittu Suomessa suuressa määrin. Sen sijaan esimerkiksi Ranskassa, Alankomaissa ja Belgiassa on viime vuosina tehty tuhansia havaintoja.

Laiton työnteko tapahtuu tosin paljolti viranomaisilta piilossa, joten tarkkoja tilastoja ei siitä ole saatavissa.

Suomessa laittomasti työskentelevät ovat yleisimmin 20–44 -vuotiaita miehiä, jotka ovat tavallisimmin kotoisin Venäjältä, Nepalista; Nigeriasta tai Bangladeshista. Kaikkien kansallisuutta ei pystytä tunnistamaan.

-Etelä-Suomessa on viime vuonna havaittu useampia tapauksia, jossa laillisesti maassa olevat tekevät töitä, jotka ovat oleskeluluvan vastaisia. Havaintoja on tehty työsuojeluviranomaisten tarkastuksissa, Väänänen kertoo.

Suomessa riskialttiiksi aloiksi on nostettu siivous-, rakennus-, kuljetus- sekä ravintola-ala.

Euroopassa isoksi ongelmaksi on koettu kielitaidon puute, sillä työntekijöiden oikeuksista on vaikea kertoa EU:n ulkopuolelta tuleville. Lisäksi viranomaisten resurssit eivät riitä laajaan valvontaan.

Työnantaja saa yleisimmin sakon, jos jää kiinni laittoman työn teettämisestä. Lain kannalta ei ole väliä, onko laittoman työn teettäminen ollut tietoista vai ei.

Laittomasti työskennellyt työntekijä saatetaan palauttaa kotimaahansa, ottaa säilöön tai sakottaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic