Uutiset

Laivaliikenne vilkastuu hieman – Tallink palauttaa toisen laivan Viron reitille viikonlopuiksi

Tallink palauttaa Star-aluksen Tallinnan reitille, kun matkustusrajoituksia puretaan 14. toukokuuta alkaen. Lippujen myynti on alkanut jo, mutta ryntäystä ei odoteta, koska vapaa-ajan matkustus on edelleen kiellettyä.
Tallinkin Megastar liikennöi normaalisti Helsingin ja Tallinnan välillä. Tallink palauttaa reitille Star-aluksen viikonlopuiksi 15. 5. alkaen. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto
Tallinkin Megastar liikennöi normaalisti Helsingin ja Tallinnan välillä. Tallink palauttaa reitille Star-aluksen viikonlopuiksi 15. 5. alkaen. Kuva: Kimmo Penttinen / arkisto

Matkustusrajoitusten asteittain purku vilkastuttaa hieman myös laivaliikennettä. Hallitus päätti sallia matkustajaliikenteen Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä työn tai muun välttämättömän syyn vuoksi 14. toukokuuta alkaen.

Muutos on tervetullut laivayhtiöille, jotka ovat sinnitelleet koronakriisissä kuljettamalla rahtia ja saamalla tukea liikennöintiin Huoltovarmuuskeskukselta. Tyytyväisyyttä hallituksen päätökseen vakuuttivat sekä Viking Linen toimitusjohtaja Jan Hanses että Tallink-konsernin toimitusjohtaja Paavo Nõgene.

Tallink kertoi keskiviikkona reagoivansa pikaisesti muutokseen. Yhtiö avasi lipunmyynnin jo tiistaina niille matkustajille, joilla on tarve matkustaa työn puolesta tai muista välttämättömistä syistä Virosta ja Ruotsista Suomeen.

Tallink myös palauttaa Star-pikalaivan Helsingin ja Tallinnan välille viikonloppuliikenteen piikkejä varten. Reitillä on liikennöinyt yhtiön Megastar-alus koko koronakriisin ajan.

Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd arvioi, että suurta ryntäystä laivoille tuskin tulee, mutta Suomessa on kuitenkin töissä kymmeniätuhansia virolaisia, jotka haluavat käydä kotonaan. Lisäksi hallitus kertoi keskiviikkona, että kausityövoima EU-alueelta sallitaan 14. toukokuuta alkaen työmatkaliikenteen tavoin.

Nöjdin mukaan Tallink on saanut paljon kyselyjä lipunmyynnistä. Osalla kyselijöistä on ollut Viron matkaan hyvin tärkeä syy, kuten lähiomaisen menehtyminen.

Välttämättömät syyt tarkentuvat

Viking Line jatkaa ainakin toukokuun loppuun asti liikennöintiä neljällä aluksella yhtiön seitsemästä aluksesta. Tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svanströmin mukaan yhtiö miettii koko ajan, milloin liikennöintiä voitaisiin laajentaa. Matkustusrajoitusten lieventäminen oli Viking Linen mukaan yksi askel oikeaan suuntaan.

Viking Linen liikennöi nyt Ahvenanmaalle ja Ruotsiin Turusta. Tallinnaan Viking Line liikennöi normaalisti Helsingin ja Tukholman välillä olevalla Gabriella -aluksella. Maarianhaminasta Kapellskäriin liikennöi Rosella kolmesti viikossa rahtikuljetusten vuoksi.

Laivayhtiöille ei vielä ole tarkennettu mitkä muut asiat kuin työmatkaliikenne kuuluvat välttämättömiin syihin matkustaa. Tilanteeseen odotetaan lisäselvyyttä valtioneuvoston istunnon jälkeen torstaina. Rajavartiolaitos valvoo matkustajaliikennettä rajojen ylityspaikoilla eli muun muassa satamien matkustajaterminaaleissa.

Laiva täytetään puolilleen

Matkustajien turvallisuuden varmistamiseksi laivoilla tehdään nyt monia toimia. Boijer-Svanströmin mukaan Viking on perustanut ryhmän, joka miettii matkustajien turvallisuutta esimerkiksi lastauksen, ruokailujen ja tehostetun siivouksen osalta.

Tallink kertoi, että kaikki matkustajalaivat ottavat korkeintaan puolet laivan kokonaiskapasiteetista jokaisella lähdöllä, jotta laivalla voidaan säilyttää kahden metrin etäisyys toisista. Laivan kauppoihin ja ravintoloihin on asetettu asiakkaiden enimmäismäärä. Ruokailutiloissa henkilöstö käyttää toistaiseksi suu-nenäsuojusta.

Laivoilla ja terminaaleissa on desinfiointipisteitä hygieniasääntöjen noudattamiseksi ja laivojen ja terminaalien pintoja puhdistetaan ja desinfioidaan perusteellisemmin ja tiheämmin.

Raju pudotus

Suomalaiset ja ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa rahaa noin 16,1 miljardia euroa vuonna 2019.

Jos matkailu alkaa elpyä syyskuussa, niin alan kysyntä supistuu tänä vuonna noin 60 prosenttia eli noin 9,8 miljardia euroa. Jos elpyminen alkaa joulukuussa, niin alan kysyntä supistuu vuonna 2020 noin 70 prosenttia eli noin 10,9 miljardia euroa.

Kotimaanmatkailu muodostaa lähes 55 prosenttia Suomen matkailusta. Kotimaan matkailun arvioidaan supistuvan 50–60 prosenttia eli 4,5–5,1 miljardia euroa vuonna 2020.

Koronakriisi leikkaa ulkomaisesta matkailukysynnästä yli 70 prosenttia eli 3,5–3,9 miljardia euroa.

Matkailun kotimaassa arvioidaan alkavan ensimmäisenä. Suomalaisten ulkomaanmatkailu sekä Suomeen suuntautuva matkailu käynnistyvät hitaammin.

Lähde: TEM, arviot perustuvat 30. huhtikuuta tilanteeseen.

Uusimmat

Fingerpori

comic