Uutiset

Laki ja oikeus -puolue voitti vaalit selvästi Puolassa

PiS pääsee jatkamaan uudistuksiaan oikeusjärjestelmässä, mediassa ja kulttuuri-instituutioissa.
Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi myöhään sunnuntaina Varsovassa. Kuva: Radek Pietruszka
Laki ja oikeus -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski julistautui vaalivoittajaksi myöhään sunnuntaina Varsovassa. Kuva: Radek Pietruszka

Puolan johtava kansallismielinen Laki ja oikeus -puolue (PiS) oli voittamassa sunnuntain parlamenttivaalit selvästi kun äänistä oli maanantaiaamuna laskettu 72 prosenttia. Puolue oli saamassa 45,8 prosenttia äänistä.

Maan suurin oppositioryhmittymä Kansalaiskoalitio oli tulossa toiseksi 25,5 prosentin kannatuksella. Kolmantena oli vasemmistolainen Vasemmisto 11,9 prosentilla.

Maaseutuväestöä edustavan PSL:n ja järjestelmän vastaisen Kukiz’15:n muodostama blokki oli 9 prosentissa ja äärioikeistolainen Liitto oli saamassa 6,7 prosenttia äänistä.

– Voitto on meidän, julisti PiSin johtaja Jaroslaw Kaczynski, 70, myöhään sunnuntaina puolueen päämajassa Varsovassa. Hänen mukaansa puolue olisi kuitenkin ”ansainnut voittaa enemmän”.

Tällaisella tuloksella PiS saisi enemmistön parlamentin alahuoneeseen ja pääsisi jatkamaan uudistuksiaan oikeusjärjestelmässä, mediassa ja kulttuuri-instituutioissa seuraavien neljän vuoden aikana.

PiSin vastainen oppositio sai äänistä yli 50 prosenttia. Puolan vaalijärjestelmä antaa kuitenkin suurimmalle ryhmittymälle bonusta niin, että PiS käytännössä saa enemmistön paikkoja parlamenttiin.

Parlamentin ylähuoneen senaatin äänten jakautuminen oli vielä epäselvää. Satapaikkaisella senaatilla on valta tehdä lisäyksiä ja viivyttää alahuoneen lainsäädäntöä sekä estää muutoksia perustuslakiin.

Kovaa kritiikkiä Brysseliltä

Uudistukset ovat saaneet osakseen kovaa kritiikkiä Brysseliltä. Puola on entisistä kommunistisista maista suurin EU:n jäsenmaa.

PiS on neljän vallassaolovuotensa aikana horjuttanut oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, pakottanut median ajamaan sen asiaa ja tarttunut kovalla kädellä toisinajattelijoihin.

Puolasta on tullut johtava maa EU:n sisällä vaatimassa vallan hajauttamista.

Kampanjansa aikana PiS on sanonut äänestäjille, että Puolan liike-elämän ja kulttuurin eliitti tulisi korvata ihmisillä, joilla on isänmaalliset arvot.

Puolue ei ole toistaiseksi kertonut paljoakaan tulevaisuuden suunnitelmistaan. Oikeusministeri Zbigniew Ziobro kuitenkin kertoi toimittajille sunnuntaina äänestyksen päätyttyä, että PiSillä ”on todellinen suunnitelma… jotta oikeusistuimet eivät enää olisi Puolan talouden kahleena”.

Uusimmat

Fingerpori

comic