Uutiset

Lakiesitys eduskunnassa tänään: Puolustusvoimien siviilit sotilaiden lisäksi kansainvälisiin tehtäviin

Lakiesitys kansainvälisen avunannon velvoitepakosta voisi toteutuessaan viedä myös Puolustusvoimien siviilihenkilökuntaa kansainvälisille sotakentille. Ensisijaisesti matkaan lähtisivät vapaaehtoiset.

-Se on sama periaate kuin sotilaiden osalta. Tämä [velvoitepakko] on se viimeinen mahdollisuus, jos joku avainhenkilö jää puuttumaan tarpeelliseksi nähdystä kokoonpanosta, kertoo Puolustusministeriön lainsäädäntöjohtaja Hanna Nordström.

Maanpuolustuksen henkilökuntaliiton puheenjohtaja Marja-Leena Karekivi kertoo, että he vastustavat nykyisen henkilöstön velvoitepakkoa. Tätä linjausta ei ollut heidän tullessaan puolustusvoimien palvelukseen.

.-Työsopimussuhteisella tehtävät on kirjattu työsopimukseen. Kansainvälisen avun tehtäviin haluttaneen myös työsopimussuhteisia, mutta heidän on itse suostuttava lähtöön. Virkamiehelle kieltäytyminen voi olla viime kädessä irtisanomisperuste, hän jatkaa.

Velvoite kattaisi Puolustusvoimien Nordströmin mukaan sekä virka- että työsopimussuhteessa olevat.

-Puolustusvoimilla on oikeus määrätä virkatehtävien sisällöstä ja toteuttamistavasta, ajankohdasta sekä suorituspaikasta, Nordström muistuttaa.

Nordström ei usko, että velvoite tulisi koskemaan siviilihenkilökuntaa kovin laajasti. Hänen mukaansa riippuu tehtävän luonteesta, mitä ammattiryhmiä tehtävät voisivat koskea.

Karekiven mukaan kansainvälisiin avunantotehtäviin voisi lähteä esimerkiksi lakimiehiä, terveydenhuollon ammattilaisia, asentajia ja talouden asiantuntijoita.

Puolustusvoimissa on siviilihenkilökuntaa noin 4 000, joista noin 90 prosenttia on virkasuhteessa. Muut ovat työsopimussuhteessa.

Puolustusministeriön esitys on osa kansainväliseen avunantoon liittyvää lakikokonaisuutta. Eduskunnan täysi-istunto käsittelee sitä ensimmäisen kerran tänään.

Asiasanat

Fingerpori

comic