Uutiset

Lännen Media selvitti: Kuntavaalitulos mylläisi eduskunnan – Tutkija: "Kiehtova ajatuskoe"

Nykyiset hallituspuolueet säilyttäisivät nipin napin enemmistöasemansa, jos eduskuntavaalit olisi käyty kuntavaalien tuloksella. Kokoomuksen asema kuntavaalien suurimpana puolueena toisi sille eduskunnassa 48 paikkaa, ja se kompensoisi keskustan ja varsinkin perussuomalaisten kannatuksen laskua. Perussuomalaiset menettäisivät 21 kansanedustajaa laskelman perusteella.

Hallituspuolueiden määräenemmistö olisi kuitenkin niukin mahdollinen: heidän hallussaan olisi 200-paikkaisesta eduskunnasta 102.

Lännen Media laski, miltä eduskunta näyttäisi kuntavaalituloksen perusteella. Laskelma on tehty soveltamalla kuntavaaleissa puolueille annettuja äänimääriä eduskuntavaalien mukaisissa vaalipiireissä.

Kuntavaalituloksen tarkastuslaskenta ei ole vielä valmistunut.

Laskennassa on käytetty samaa d’Hondtin vaalimatemaattista menetelmää, jolla vaalit lasketaan Suomessa. Menetelmässä keskiössä ovat ehdokkaiden saamat vertausluvut, jotka määräytyvät puolueen vaalipiirin mukaisten listojen äänimäärän perusteella.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja

Markku Jokisipilä

pitää Lännen Median laskelmaa oikean suuntaisena. Hän silti muistuttaa, että kuntavaalit ja eduskuntavaalit ovat lähtökohdiltaan erilaiset. Eroa on paitsi jo vaalipiireissä, myös puolueiden strategioissa.

– Tämä on kiehtova ajatuskoe, mutta täytyy olla varovainen siinä, mitä tämä tarkoittaa puolueiden valtakunnallisen kannatuksen suhteen, Jokisipilä sanoo.

Vihreiden vaalivoitto lisäisi kansanedustajien määrän nykyisestä 15:stä 22:een. Vasemmistoliiton ja vihreiden lisäksi paikkamääräänsä kasvattaisivat Sdp, kristillisdemokraatit ja rkp.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic