Uutiset

Lännen Media Tukholman palopaikalla – kerrostalosta pöllähtelee yhä savua

Lännen Medialle Tukholmassa työskentelevä toimittaja Tuomas Ojala on lähellä Tukholmassa palavaa kerrostaloa.

-Parin korttelin kokoinen alue on suljettu palopaikan ympäriltä. Savun hajua tuntuu yhä ja tuulen osuessa tänne tulee enemmän savua. Rakennukseen on suihkutettu lisää vettä. Sulkunauhojen takana noin 50 ihmistä seuraa tilannetta ja ottaa kuvia, Ojala kertoo Tukholmasta.

Liikenne pääsee Ojalan havaintojen mukaan kulkemaan hyvin suljetun alueen ulkopuolelta.

Raju tulipalo voi luoda rakennuksen sisällä niin kovan kuumuuden, että rakennus on vaarassa romahtaa. Näin voi pahimmillaan käydä Tukholman keskustassa palavan arvotalon kohdalla. Ruotsin viranomaisten mukaan rakennus on vaarassa romahtaa, mutta näin ei ole vielä käynyt.

Myös Suomessa on kokemusta sellaisista tulipaloista, jotka ovat aiheuttaneet rakennusten romahduksia.

-Yleisellä tasolla mekanismi menee niin, että kuumuus voi vaikuttaa rakenteiden lujuuteen. Jos lujuus heikkenee liikaa, rakennus voi romahtaa. Näin voi käydä myös teräs- ja kivirakenteisissa taloissa, kertoo Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Nurmen mieleen on jäänyt muun muassa Hong Kong-tavaratalon tulipalo Vantaalla joulukuussa 2010. Tavaratalorakennus tuhoutui palossa täysin.

-Tavaratalorakennuksessa tapahtunut romahdus oli yllätys niin kiinteistön omistajille kuin pelastusviranomaisille, Nurmi muistelee.

Suomessa on Nurmen mukaan huomioitu hyvin tulipalojen aiheuttama riski romahduksille. Romahdukset voivat tapahtua vain rajuissa tulipaloissa, jotka synnyttävät hyvin korkeita lämpötiloja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti