Uutiset

Lännen Median kysely: Rinteellä on enemmistö takanaan

Enemmistö demarivaikuttajista luottaa yhä puheenjohtaja Antti Rinteeseen, vaikka puolueen kannatus on laskenut jo alle 16 prosentin. Lännen Median laajassa kyselyssä 57 prosenttia demareista pitää Rinnettä sopivana jatkamaan puolueen johdossa. Vastaavasti noin 43 prosenttia katsoo, ettei Rinteellä ole edellytyksiä jatkaa.

Lännen Media selvitti Sdp:n puheenjohtajatilannetta laajalla kyselyllä, joka lähetettiin 500 puoluekokousedustajalle. Heistä hieman yli puolet vastasi.

Rinteen asema puolueensa johdossa on kohdannut turbulenssia pitkin kesää. Demarit ovat käyneet nokkapokkaa esimerkiksi synnytystalkoot-termistä ja puoluejohdon tukemisesta sosiaalisessa mediassa. Vaikeudet presidenttiehdokkaan löytämisessä eivät ole valaneet uskoa puolueen sisällä. Rinne on itsekin valittanut julkisuudessa, että omilta tulee puukkoa selkään.

Rinteen kannatus on tismalleen samalla tasolla kuin helmikuun puoluekokouksessa. Tuolloin hän sai puheenjohtajavaalissa enemmistön taakseen jo ensimmäisellä kierroksella ja valittiin jatkokaudelle 57 prosentin kannatuksella. Tuo kannatus näyttää pysyneen.

-Mielestäni Rinteen asema on vakaa, mutta kyse on siitä miten tulkitaan. Keväällä (puoluekokouksen jälkeen) ajateltiin, että hän on vakauttanut asemansa. Mutta eihän tämä mikään huippuhyvä suoritus ole, arvioi Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo.

Railon mukaan kyselyn tuloksissa näkyy vastakkaisiin poteroihin jakautunut puolue.

-Rinne ei näytä kykenevän vakuuttamaan puoluetta siitä, että hän on oikea mies johtamaan. Sen seurauksena puolue on riitainen, ei ole yhtenäinen eikä yhtä mieltä siitä, miten pitäisi toimia. Siksi kannatusta on äärettömän vaikea saada nousuun. Tästä on tullut tavallaan itseään tuottava kierre, Railo pohtii.

Kyselyn kommenttiosion perusteella äänenpainot Sdp:n sisällä ovat varsin kovia. Avoimista vastauksista käy ilmi, että moni demari toivoo Rinteen vetäytyvän itse syrjään jo ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Joka kolmas kyselyyn vastanneista olisikin valmis järjestämään ylimääräisen puoluekokouksen.

Toisaalta osa vastaajista pitää ylimääräisen puoluekokouksen järjestämistä liian raskaana ponnistuksena. Se myös osuisi liian liki tulevia presidentinvaaleja. Moni toivookin Rinteen saavan työrauhan nykyisen puheenjohtajakautensa ajaksi. Rinteen nykyinen mandaatti kestää vuoteen 2020 saakka.

Railo uskoo, että vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat istuvan puheenjohtajan todellinen koetinkivi.

-Presidentinvaaleista kukaan ei odota mitään. Maakuntavaalitkin ovat sellaiset, ettei niille voi panna paljon painoa. Kyllä tässä varmaan mennään puolentoista vuoden päähän eduskuntavaaleihin Antti Rinteen johdolla. Jos ne hävitään, aletaan varmasti miettiä mitä sitten tehdään.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman nousee Lännen Median kyselyn perusteella Rinteen merkittävimmäksi haastajaksi. Yli kolmasosa Rinteeseen tyytymättömistä olisi valmis kannattamaan häntä puolueen johtoon.

– Vuoden 2017 helmikuussa järjestetyssä Lahden puoluekokouksessa ei pystytty käymään puolueen kipeästi tarvitsemaa avoin puheenjohtajakisaa, koska Rinteen joukot häikäilemättömästi pelasivat yhden potentiaalisen ehdokkaan sivuun listakohulla, sanoo helsinkiläinen demaripoliitikko viitaten puhujalistakohuun, jonka myötä Lindtman jätti osallistumatta puheenjohtajakisaan viime syksynä.

Myös Railo pitää Lindtmania merkittävänä vaihtoehtona Rinteen seuraajaksi.

-Oma mielipiteeni näin yleisellä tasolla on, että Sdp tarvitsisi nuoren, tai ainakin suhteellisen nuoren puheenjohtajan. Se ei itsessään riittäisi vielä korjaamaan ongelmaa, että puolueen kannattajat ovat varsin vanhoja keski-iältään, mutta se helpottaisi sen ratkaisemista. Puheenjohtajan vaihtaminen tarjoaisi tässä vaiheessa mahdollisuuden uuteen alkuun ja saattaisi yhdistää hajautuneita joukkoja. Puheenjohtajan vaihtaminen ei varmasti ratkaisisi kaikkia ongelmia, mutta voisi se helpottaa tilannetta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic