Uutiset

Lännen Median Lauri Nurmi kirjoitti viime vuoden parhaan näkökulmajutun suomettuminen pontimenaan

 

Lännen Median uutistoimittajan

Lauri Nurmen

juttu

Poliitikot ja yliopisto-opiskelijat ovat suuria pelkureita

on valittu viime vuoden parhaimmaksi näkökulmajutuksi Sanomalehtien Liiton vuosittaisessa Paras juttu -kilpailussa.

Syyskuun viimeisenä päivänä julkaistussa jutussaan Nurmi ihmetteli, miksi kotimaan yhteiskunnallisessa keskustelussa oltiin hiljaa Venäjän aloittamista pommituksista Syyriassa. Venäjä pommitti sairaaloita ja asutuskeskuksia, ja kansainvälisessä mediassa alettiin pian puhua sotarikoksista.

Nurmi muistaa panneensa eduskunnassa käydessään merkille, että asia ei tullut puheeksi edes käytäväkeskusteluissa. Myös järjestökentällä reaktiot olivat Nurmen mielestä vaisuja.

– Meillä Suomessa oli hipihiljaista, ja tätä oli jo useampi päivä jatkunut. Tuli hyvin esille, että meidän suhteemme Venäjään ja sen poliittiseen järjestelmään ei ole mitenkään normaali, Nurmi kertoo.

Nurmen mielestä

hänen havaintonsa kertoo siitä, että Neuvostoliiton aikaisen suomettumisen jäljet ovat yhä syvällä suomalaisten kansallisessa psyykessä. Vuonna 1980 syntynyt ja poliittista historiaa pääaineenaan opiskellut Nurmi kuvailee olleensa pettynyt, koska kuvitteli ilmiön jääneen jo historiaan.

Vaikka Nurmi kritisoi poliitikkoja, kansalaisjärjestöjä ja jopa kirkkoa kirjoituksessaan, hän kertoo saaneensa päättäjiltä ja järjestökentältä lähinnä kiittelevää palautetta herättelevästä tekstistään.

– Kyllähän keskustelu lähti sitten liikkeelle, mutta kyllä se oli hidasta, kun vertasi muuhun länsimaiseen mediaan. Asiaa piti mennä aivan tivaamaan poliitikoilta, Nurmi kuvailee.

Nurmi uskoo, että jos Syyrian sairaaloita olisi pommittanut Yhdysvallat, suomalaisten reaktio olisi ollut aivan toisenlainen. Hän toivoo, että suomettumisen piirteet eivät tarttuisi tiedotusvälineisiin, järjestöihin eivätkä poliitikkoihin.

Tuomaristo kiitti Nurmen rohkeaa näkökulmaa ja historiatietoisuutta sekä sitä, että lukija pysyy mukana riippumatta taustatiedoistaan.

Nurmi seuraa Lännen Median uutishuoneessa erityisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, työmarkkinoita ja yleistä valtakunnallista politiikkaa puoluekokouksineen.

Paras juttu -kilpailun

uutisjuttujen sarjan voitti Turun Sanomien toimittaja

Rebekka Härkönen

jutullaan

Rajua kaltoinkohtelua Kupittaalla

. Juttu käsitteli Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osastolla tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia.

Feature-sarjan voitti Maaseudun Tulevaisuuden

Tuulikko Viilo

jutullaan

Liian painava taakka

. Juttu kertoi ylivelkaantuneiden maataloustuottajien tilanteesta.

Näkökulma-sarjaan osallistui 58 juttua, uutissarjaan 37 juttua ja feature-sarjaan 96 juttua. Kilpailun tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna toimittaja

Heikki Hakala

, julkaisupäällikkö

Silja Tenhunen

ja toimittaja

Reettä Räty

.

Viime vuonna Lännen Median verkkotoimittaja

Juha Vainio

voitti Sanomalehtien Liiton Paras juttu -kilpailun uutissarjan jutullaan

Vihasivusto tienaa yritysten mainoksilla

. Juttu paljasti, miten vihajulkaisu MV-lehti tienasi suomaisyritysten nettimainoksilla. Yritykset reagoivat juttuun vetämällä mainoksensa pois ja sivuston mainostulot romahtivat.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic