Uutiset

Länsimaat asettuivat tukemaan Venezuelassa presidentiksi julistautunutta Juan Guaidóa

Tutkija: "Todellinen valta on yhä Madurolla."
Costa Ricassa asuvat venezuelalaiset ottivat ilon irti Juan Guaidón julistuksesta. Kuva: JEFFREY ARGUEDAS

Venezuelan parlamentin puhemies, oppositiojohtaja Juan Guaidó keräsi välittömästi länsimaista tukea johtajuudelleen julistauduttuaan maan presidentiksi keskiviikkona.

Euroopan unionin virallisen kannan mukaan venezuealalaisten demokraattista tahtoa ei voi sivuuttaa. Se huomautti, että Guaidón ihmisoikeudet, vapaus ja turvallisuus on taattava, muttei tunnustanut tätä presidentiksi.

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) yhtyi STT:n mukaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin näkemykseen, jonka mukaan Madurolla ei ole valtaansa kansan mandaattia, toisin kuin parlamentilla ja Guaidólla.

Venezuelan viime toukokuisia presidentinvaaleja, joilla Maduro jatkoi toiselle kaudelle, on arvosteltu vilpillisiksi. Guaidó on luvannut maahan uudet, vapaat vaalit ja hallituksen.

Yhdysvallat, Kanada ja useat oikeistijohtioset latinalaisamerikkalaiset maat asettuivat tukemaan Guaidóa.

Huoli uusista väkivaltaisuuksista levisi heti Guaidón ilmoituksen jälkeen. Guaidón kohtalo voi olla joutua pidätetyksi. Esimerkiksi hänen poliittinen oppi-isänsä, oppositiopoliitikko Leopoldo López on kotiarestissa vuoden 2014 protestoinnin takia.

– Vaikka Guaidó on kansainvälisesti tunnustettu, todellinen valta on yhä Nicolás Madurolla, huomautti poliittisen historian professori Ronal Rodriguez Bogotan Rosarion yliopistosta.

Venäjä varoitti sotatoimista

Venezuelan öljyteollisuuteen investoinut Venäjä sanoi Maduron olevan laillinen presidentti.

Se varoitti torstaina Yhdysvaltoja sotilaallisesta hyökkäyksestä ja sanoi, että se on valmis suojelemaan Venezuelan itsemääräämisoikeutta. Venäjän mukaan Yhdysvaltojen tuki oppositiojohtajalle voi johtaa verisiin yhteenottoihin.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov sanoi venäläislehden haastattelussa, että Venäjä puolustaisi periaatetta, jonka mukaan Venezuelan asioihin ei puututa. Hän ei maininnut Maduroa nimeltä, mutta teki selväksi Venäjän tukevan häntä.

Myös Turkki asettui Maduron taakse. Presidentti Recep Tayyip Erdoğan soitti Madurolle.

– Veljeni Maduro! Pysy pystyssä, seisomme rinnallasi, Erdoğan sanoi tiedottajansa Ibrahim Kalinin mukaan.

Kiina kehotti olemaan puuttumatta

Kiinan mukaan ulkovaltojen on syytä olla puuttumatta konfliktiin, mutta se sanoi tukevansa Venezuelan pyrkimyksiä taata maan itsenäisyys ja vakaus. Kiinan ulkoministeriö peräänkuulutti molempia osapuolia etsimään rauhanomainen ratkaisu tilanteeseen.

– Kiina tukee Venezuelan hallituksen yritystä suojella maan itsemääräämisoikeutta, itsenäisyyttä ja vakautta, ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi Pekingissä.

Kiina on viimeisen kymmenen vuoden aikana lainannut Venezuelalle 50 miljardia dollaria öljysopimuksia vastaan turvatakseen nopeasti kasvavan taloutensa energiansaannin.

Se lopetti Venezuelan rahoittamisen kolme vuotta sitten, kun maan taloudellinen syöksykierre alkoi.

Uusimmat

Fingerpori

comic