Uutiset

Länsimaiden isku Syyriaan ajan kysymys – signaali kemiallisten aseiden käytön lopettamiseksi

On vain ajan kysymys, milloin länsimaat tekevät iskun Syyriaan. Maanpuolustuskorkeakoulun strategian pääopettaja Jaakko Jäntin mukaan kyse on päivistä.

-Jos isku tapahtuu, se tapahtuu lähivuorokausina, hän sanoo.

Tällä hetkellä mahdollista iskua suunnittelevat maat, Yhdysvallat, Britannia ja Ranska, pyrkivät saamaan vahvistusta viime lauantain kaasuhyökkäykselle. Myös Saksa liittyi iskua harkitsevien maiden joukkoon torstaina.

Duman kaupungissa Syyrian pääkaupungin Damaskoksen lähettyvillä 42 ihmistä kuoli kaasuiskussa, jonka tekijäksi epäillään presidentti Bashar al-Assadin joukkoja. Yli 500 ihmistä altistui kemiallisen aseen myrkylle.

-Maat pyrkivät saamaan vahvistuksen sille tiedolle, käsittelevät saamaansa tietoa ja tekevät päätöksen iskusta sen jälkeen, Jäntti sanoo.

Länsimaista Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on ilmoittanut, että isku on tulossa. Hän kehotti myös Venäjää varautumaan. Kreml reagoi torstaina kehottamalla välttämään liikkeitä, jotka pahentaisivat jännitteitä Syyriassa, kertoo Reuters.

Britannia on puolestaan lähettänyt sukellusveneitään ohjuskantaman päähän Syyriasta, ja maan hallitus on kutsuttu hätäkokoukseen, jossa pohditaan reaktiota kaasuiskuun.

Brittilehti The Telegraphin tietojen mukaan isku voisi tapahtua jo torstai-iltana. Brexit-ministeri David Davis kuitenkin totesi, että seuraavaa siirtoa harkitaan tarkasti ja että sen tulee perustua näyttöön, kertoi Reuters.

-Päätöstä ei ole tehty, hän sanoi.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi torstaina, että Saksa haluaa länsimaisten liittolaisten kysyvän sen mielipidettä ennen iskua.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on sanonut pitävänsä Syyrian hallintoa syyllisenä kaasuiskuun ja maa pohtii, miten se reagoi iskuun. Macron on torstai-iltapäivällä suorassa televisiohaastattelussa, jossa hänen odotetaan ottavan kantaa asiaan.

Jäntti uskoo, että mahdollinen isku olisi samantyyppinen, jonka Yhdysvallat teki Syyriaan vuosi sitten huhtikuussa maassa tapahtuneen kemiallisen iskun jälkeen.

-Todennäköisesti isku tehtäisiin Tomahawk-risteilyohjuksilla. Se on turvallinen tapa iskeä, koska siinä Yhdysvallat ei riskeeraa omia lentäjiä.

Hänen mukaansa viime vuonna tehty 60 ohjuksen lentotukikohtaan suunnattu isku jäi lähinnä symboliseksi, sillä Syyria käytti tukikohtaa jo muutama päivä iskun jälkeen.

-Iskun kohde tulee nyt olemaan tarkasti valittu ja rajattu. On mahdollista, että tällä kertaa halutaan aiheuttaa pysyvämpää haittaa Assadin asevoimille, joten isku voi kohdistua sotilaalliseen kalustoon tai infrastruktuuriin, joita on vaikeampi korjata, Jäntti sanoo.

Jäntti muistuttaa, että länsimaiden isku Syyriaan ei käännä sodan kokonaistilannetta suuntaan eikä toiseen.

-Yhdellä iskulla ei ole sotilaallista kannalta tarkasteltuna merkitystä. Vertaisin tätä sillä tavalla, että viimeisen vuoden aikana koalitio on iskenyt siellä kuukaudessa useita satoja kertoja, parhaimmillaan yli tuhat kertaa, hän sanoo.

Suunnitteilla oleva isku tuntuu ja näyttää vaikuttavalta, koska taustalla on periaatteellinen asia: kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos.

-Reaktiolla halutaan näyttää, että kemialliset aseet, joita Assad näyttää käyttävän, eivät voi tulla uudeksi normaaliksi. Samalla halutaan lähettää signaali myös muualle, että kemiallisten aseiden käyttöön reagoidaan, Jäntti sanoo.

Päivitetty: Saksan osuus klo 13:40.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti