Uutiset

Länsimetro alkaa kulkea: "Ette usko, kuinka miellyttävää on olla kertomassa hyviä uutisia metrosta"

Helsingistä Espooseen jatkuva metrolinja, Länsimetro, avataan matkustajaliikenteelle ensi lauantaina eli 18. marraskuuta.

Asiasta tiedotti Helsingin seudun liikenne (HSL) perjantaina Espoon Matinkylässä pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Varsinaisen ilmoituksen teki HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

-Sain eilen illalla HKL:ltä ja Länsimetro oy:ltä tiedon siitä, että edellytykset avaamiselle. Sen jälkeen tein päätöksen, Rihtniemi totesi.

Useasti viivästynyt Länsimetro voitiin Helsingin kaupungin liikennelaitoksen HKL:n toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken mukaan ottaa käyttöön, kun uuden metron toiminnalle asetetut laatuvaatimukset täyttyivät viime viikkojen aikana.

-Laatuvaatimuksissa oli muun muassa metrojärjestelmien häiriötön koekäyttö kahden viikon ajan, Lehmuskoski sanoi.

Samalla hän toppuutteli, että järjestelmässä ja sen toiminnassa tulee todennäköisesti vielä ilmenemään erilaisia häiriöitä, kun metro alkaa säännöllisesti kulkea. Sellaisia ongelmia ei hänestä kuitenkaan tulisi, että metron käyttöönottoa pitäisi viivyttää.

-Kaikkea emme ole vielä nähneet siitä, minkälaisia huolia ja murheita meidän eteemme tulee. Koekäytön myötä olen itse vakuuttunut siitä, että ne ovat sellaisia asioita, joista me selviämme, jatkoi Lehmuskoski.

Rihtniemi totesi että loppuvuoden ajan Espoossa kulkee sellaista bussiliikennettä metrolinjan yhteydessä siltä varalta, että metron toiminnassa ilmenisi ongelmia.

Avausta odotettu

Länsimetro on vuosia kestänyt rakennushanke. Helsingin ja Espoon kaupungin yhdessä laatima projekti on myös viivästynyt, ja metrolinjan kustannukset ovat paisuneet yli kaksinkertaisiksi alkuperäisestä arviosta.

Helsingin Sanomat on aiemmin kertonut, että alkuperäinen kustannusarvio vuonna 2006 oli noin puoli miljardia euroa. Tällä hetkellä Länsimetron hintalappu on vajaassa 1,2 miljardissa.

-Ette usko, kuinka miellyttävää on olla kertomassa hyviä uutisia metrosta, totesi Länsimetro oy:n toimitusjohtaja Olli Isotalo perjantaina.

Ensi lauantaina avattavassa Länsimetron ensimmäisessä osassa metro tulee kulkemaan kahdeksaan uuteen asemaan Helsingin ja Espoon alueille.

Nyt käyttöön otettavan rataosuuden pituus on kaikkiaan 14 kilometriä. Länsimetro lähtee Ruoholahdesta, joka on tällä hetkellä Helsingin metron läntisin asema, ja kulkee lännessä Espoon Matinkylään saakka.

Länsimetron seuraavassa vaiheessa metroa on tarkoitus laajentaa Kivenlahteen asti. Toista vaihetta louhitaan parhaillaan. Kaikkiaan Länsimetro tulee olemaan 23 kilometriä pitkä, ja uusia asemia tulee olemaan 13.

Varsinkin kuluneena vuonna Länsimetron viivästymistä on kuitattu myös huumorilla. Perjantaisessa tiedotustilaisuudessa puhunut Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä kuitenkin totesi, että tärkeintä on ollut saada metro liikkeelle.

-On erittäin tärkeää saada metron jatko palvelemaan seudun asukkaita, asiakkaita ja koko seudun kasvua. kertoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä tiedotustilaisuudessa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei ollut työesteen vuoksi paikalla Matinkylässä järjestetyssä tilaisuudessa.

EDIT 10.11.2017 kl 10.26: Juttu päivitetty kauttaaltaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti