Uutiset

Länsivaltojen iskut Syyriaan jakoivat mielipiteitä – näin niitä kommentoitiin sosiaalisessa mediassa

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump
kertoi varhain lauantaina Suomen aikaa, että Yhdysvallat on yhdessä Ranskan ja Britannian kanssa tehnyt kohdistettuja iskuja Syyriaan.

Yli toistasataa risteilyohjusta ammuttiin asiantuntijoiden mukaan kolmeen tarkoin valikoituun kohteeseen. Tarkoituksena oli lähettää Syyrian presidentille Bashar al-Assadille ja tämän hallinnolle signaali siitä, että Yhdysvallat ja sen liittolaiset eivät hyväksy kemiallisten aseiden käyttöä.

Venäjä, Iran ja Syyria ovat puolestaan tuominneet länsimaiden tekemät iskut. Venäjä on länsimaiden kanssa eri mieltä myös siitä, onko kemiallisia aseita Syyriassa ylipäätään käytetty.

Uutistoimisto Tassin mukaan Venäjä uskoo, että kemialliset iskut olivat lavastettuja, ja että niitä käytettiin tekosyynä, jotta Syyriaan voitiin iskeä.

Venäjän ja lännen välit ovat olleet hyvin kireät jo ennen viimeöisiä iskuja. Nyt tilanne ei ainakaan vaikuta paremmalta.

Ensimmäiset protestit lännen tekemiä iskuja vastaan käynnistettiin jo samana päivänä esimerkiksi Italissa ja Britanniassa, kun mielenosoittajat vaativat pommitusten lopettamista Syyriassa.

Mielipiteiden kahtiajako näkyi myös sosiaalisessa mediassa lauantaina, kun ihmiset kommentoivat Twitterissä ja Facebookissa aamun uutisia.

Kritiikkiä aseita vastaan

Muun muassa SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja otti lauantaina Facebook-tilillään kantaa siihen, onko ”tavallisilla” aseilla surmaaminen hyväksyttävämpää kuin kemiallisia aseita käyttämällä.

”Minua hämmentää se, jos lasten ja siviilien surmaaminen ns. tavallisilla aseilla on jotenkin hyväksyttävämpää kuin kemiallisia aseita käyttämällä. Lännen isku Syyriaan on hyväksyttävä jos se tuo sodan ja kaiken surmaamisen lopettamisen lähemmäksi, mutta se jää vielä nähtäväksi. Tämän monenkeskisen sääntöpohjaisen kansainvälisen yhteistyöjärjestelmän murentamiskehityksen yksi piirre näyttää olevan ettei kukaan enää näytä olevan kiinnostunut aidosti riippumattoman ja luotettavan sotarikosten tutkintaprosessin ylläpitämisestä ja vahvistamisesta”, Tuomioja kirjoitti.

Myös Rauhanliitto piti huonona Yhdysvaltojen tapaa reagoida kemiallisten aseiden käyttöön.

”Kemiallisten aseiden käyttö on sotarikos, johon syyllistyneet on saatettava vastuuseen teoistaan. Pommitukset eivät kuitenkaan ole oikea ratkaisu, vaan voivat kärjistää tilannetta vaaralliseen suuntaan.”

Erityisen kriittisesti kohdennettuihin iskuihin suhtautui muun muassa radio- ja tv-toimittaja Outi Popp, joka kyseenalaisti useaan otteeseen Twitter-tilillään Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden toiminnan Syyriassa.

”KYSYMYS: Länsi tuntuu hyväksyvän iskun ilman kv asevalvontajärjestön tutkimusta, ilman YK:n, USA:n kongressin tai Britannian parlamentin hyväksyntää. Eikö tässä ole taas Irakin sodan virheiden ainekset kasassa?” Popp kysyi.

Poliittisia ratkaisuja kaivataan

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi heti tuoreeltaan lännen tekemiä iskuja sekä aamun uutisissa että sosiaalisessa mediassa. Aaltolan mukaan lännen iskun tarkoituksena oli ennaltaehkäistä tilanteen pahempaa kärjistymistä.

”Lännen ojennusisku Syyriassa rajattu, eskalaatiota ennaltaehkäisevä. Osoitettiin päättäväisyyttä ja rajoja. Syyrian ja Venäjän reaktiot todennäköisesti kiivaita, mutta retoorisia, disinformatiivisia. Epävarmuustekijät kuitenkin huomattavia”, Aaltola kirjoitti Twitter-tilillään.

Myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi lauantaina tapahtumia sekä Ylen suorassa haastattelussa että sosiaalisessa mediassa.

Niinistö vaikutti olevan toiveikas sen suhteen, että Venäjä ei reagoi lännen iskuihin harkitsemattomasti. Toisaalta Niinistö muistutti Twitterissä, että tilanteen kärjistyminen saattaa johtaa konfliktin laajenemiseen, ja siksi on äärimmäisen tärkeää säilyttää dialogi eri osapuolten välillä.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) näki ohjusiskut vahvana kannanottona, mutta peräänkuulutti samalla poliittisia ratkaisuja.

”Syyriaan valikoituihin kohteisiin kohdistettu ohjusisku on vahva kannanotto kemiallisia aseita vastaan. Suunnatonta inhimillistä kärsimystä aiheuttanut sota saadaan loppuun vain poliittisen ratkaisun kautta. YK:n turvallisuusneuvostolla ja pysyvillä jäsenillä suuri vastuu”, Virolainen kirjoitti Twitterissä.

Geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut asiantuntija Alan Salehzadeh suhtautui lauantaina skeptisesti eri osapuolten väliseen sovintoon.

”Mikäli Yhdysvallat ja Venäjä kuitenkin tekisivät yhteistyötä, ne pystyisivät rauhoittamaan Syyrian sotaa merkittävästi. Näyttää kuitenkin siltä, että kumpikaan maa ei toistaiseksi ole kovin halukas yhteistyöhön”, Salehzadeh totesi Twitter-tilillään.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti