Uutiset

Lapin matkailuun odotetaan uutta ennätystalvea

Lapin matkailuun odotetaan taas uutta ennätystalvea.

-Siltä se vahvasti näyttää tällä hetkellä. Kasvua tulee edelleen viime talveen verrattuna ja nimenomaan kansainväliseltä puolelta. Uskon sen osalta kaksinumeroiseen kasvulukuun, sanoo Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.

Lapland Hotelsilla on Lapissa 14 hotellia ja neljä hiihtokeskusta. Perämerellä matkailujäänmurtaja Sampoa ja Kemin Lumilinnaa pyörittävässä Kemin Matkailu Oy:ssä on samansuuntaiset odotukset.

-Ennakkovarauskanta näyttää, että pääsemme vähintään siihen mitä viime vuonna, mutta ennustamme kasvua. Olemme oikein tyytyväisiä, mutta ei me vielä täynnä olla, vaan kauppaa tehdään koko ajan, kuvailee toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry ennustaa, että yritysten majoitusliikevaihto kasvaa loppuvuonna noin kymmenen prosenttia viime vuodesta, eli lähes alkuvuoden tahtia. Lapissa se tarkoittaisi, että marraskuun ja huhtikuun välisenä aikana ulkomaisille matkailijoille kirjattaisiin ensi kerran yli miljoona yöpymistä.

Suomeen tulevien ulkomaisten matkailijoiden yöpymisistä jo noin puolet kohdistuu talvisesongin aikana Lappiin ja Kuusamoon. Kasvun takia ympäri Lappia on rakenteilla majoituskapasiteettia.

Esimerkiksi Lapland Hotels valmistelee Rovaniemen kaupungin kanssa kaavaa kylpylähotellin ja kongressikeskuksen rakentamiseksi. Kemijärvi havittelee puista hotellia ja Kemissä yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari aikoo laajentaa perinteikkään hotelli Merihovin kolme kertaa nykyistä suuremmaksi loistohotelliksi.

Matkailu kysyy työvoimaa.

-Vajaa kolmannes saadusta eurosta menee aina palkkoihin ja työvoiman sivukustannuksiin. Toisaalta se tarkoittaa, että aina kun ala kasvaa, se työllistää merkittävästi, mikä on hyväksi kansantaloudelle, Ari Vuorentausta laskee.

Tunturikohteisiin on jo ajoittain vaikeaa löytää riittävästi työvoimaa. Esimerkiksi oppilaitoksista keittiöpuolelta valmistuvista ihmisistä osa katoaa Vuorentaustan mukaan nopeasti työmarkkinoilta, kun opiskelijoiden ennakkokäsitykset eivät välttämättä vastaa alan todellisuutta.

-Ala ei ole parhaiten palkattu, mikä on ongelma, mutta kannattavuus ei toisaalta mahdollista muunkaanlaista palkkausta tällä hetkellä.

Myös työntekijöiden majoitus aiheuttaa päänvaivaa.

-Isossa kuvassa suurin haaste on saada matkailua ympärivuotisemmaksi, jotta saadaan pysyvämpiä työsuhteita ja sitä kautta myös infrainvestoinnit terveemmälle pohjalle, Vuorentausta sanoo.

Vuorentaustan mukaan päättyvä kesä oli jo Lapland Hotelsille ”mukavan kasvun” aikaa. Uusia kesämatkailijoita hän odottaa etenkin Euroopasta ja syysturisteja Aasiasta.

Kemissä Lumilinnaa rakennetaan jo ympärivuotiseksi. Uuden rakennuksen kylmätilan sisälle tulee pala linnaa.

-Kylmätilaa voi muokata vuosien varrella, mutta nyt suurin kysyntä on Lumilinnan isolle Lumiravintolalle – eli se tulee sinne sisälle, Susanna Koutonen paljastaa.

Koutosen mukaan muista ympärivuotisen linnan palveluista ja rakennuksen ulkonäöstä kerrotaan tarkemmin, kunhan suunnittelu edistyy. Viime talvena linnan ympärille tuli 33 lasivillaa ja tänä talvena niitä tulee viisi lisää.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic