Uutiset

Lapin tulvat näyttävät jäävän pelättyä pienemmiksi – Torniossa vesi nousee vanhan tulvavallin tasalle, mutta korotettu valli pitää

Viranomaiset arvioivat tiistaina, että Lapin tulvista ei tule niin pahoja kuin miltä vielä viime viikolla näytti. Huolestuttavimmalta tilanne on näyttänyt Tornionjoella.

-Tornionjoen ennuste on laskenut eilisestä, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Torniota suojaavaa tulvavallia korotettiin poikkeuksellisen voimakkaan tulvan varalta 45 senttiä. Viranomaiset uskovat nyt, että Tornionjoki nousee korkeimmillaan vanhan tulvavallin korkeudelle tai vai hitusen yli.

-Valli pitää, kun sitä on korotettu. Torniossa ei ole mitään hätää, kaikkien siellä tehtyjen suojaustoimien pitäisi riittää, Vehviläinen arvioi.

Tornionjoen vedenkorkeus oli tiistaina iltapäivällä Tornion keskustan kohdalla 3,90 metrissä. Vesi oli noussut vuorokaudessa 13 senttimetriä.

Vanhan tulvapenkereen korkeus on 4,15 metriä, minkä joki saavuttanee perjantain aikana. Sen jälkeen veden odotetaan kääntyvän laskuun, ellei valuma-alueelle osu kovaa vesisadetta tai muita yllätyksiä.

Kittilässä vesi ei ollut tiistaina noussut enää viimeiseen vuorokauteen. Ounasjoen tulva pitää kuitenkin yhä viranomaisia varpaillaan.

-Vesi ei ole laskenut niin kuin ajattelimme. Se mietityttää, koska sateista ei koskaan tiedä, ja sateen sattuessa vesi voi kääntyä uudestaan nousuun, Vehviläinen kertoo.

-Ei tilanne Kittilässäkään kuitenkaan pahempaan päin ole, hän lisää.

Vesi on jo noussut Kittilässä monin paikoin teille ja kellareihin. Mitä pitempään vesi pysyy korkealla, sitä todennäköisemmin vahinkoja tulee lisää, kun vesi läpäisee maaperää ja pääsee kastelemaan uusia rakennuksia.

Rovaniemelle ennustettiin vielä kolme päivää sitten kaupungin mittaushistorian suurimpien tulvien kokoista kevättulvaa, mutta pelko osoittautui kaikeksi onneksi turhaksi.

Veden korkeus saattoi saavuttaa huippunsa jo tiistaina. Vesisateet voivat silti sielläkin vielä lisätä tulvaa niin, että huippukohta ajoittuisi loppuviikolle. Näillä näkymin suurilta vahingoilta kuitenkin vältytään.

-Kemijärvessä on tilaa, Vehviläinen muistuttaa.

Viranomaiset hakivat jo etukäteen luvan ylittää tarvittaessa Kemijärven säännöstelyraja. Jo maanantaina alkoi näyttää siltä, ettei lupaa tarvitse käyttää. Vehviläisen mukaan lupa kannattaa hakea hyvissä ajoin, sillä muuten voidaan myöhästyä, jos vesisade kääntää tulvan nopeaan nousuun.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic