Uutiset

Lapissa uusi koronavirusepäily, yksi kiinalainen turisti tuotu hoitoon – sairaalalla on valmis toimintasuunnitelma, jos virus vahvistuu koronaksi

Kiinalaismatkailijan virusnäytteet lähetetään aamulla Helsinkiin tutkittavaksi, ja tuloksia odotetaan tänään alkuillasta. Potilaalla on hengitystieinfektio-oireita, ja hän on kotoisin Wuhanin alueelta. Virukseen on tällä hetkellä kuollut Kiinassa 132 ihmistä.
Ivalon terveyskeskuksessa epäiltiin koronavirusta viime perjantaina, mutta epäily oli aiheeton. Kuvassa Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti. Kuva: Olli Miettunen
Ivalon terveyskeskuksessa epäiltiin koronavirusta viime perjantaina, mutta epäily oli aiheeton. Kuvassa Inarin johtava lääkäri Outi Liisanantti. Kuva: Olli Miettunen

Kiinalainen matkustaja on tutkittavana Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä hengitystieinfektioiden vuoksi. Häneltä on otettu näytteet koronaviruksesta.

Koronavirusepäilystä kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Potilas on lähtöisin Wuhanin alueelta.

STT:n mukaan matkustaja on lähtenyt Wuhanista Kiinasta viisi vuorokautta sitten. Hän on sairastanut kaksi vuorokautta hengitystieinfektiota.

Oireet koronaviruksessa ja tavanomaisessa influenssassa ovat samantyyppiset, joten ilman näytteen tutkimista epäilyä ei voida varmistaa.

– Oireet ovat aina flunssatyyppisiä oireita, joita on hyvin vaikea lähteä erottelemaan, kuten yskää ja nuhaa. Yhtälailla kyseessä voi olla tavallinen flunssa, sanoo Lapin keskussairaalan infektio- ja sairaalahygieniayksikön ylilääkäri Markku Broas.

Alun perin Saariselällä lomaillut matkailija hakeutui Ivalon terveyskeskukseen, josta hänet on tuotu Lapin keskussairaalaan. Potilas on alle 40-vuotias.

Näytteet aamulla Helsinkiin

Potilaasta otetut näytteet lähetetään keskiviikkoaamuna Helsinkiin tutkittavaksi. Keskiviikon aikana odotetaan tuloksia, onko kyseessä koronavirus. Broas arvioi, että tulokset tulevat alkuillasta, kuten edellisessä koronavirusepäilyssäkin.

Viime perjantaina Lapissa oli samantapainen koronavirusepäily, kun kiinalaiset isä ja poika kärsivät hengitystieinfektio-oireista, ja olivat lähtöisin Wuhanin alueelta.

Silloin näytteet tutkittiin Helsingissä perjantain aikana. Heillä ei ollut koronavirusta.

Sairaalassa varauduttu koronaan

Broas kertoo, että Lapin keskussairaalassa on olemassa valmis protokolla sen varalle, jos potilaan sairaus vahvistuu koronavirukseksi.

– Potilas on jo nyt eristyksissä, ja eristys tietysti jatkuu, mikäli tapaus vahvistuu koronavirukseksi, hän sanoo.

Sairaala kartoittaa jo nyt, ketkä mahdollisesti ovat altistuneet virukselle, ja pyrkii ottamaan heihin yhteyttä. Heidän sairastumisensa riskiä arvioidaan, ja mahdollisia oireitaan seurataan. Lisäksi keskussairaala tekee yhteistyötä niiden kuntien kanssa, joita asia koskee.

– Tämä on hyvin tavallinen toimintaohje, Broas kertoo.

Tartuntoja jo lähes 6 000

Koronavirukseen on tällä hetkellä kuollut 132 ihmistä. Todettuja virustapauksia on nyt lähes 6 000. Luvut nousevat nopeasti joka päivä, mutta kuolonuhrien suhde todettuihin koronavirustapauksiin verrattuna ei ole kasvanut.

Koronavirus on kuitenkin todettu nyt useammalla ihmisellä kuin Kiinassa jyllännyt Sars aikanaan. Sars oli kuitenkin viruksena tappavampi, sillä siihen menehtyi 800 ihmistä.

Koronaviruksen kuolleisuus ja leviämistavat ovat vielä osin mysteeri tutkijoille.

Uusimmat

Fingerpori

comic