Uutiset

Lapsen seksuaalisen hyväksikäytön rangaistusasteikko kovenee – sakon muuntorangaistus palautetaan

Seksuaalirikosten vankeusrangaistuksia ollaan hallituksen kehysriihen perusteella koventamassa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) oli tuonut kehysriiheen päätettäväksi rangaistuskovennuksia koskevan kokonaisuuden.

Muun muassa lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta ollaan korottamassa neljästä kuuteen vuoteen vankeutta.

Lisäksi kehysriihessä sovittiin siitä, että rikoslakiin tulee uusi rikosnimike lapsen törkeä raiskaus, jonka rangaistusasteikko olisi 4–12 vuotta vankeutta. Oikeusministeriö on tiedottanut ehdotuksesta jo tarkemmin aiemmin. Muutokset maksaisivat vajaat miljoona euroa.

Hallitus on myös palauttamassa sakon muuntorangaistuksen, ja muutokseen varataan noin 10,8 miljoonaa euroa.

-Sakon muuntorangaistuksen käyttöä on uudistettava ja laajennettava myös sakkomenettelyjärjestelmän uskottavuuden vuoksi, Häkkänen kommentoi oikeusministeriön tiedotteessa.

Ministeriön mukaan poliisin pitäisi ohjata sakkorikos käräjäoikeuden päätettäväksi, jos toistuvasti sakotettu on osoittanut välinpitämättömyyttä lakia kohtaan. Raja menisi seitsemässä samankaltaisessa sakkorikoksessa vuodessa. Oikeus voisi muuntaa sakon vankeudeksi, jos rahaa ei saa perittyä.

Ouluun ja Pelsoon ollaan lisäksi rakentamassa uudet vankilarakennukset, hallitus päätti. Rahaa suunnataan näihin noin 6,6 miljoonaa euroa.

Lisäksi velkaneuvontaan ollaan osoittamassa 9 miljoonaa euroa lisävaroja.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic