Uutiset

Lapsityöläiset altistuvat elämää lyhentäville myrkyille Bangladeshin nahkatehtaissa

Bangladeshissa jopa kahdeksanvuotiaat lapset työskentelevät nahkatehtaissa vaarallisten kemikaalien keskellä tuottaen nahkaa Euroopan ja Yhdysvaltain tarpeisiin.

Hiljattain ilmestyneen tutkimuksen mukaan kemikaalit lyhentävät niiden kanssa työskentelevien ikää niin, että 90 prosenttia tehtaiden työntekijöistä kuolee ennen kuin ehtii täyttämään 50 vuotta.

BMJ Case Reports -tutkimus kertoo Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustaneen Hazaribaghin ja Kamrangircharin slummeihin klinikoita tutkimaan ja hoitamaan nahkatehtaiden työläisiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun järjestö perustaa klinikoita muusta syystä kuin luonnonkatastrofin tai sodan takia.

Järjestön aktivoitumisen syynä on ”laajalle levinnyt nahkatehtaiden ja muiden vaarallisten materiaalien tehtaiden omistajien teollinen laiminlyönti ja apatia”, kertoo Guardian-lehti. Laiminlyönnin kohteena on noin 600 000 työläistä, joista iso osa on maahanmuuttajia ja joilla ei ole pääsyä hallituksen rahoittamaan terveydenhuoltoon.

Raskasmetalleja ja myrkyllisiä höyryjä

Hazaribaghin nahkatehtaat tuottavat joka päivä 6 000 kuutiometriä myrkyllistä jätevettä ja 10 tonnia kiinteää myrkkyjätettä.

Tehtaat valmistavat ”Bengali black” -nimellä tunnettua nahkaa, jota viedään muun muassa Espanjaan, Italiaan ja muualle Eurooppaan.

Tutkimuksen mukaan tehtaista vapautuu ympäristöön raskasmetalleja kuten kromia, kadmiumia, lyijyä ja elohopeaa.

”Kahdeksanvuotiaat ja vanhemmat työntekijät saavat myrkkyjä ihoonsa ja hengittävät höyryjä suurimman osan päivää ja he elävät ja syövät tässä ympäristössä vuoden ympäri. Henkilökohtaisia suojavarusteita ei tarjota”, kertoo tutkimus.

Lapsityöläiset altistuvat muun muassa formaldehydille, vetysulfidille ja rikkihapolle, kertovat intialaistutkijat.

Iho- ja keuhkosairaudet ovat yleisiä työläisten keskuudessa. Puoli vuotta klinikan perustamisen jälkeen siellä oli käynyt jo 3 200 työläistä kaikkiaan 5 000:sta. Heistä 14,6 prosentilla oli epäilty työperäinen sairaus, yhdellä prosentilla oli työssä saatuja vammoja.

Tehtaat määrätty muualle

Dhakan esikaupungin Hazaribaghin nahkatehtaat on määrätty siirtämään toimintansa Savarin uudelle teollisuusalueelle noin 20 kilometrin päähän.

Ensimmäinen takaraja siirtämiselle oli vuodenvaihteessa, mutta kun mitään ei tapahtunut, takarajaa siirrettiin ensin tammikuun loppuun, sitten maaliskuun loppuun.

Lopulta 30. maaliskuuta korkein oikeus määräsi nahkatehtaat lopettamaan toimintansa 6. huhtikuuta mennessä.

Viikonvaihteessa uutistoimisto Xinhua kertoi ympäristöministeriön alkaneen katkaista sähkön ja veden tuloa tehtaille. Oikeuden päätöksen mukaan tehtaat saavat jatkaa toimintaansa vasta sitten, kun ne ovat siirtyneen Savariin.

Lauantaina kerrottiin jo noin 50 tehtaan siirtäneen toimintansa uudelle ympäristöystävälliselle alueelle.

Hazaribaghissa on sijainnut aivan viime aikoihin asti noin 95 prosenttia Bangladeshin nahkatehtaista.

Marraskuussa 2016 bangladeshilaisia nahkatuotteita käytti Datamynen rekisterin mukaan yli tusina länsimaista muoti- ja kenkäfirmaa.

Näistä yrityksistä Timberland, Hugo Boss, Puma, Clarks ja Gap kertoivat undark.org-sivustolle, että ne eivät käytä Hazaribaghissa valmistettuja nahkatuotteita.

Intian esimerkki

Liki 20 vuotta sitten Intian korkein oikeus määräsi Itä-Intian Kolkatassa (Kalkutta) kaikki nahkatehtaat siirtymään pois kaupungista.

Hallitus oli rakentanut Kolkatan nahkakeskuksen, jossa ympäristö- ja turvallisuustekijät oli otettu huomioon.

Siellä sijaitsee nykyisin noin 300 nahkatehdasta, jotka tuottavat 25 prosenttia Intiassa käsitellystä nahkasta.

Nahkakeskuksessa tapahtuu kuitenkin edelleen onnettomuuksia. Esimerkiksi joulukuussa 2015 kolme työntekijää kuoli hengitettyään myrkyllisiä huuruja pestessään tankkia ilman suojavarusteita.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic