Uutiset

Lasta seksuaalisesti hyväksikäyttäneelle miehelle vankeutta Oulussa – mies oli vastuussa lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta

Oulun seksuaalirikosvyyhdessä annettiin ensimmäinen tuomio. Yli 40-vuotias mies tuomittiin törkeästä raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.
Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto
Kuva: Joel Maisalmi / Arkisto

Oulun käräjäoikeus on tuominnut Muso Asoevin kolmen vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeuteen lapsen törkeästä raiskauksesta ja törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan yli 10 000 euron rahalliset korvaukset kivusta ja kärsimyksestä.

Käräjäoikeus antoi tuomion keskiviikkona. Nyt annettu tuomio on valituskelpoinen, jonka vuoksi se ei ole vielä lainvoimainen.

Rikoksesta tuomittu 44-vuotias mies kosketteli alle 10-vuotiasta tyttöä eri puolelta lapsen kehoa. Tekokertoja on oikeuden antaman julkisen selosteen mukaan ollut neljä.

Tekijä on oikeuden mukaan käyttänyt hyväkseen lapsen pelkoa sekä avutonta tilaa. Rikosepäilyt ovat tulleet ilmi lapsen puheista.

Oikeus luotti lapsen kertomukseen

Tuomittu kiisti syytteet ja väitti, ettei lapsi puhunut totta. Mies väitti, että lapsi oli laitettu antamaan valheellinen kertomus.

Arvioinnin jälkeen oikeus piti kuitenkin lapsen kertomusta luotettavana. Sitä tuki muun muassa lapsen muuttunut käytös rikosten tekoajankohtana. Teot ovat tapahtuneet vuoden 2018 kesällä ja syksyllä.

Oikeuden mukaan rangaistuksessa huomioitiin korottavana asia lapsen iän lisäksi se, että lapsi oli tuntenut erityistä luottamusta tekijään, jonka tehtävänä oli ollut vastata lapsen uskonnollisesta kasvatuksesta.

Tuomitulla ei ole aiempaa rikostaustaa. Tuomio oli yksimielinen ja siihen osallistui oikeuden puheenjohtajan lisäksi kaksi lautamiestä.

Kyseessä on ensimmäinen tuomio, joka on annettu Oulun epäillyssä seksuaalirikosvyyhdissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic