Uutiset

Lauri Nurmi kesäkuun hallituskriisistä: "Toivon, että asianosaiset jonain päivänä kertovat totuuden"

Keskustan ja kokoomuksen johtoelinten välillä käytiin keskusteluja perussuomalaisten jatkosta jo toukokuussa, ennen perussuomalaisten puoluekokousta, totesi politiikan toimittaja Lauri Nurmi kirjansa julkaisutilaisuudessa Helsingissä.

Lännen Median politiikan toimittajana työskentelevän Nurmen kirjoittama Perussuomalaisten hajoamisen historia (Into Kustannus)julkaistiin tiistaina.

Nurmi otti vapaata työstään kirjoittaakseen teoksen pian sen jälkeen, kun perussuomalaisten eduskuntaryhmä hajosi kesäkuussa.

-Yksi keskeinen motiivi kirjan tekemiseen oli se, että jäljet eivät saa kylmentyä, Nurmi totesi.

Nurmi: Sipilä tietoinen

Nurmi käy kirjassaan läpi tapahtumaketjua, joka lopulta johti perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamiseen Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen kesällä 2017. Hänen kirjansa mukaan pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli tietoinen perussuomalaisista eronneen eduskuntaryhmän perustusvaiheista silloin, kun hallituskriisi oli Jyväskylän puoluekokouksen jälkeen käynnissä. Nurmen mukaan Sipilän on täytynyt myös tietää keskustan keväisestä suunnitelmasta, jossa selvitettiin kansanedustajien loikkaushaluja perussuomalaisista keskustaan.

-Pääministeri ei puhunut totta eduskunnan täysistunnossa, sanoi Nurmi viitaten Sipilän kommenttiin eduskunnan tiedonantokeskustelussa kesäkuussa.

Myöhemmin julkaisutilaisuudessa Nurmi toivoo, että kesäkuun tapahtumiin osallistuneet kertoisivat ääneen sen, mitä todella tapahtui. Hänen mielestään politiikkaa ei ole pelkästään se, mitä poliitikot lausuvat eduskuntasalin edessä toimittajille, vaan se, mitä tapahtuu kulisseissa.

-Toivon, asianosaiset jonain päivänä kertovat totuuden, sanoi Nurmi.

Halla-aho: Terhosta olisi tullut ulkoministeri

Nurmi kokosi kirjansa paitsi useista haastatteluista sekä Lännen Medialle tekemiensä haastatteluiden aineistosta. Kirjan keskiössä ovat perussuomalaisten entisen puheenjohtajan Timo Soinin ja nykyisen johtajan Jussi Halla-ahon väliset suhteet.

Kirjassa Halla-aho muun muassa kertoo, että Soini oli kuitenkin lopulta se, joka pyysi hänet perussuomalaisten jäseneksi.

Lisäksi Halla-aho toteaa, että jos perussuomalaiset olisi jatkanut hallituksessa, hän olisi siirtänyt ulkoministerin tehtävästä Soinin sivuun ja valinnut tehtävään Sampo Terhon.

-Sanoin muutamalle ihmiselle, että Samposta tulisi ulkoministeri. Olisimme saaneet tilanteen normalisoitua puolueessa, joka oli aika kahtia jakautunut puheenjohtajavalintojen jälkeen, Halla-aho toteaa kirjassa.

Nurmi on kiitollinen siitä, että niin moni poliitikko suhtautui myönteisesti kirjan tekoon antamalla hänelle haastatteluja – sekä nimellä että ilman.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic