Uutiset

Le Penin pääministerivalinta nosti poliittisen myrskyn

Katja Ihatsu

Valtava häpeä. Maanpetos. Kunnianmenetys. Huijaus.

Ranskalaiset kärkipoliitikot poliittisesta suuntautumisesta riippumatta eivät ole säästelleet sanojaan reagoidessaan presidenttiehdokas Marine Le Penin lauantaiseen uutiseen. Jos äärioikeiston ehdokas Le Pen voittaa ensi viikon sunnuntain vaalin, hänen pääministerivalintansa on Nicolas Dupont-Aignan.

Dupont-Aignan oli itse ehdokkaana samoissa vaaleissa ja tuli ensimmäisellä kierroksella kuudenneksi. Hän sai äänistä 4,7 prosenttia. 56-vuotias Dupont-Aignan edusti johtamaansa ja perustamaansa Debout la France- eli DLF-puoluetta (suom. Nouse Ranska).

Kun Dupont-Aignan ilmoitti ensin perjantaina kannattavansa Le Peniä presidentiksi, hänen puolueensa varapuheenjohtaja Dominique Jamet sanoi eroavansa.

– Dupont-Aignan kannattaa Le Peniä. Eroan Debout la France -puolueesta, hän kirjoitti Twitterissä.

Entinen liikenneministeri Dominique Bussereau puolestaan tviittasi, että niin sanottu gaullisti paljastuikin petainistiksi. Hän viittasi marsalkka Philippe Pétainiin, jonka kenraali Charles de Gaulle tuomitsi toisen maailmansodan jälkeen maanpetturuudesta.

Entinen pääministeri Manuel Valls kannusti ihmisiä jopa osoittamaan mieltään asian takia.

Vahvat reaktiot juontavat paitsi Dupont-Aignanin poliittiseen taustaan, kertovat myös vaalien poikkeuksellisesta ilmapiiristä.

Dupont-Aignania on pidetty EU-kriittisyydestään huolimatta maltillisena ja ennen kaikkea gaullistina. Gaullismi on ranskalainen perinteinen poliittinen ideologia, jota ranskalaiset eivät missään nimessä halua sotkettavan Le Penin edustamaan äärioikeistolaiseen patriotismiin.

– Maallamme on ollut viisi surkeaa vuotta François Hollanden johdolla. Macron ei toisi siihen muutosta, Dupont-Aignan perusteli päätöstään.

Hän myös vakuutti, että hänen puolueensa säilyttää itsenäisen asemansa yhteistyöstä huolimatta. Mikäli hän onnistuu vakuuttamaan kannattajansa, se tietäisi jopa viiden prosentin lisä-äänipottia Le Penille.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic