Uutiset

Lehmät kuumentavat vaalikeskustelua – keskusta ja kokoomus pelkäävät vasemmiston ja vihreiden ilmastotekoja

Tutkimusten mukaan juuri naudan lihan tuotannon ilmastopäästöt ovat korkeimpia. Mahdolliset ruoan ilmastoverot voivat näin kohdistua erityisesti naudan lihaan ja maitoon. Kuva: ERIIKA AHOPELTO
Tutkimusten mukaan juuri naudan lihan tuotannon ilmastopäästöt ovat korkeimpia. Mahdolliset ruoan ilmastoverot voivat näin kohdistua erityisesti naudan lihaan ja maitoon. Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Keskusta ja kokoomus ovat kuluvana viikonloppuna ottaneet sydämen asiakseen puolustaa kotimaista liha- ja maitotuotantoa.

Porvaripuolueista on esitetty huolestuneita kannanottoja niin mahdollisten liha- ja maitoverojen suhteen kuin metsien hakkuiden vähentämiseen.

Kritiikin kohteeksi on päätynyt erityisesti Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne, jonka sanotaan väläytelleen liha- ja maitoveroja.

Rinne on puolestaan korostanut Sdp:n kannattavan kestävän kehityksen arvonlisäveroa. Demokraatin haastattelussa Rinne sanoo, että lähtökohtana olisi ympäristö- ja ilmastoystävällisten tuotteiden arvonlisäveron alentaminen.

Näin esimerkiksi kasvipohjaiset proteiiniruuat voisivat olla halvempia.

Porvaripuolella puheita on kauhisteltu ja oltu huolissaan muun muassa pienituloisten ruokaostoksista.

– Rinne on toistamiseen väläyttänyt veronkorotuksia lihalle ja maidolle. Ne kohdistuisivat kiistattomasti ennen muuta perheisiin ja pienituloisiin, kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) tiedotti sunnuntaina.

– Suomalainen ruuantuotanto on jo nyt todella ahtaalla ja en uskalla edes ajatella mitä tällaisen verorangaistuksen jälkeen kotimaiselle maidontuotannolle ja myös nauta- ja, broileri- ja sikatuotannolle kävisi. Ja toisaalta lihasta ja maitotuotteista tulisi näin vain harvojen herkkua, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) sanoo.

Naudan lihan tuotannon päästöt korkeita

Ilmastonmuutoksen torjumiseksi tehtävistä toimista on näin tehty kiistakapula.

Erityisesti lehmiin liittyvä politiikka kuumentaa nyt tunteita, koska tutkimusten mukaan juuri naudan lihan ilmastopäästöt ovat korkeimpia. Mahdolliset ruoan ilmastoverot voivat näin kohdistua erityisesti naudan lihaan ja maitoon.

Kotimaisen tuotannon puolustajat korostavat maatalouden kehitystä kohti vähäpäästöisempää tuotantoa ja esimerkiksi biokaasun tuotantoa maatiloilla ja nurmiviljelyn hiilinielua.

Ilmastokeskustelussa puolestaan kannetaan huolta muun muassa siitä, että tuotantoeläinten rehun tuotantoa ja lannan käsittelyä varten on raivattava metsää pelloiksi.

Metsien hakkuutkin huolena

Metsät ovat niin ikään politisoituneet Suomessa vaalien alla. Sunnuntaina keskustan kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Mauri Pekkarinen penäsi vasemmistolta ja vihreiltä, mitkä metsäteollisuuden tehtaat Suomesta suljetaan, jos hakkuumääriä vähennetään?

Pekkarisen mukaan tänä vuonna hakkuut nousevat noin 75 miljoonaan kuutiometriin ja vihreät ovat puhuneet reilun 60 miljoonan kuution vuositasosta.

– 75–63 miljoonan kuutiometrin ero tarkoittaa kahta Metsä-Groupin Äänekosken tehtaan kokoista tehdasta. Saman suuntaisen kysymyksen voi esittää myös koko vasemmistolle. Sdp:n kannasta ei vieläkään saa selvää, Pekkarinen manaa.

Suomessa metsät kasvavat hakkuumääriä enemmän, mutta samalla luonnon monimuotoisuudelle tärkeät vanhat metsät ovat luonnonsuojelijoiden mukaan vähentyneet liikaa.

Myös metsäkeskustelussa on monia näkökulmia, koska metsät ovat hiilinieluja, mutta puu pystyy raaka-aineena korvaamaan ilmastolle haitallisempia materiaaleja.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti