Uutiset

Leikkaussairaalat voivat keskittyä entisestään suuriin kaupunkeihin - ministeriö korostaa kriteereissään potilasturvallisuutta

Useat sairaalat joutuvat lopettamaan kiireettömän leikkaustoimintansa, jos sosiaali- ja terveysministeriön arviomuistio kiireettömän leikkaustoiminnan uusista kriteereistä toteutuu.

Leikkaukset uhkaavat loppua monien paikkakuntien sairaaloissa, koska ministeriössä on kirjattu vaatimus niin sanotusta tukisairaalasta, jonne pitää päästä vähintään puolessa tunnissa jatko- tai tehohoitoon.

-Muistio tarkoittaa, että leikkaavia sairaaloita karsiutuisi lisää, lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä vahvistaa Lännen Medialle.

-On huomattava, että eduskunnan vuonna 2016 hyväksymä uusi terveydenhuoltolaki jo karsi useiden aluesairaaloiden leikkaustoimintaa, hän taustoittaa.

Nyt on kuitenkin ensimmäistä kertaa näköpiirissä, että Suomesta voi karsiutua leikkaavia yksityisiä sairaaloita, jotka myyvät palveluita julkiseen terveydenhoitoon.

Keistisen mukaan leikkaustoiminta loppuisi esimerkiksi Iisalmen, Varkauden ja Kuusamon sairaaloissa, joissa kaikissa on yksityinen toimija.

Kävisi mahdottomaksi lähes viidelletoista

Suomen Terveystalo Oy on huolissaan sairaalayksiköistään, jotka toimivat muualla kuin yliopistosairaaloiden tai keskussairaaloiden paikkakunnilla.

Terveystalo pelkää, että 21 sairaalasta suurimmalle osalle eli 14:lle tulisi mahdottomaksi leikata julkisen puolen potilaita.

Arviomuistioon on kirjattu, että kunnat eivät saisi alihankkia lainkaan nukutuksia vaativia leikkauksia ja sairaanhoitopiirit saisivat hankkia sellaisia vain, jos lähellä on 24/7 yhteispäivystys.

-Terveystalon 14 sairaalaa ei ole tällaisissa sijainneissa, Terveystalon johtava ylilääkäri Juha Tuominen painottaa.

-Yksityiset maksavat potilaat toki hoidetaan, mutta yhteiskunta ei enää hyötyisi, eli emme voisi toimia esimerkiksi jononpurkajina. Käytännössä se tarkoittaa, että ihmisiltä karkaisivat palvelut yhä kauemmaksi.

Arviomuistion lausuntokierros päättyy ensi tiistaina. Terveystalo on yksi lausunnon antaja. Perjantaina lausuntoja oli saapunut yli 10 kappaletta.

Keistinen korostaa, että kysymys on kunnallisesta toiminnasta, siis siitä, millaisia palveluita tulevilla maakunnilla on mahdollisuus tarjota ja ostaa.

Hallituksen esityksen mukaan kansalainen ei voi valita vapaasti erikoissairaanhoitoaan, eli mihin menee leikkaukseen. Arviomuistiossa kysymys on siitä, mitä palvelun tuottaja eli maakunta voi valita.

-Muistiossa ei oteta kantaa täysin yksityiseen eli työterveyden järjestämään ja vakuutuspohjaiseen leikkaustoimintaan.

Potilasturvallisuus on Keistisen mukaan koko uudistuksen tärkein tavoite. Hänestä tukisairaala tarvitaan enintään puolen tunnin päähän.

-Aina kun leikataan, jotakin voi sattua. Leikkaus on iso rasitus.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic