Uutiset

Leikkaussali kääntyy talopaketiksi – automatisoitu leikkaussaliratkaisu voitti palkinnon

Tämä on vähän niinkuin omakotitalopaketti. Avaimet käteen, kuvailee Haltonin Mikael Sokolnicki yhtiön yhdessä kahden muun yrityksen kanssa kehittämää leikkaussalikonseptia.

Haltonin, Merivaaran ja Hermetelin yhdessä kehittämä Inoroom-leikkaussaliratkaisu on voittanut tämän vuoden RIL-palkinnon. Palkinnon myöntää Suomen Rakennusinsinöörien Liitto, ja valinnan teki kolmen finalistin joukosta liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Palkinto myönnetään ”rakennustyölle, -kohteelle tai -konseptille, joka edustaa parhaiten korkealuokkaista, laadukasta ja innovatiivista suomalaista rakennusinsinööritaitoa ja osaamista”.

Inoroom on modulaarisista osista koostuva leikkaussaliratkaisu.

-Toimitamme tuotteen siitä pisteestä asti, kun leikkaussalitila on pelkkää raakabetonipintaa. Siihen rakennetaan sitten puhdastilarakenteinen pieni mökki, jossa on seinät,ja katto, ovet ja ikkunat, sähköä ja tietoliikenneyhteydet ja suurimpana kokonaisuutena ilmanvaihto, myynnistä vastaava Sokolnicki havainnollistaa.

Yrityskolmikosta Hermetel tuottaa puhdastilaratkaisun, Halton ilmanvaihdon ja Merivaara tietokonejärjestelmän, jolla salia ohjataan.

Tämän lisäksi Inoroom rakentaa salin anestesiakaasujen poistoverkoston, huolehtii kokonaisuuden asentamisesta ja käyttöönotosta, sekä tekee vielä tarvittavat, esimerkiksi ilmanlaatua selvittävät mittaukset.

Sokolnicki luonnehtii tuotetta paketilliseksi legoja, eli siinä on paljon räätälöitävissä olevia, projektikohtaisia ratkaisuja.

Samalla Inoroomin on tarkoitus olla mahdollisimman pitkälle automatisoitu, sillä lääkäreiden ja sairaanhoitajien tehtävä on hoitaa potilasta sen sijaan, että he käyttäisivät leikkaussalin teknisiä järjestelmiä.

-Meillä on jo valmiuksia integroitua potilastietojärjestelmään, ja esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmä osaa automaattisesti säätää itse itsensä.

Käytännössä järjestelmä voi omatoimisesti säätää salin olosuhteita vaikkapa seuraavan leikkauksen vaatimusten mukaan. Samoin leikkaussalissa olevan henkilöstön määrä ja heidän käyttämänsä leikkausvaatetus vaikuttaa salin ilmanlaatuun.

Palkinto myönnettiin Oulun Pohjola Sairaalaan keväällä rakennetuille leikkaussaleille.

Samankaltainen ratkaisu on toteutettu syyskuussa avattuun Kuopion Pohjola Sairaalaan, ja seuraavaksi Inoroom-salit tulevat ketjun Turun-sairaalaan. Sokolnickin mukaan saleja on asennuksessa myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa sekä paraikaa saneerattavassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.

Myös ulkomaanmyyntiä viritellään.

Kokonaisuudessaan Inoroom-ratkaisu maksaa noin 250 000 – 500 000 euroa. Hintaan eivät kuulu varsinaiset lääketieteelliset laitteet, eivätkä ne kuulukaan Inoroom-pakettiin.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti