Uutiset

Lentokenttätestaus aloitettiin Helsinki-Vantaalla, oirearvioon osallistuminen on vapaaehtoista – "matkustajien vastuullisuus nähdään lähiviikkoina"

Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan terveydenhuollon ammattilaisten arvioiden perusteella sellaiset saapuvat matkustajat, joilla on koronaan viittaavia oireita.
Helsinki-Vantaan lentokentällä otetaan koronanäyte maahan saapuvilta matkustajilta terveydenhuollon ammattilaisten arvion perusteella sellaisilta, joilla esiintyy koronaoireita tai jotka ovat olleet tilanteessa, jossa ovat voineet tartunnalle altistua. Kuva: Arttu Laitala
Helsinki-Vantaan lentokentällä otetaan koronanäyte maahan saapuvilta matkustajilta terveydenhuollon ammattilaisten arvion perusteella sellaisilta, joilla esiintyy koronaoireita tai jotka ovat olleet tilanteessa, jossa ovat voineet tartunnalle altistua. Kuva: Arttu Laitala

Helsinki-Vantaan lentokentällä aloitettiin maanantaina matkustajien koronatestaus. Iltapäivään mennessä näytteenottopisteellä on suoritettu muutamia koronatestejä, HUS:n vastuuyksikön päällikkö Anu Elomaa kertoo.

– Näytteenottopistettä on valmisteltu noin viikko, ja meillä on täällä kokenutta henkilökuntaa töissä.

Matkustajille jaetaan heidän saapuessaan matkatavara-aulasta yleisohje varotoimenpiteistä sekä koronaoirelista, joka opastaa pysähtymään lentokentän terveysinfopisteellä, mikäli epäilee tartuntaa. Halutessaan matkustaja voi pysähtyä terveysinfopisteellä ja saada terveydenhuollon ammattilaisten arvion siitä, onko koronatestille tarvetta.

Vantaan kaupungin terveyspalveluiden johtaja Piia Vuorelan mukaan matkustajat, joilla on oireita, saatetaan näytteenottopisteelle lentokentän lähtöaulan yläkerran kongressitiloihin. Jos matkustaja kertoo altistuneensa, hänet ohjataan omaehtoiseen karanteeniin.

Testin jälkeen asiakasta ohjeistetaan jatkotoimenpiteistä. Testituloksen saamisessa kestää yhdestä kahteen vuorokautta.

Terveysinfossa pysähtyminen ja testiin osallistuminen on vapaaehtoista. Sitä ei myöskään voida valvoa, jääkö matkustaja suositusten mukaisesti karanteeniin testituloksia odotellessa. Vuorelan mukaan matkustajien vastuullisuus nähdään lähiviikkoina.

– Ajattelisin, että me suomalaiset olemme kuluneen kevään aikana todella hyvin noudattaneet valtioneuvoston ohjeita. Se, miten hyvin kansalaiset noudattavat suosituksia lentokentillä jää nähtäväksi, mutta tietenkin suositusten mukaan toimiminen on toivottavaa.

Osa matkustajista luki ohjeen tarkkaan, osa kieltäytyi ottamasta sitä vastaan. Terveystietopisteellä pysähtyminen on vapaaehtoista. Kuva: Arttu Laitala
Osa matkustajista luki ohjeen tarkkaan, osa kieltäytyi ottamasta sitä vastaan. Terveystietopisteellä pysähtyminen on vapaaehtoista. Kuva: Arttu Laitala

Pikatestit käyttöön kolmen kuukauden päästä

Vuorelan mukaan ajankohta lentokenttätestauksen aloittamiselle on terveydenhuollon näkökulmasta hyvä.

– Pystymme hiomaan kesän aikana hiottuja testausprosesseja ja parantamaan niitä isompia matkustajavirtoja varten.

Testauskapasiteetti on tällä hetkellä noin sata testiä vuorokaudessa.

– Toivomme, että testauskapasiteetti vastaa matkustajamääriä hyvin, mutta on aika lailla mahdotonta antaa asiasta tarkkaa arviota, Vuorela sanoo.

– Tässä vaiheessa määrät ulkomailta saaduissa tartunnoissa ovat vielä vähäisempiä, kun matkustajavirrat ovat pienempiä. Toki itse ainakin uumoilen että ulkomailta saapuvat tartunnat kasvavat matkustajamäärien kasvaessa.

Vuorelan mukaan Helsinki-Vantaalle saadaan käyttöön pikatestaus näillä näkymin kolmen kuukauden kuluttua.

– Siihen mennessä tänne pitäisi saada pikatestilaitteet käyttöön ja henkilökunta koulutettua.

Koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentokentällä vastaa Vantaan kaupunki yhteistyössä HUSLABin kanssa.

Korjattu 3.8. klo 14.48: Helsinki-Vantaan lentokentällä testataan ne matkustajat, joilla on koronaan viittaavia oireita. Aiemmin jutussa luki, että lentokentällä testataan terveysviranomaisten arvion perusteella myös ne, jotka epäilevät altistuneensa.

Koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina

Koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina 4. elokuuta.

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

Käyttäjät lataavat koronasovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta. Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.

Sovelluksesta ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä eikä sen avulla voida tietää, kuka on tartunnan saanut.

Lähde: THL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti