Uutiset

Lentopallossa Mestarien liiga ei ole rahasampo, vaan menoerä – menestys poiki VaLePalle 100 000 euron kulut

Juventus sai kaudella 2014–2015 jalkapallon Mestareiden liigasta palkintorahaa 89,1 miljoona euroa. Vähiten lohkovaiheeseen edenneistä seuroista palkintorahaa sai Valko-Venäjän mestari BATE Borisov, 13 miljoonaa euroa.

Samalla kaudella Suomen mestari HJK selviytyi alemman kategorian seurajoukkuekilpailussa, Euroopan liigassa, lohkovaiheeseen. Sekin palkittiin 2 123 162 eurolla.

Tiedot käyvät ilmi Euroopan jalkapalloliiton raportista.

Vammalan Lentopallo teki marraskuussa historiaa selviytymällä ensimmäisenä suomalaisena miesten joukkueena lentopallon Mestarien liigan lohkovaiheeseen. Millaisista palkintorahoista lentopallon puolella puhutaan?

-Lohkovaiheeseen pääsystä ei saa mitään. Jos pääsemme jatkoon eli 12 parhaan joukkoon, siitäkään ei saa mitään. Final Four -loppuhuipennukseen yltävät seurat palkitaan, mutta isoista rahoista ei sielläkään puhuta, VaLePan puheenjohtaja Jarmo Nieminen sanoo.

Taloudellisesti paikka Mestarien liigassa merkitsee VaLePalle pelkkää kuluerää.

Joukkue tekee vieraspelimatkat Kreikkaan, Turkkiin ja Saksaan. Lisäksi kustannuksia tulee Euroopan lentopalloliiton (CEV) vaatimuksista. CEV edellyttää, että otteluissa pitää olla haastojärjestelmä tilanteiden tarkistamiseksi sekä led-tulostaulu. Haastojärjestelmä maksoi VaLePalle 10 000 ja tulostaulu 20 000 euroa.

Kaikkiaan Mestarien liigasta tulee VaLePalle 100 000 euroa kuluja.

-Menot paikataan yhteistyökumppanien lisäpanostuksilla sekä kotipelien pääsylipputuloilla. Jos saamme vajaat 2 000 katsojaa jokaiseen kolmeen kotiotteluumme, olemme kuivilla, Nieminen arvioi.

CEV edellyttää, että Mestarien liigan joukkueiden kotisalissa pitää olla tilaa vähintään 3 000 katsojalle. VaLePan kotisaliin Sastamalassa voi ottaa vain 1 500 katsojaa, joten se joutuu pelaamaan kotiottelunsakin vieraissa. Ensimmäisen kotiottelunsa VaLePa pelaa Hämeenlinnan, toisen Vantaalla ja kolmannen Turussa.

Harmittaako?

-Se on asia, millä ei kannata spekuloida. Ei ole realistista ajatella, että 25 000 asukkaan kaupungissa olisi urheiluhalli, mihin mahtuu yli 3 000 katsojaa.

-Pitää ajatella positiivisesti. Tämä on suomalaiselle lentopallokulttuurille hieno asia, että Mestarien liigan pelejä voi nähdä kolmella eri paikkakunnalla. Kun olemme päässeet näin pitkälle, niin takanamme eivät seiso enää vain sastamalalaiset, vaan koko suomalainen lentopalloperhe, Nieminen uskoo.

VaLePan ensimmäinen kotiottelu Mestarien liigassa pelataan ensi tiistaina Hämeenlinnassa.

-Pääsylippuja on mennyt jo pari tuhatta, Nieminen myhäilee.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic