Uutiset

Lentovero, avohakkuita vähemmälle, kovia ilmastotavoitteita – Aalto ja vihreät ovat kovasanaisina ympäristönsuojelussa

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto antoi linjapuheenvuorossaan kyytiä muun muassa nykyhallituksen aktiivimallille, koulutuslinjauksille ja varsinkin ympäristöpolitiikalle.

Samalla se runsaan 40-minuuttisen puheensa aikana vakuutti sitä, että puolue on valmis hallitusvastuuseen kaikkein ”raskaimpia salkkuja myöten”.

Aalto vaati, että tulevan hallituksen pitäisi perua Juha Sipilän leikkauspolitiikkaa varsinkin koulutuksessa.

-Suomi tarvitsee tieteen ja tutkimuksen nostamisen lippulaivaksi ja poliitikot, jotka ottavat siitä erityisen vastuun, Aalto totesi.

Hänen mukaansa Suomeen pitäisi tulla tiedeministeri.

Lisäksi hänen mukaansa Suomessa pitäisi toteuttaa perhevapaauudistus, ja yleisö palkitsi Aallon kovaäänisesti painotetun puheen varsinkin silloin, kun Aalto puhui puolueen pitkäaikaisesta tavoitteesta eli perustulosta.

Hallitustoppuuttelut ympäristöpolitiikassa

Touko Aalto ilmoitti viime vuonna Tampereella, kun hänet valittiin puolueensa johtoon, että hän tavoittelee vihreistä pääministeripuoluetta.

Sama viesti välittyi hänen lauantaiaamupäivänä pitämässään linjapuheessa, mutta toppuuttelua hallitusyhteistyöhön tuli ainakin ympäristöpolitiikan osalta.

-Vihreät suostuu tekemään vain sellaista hallitusyhteistyötä, joka ottaa isoja askeleita eteenpäin luonnonsuojelussa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa, Aalto totesi.

Hän kritisoi varsinkin ”keskustalaista biotaloushuumaa” turmiolliseksi ja lisäsi myöhemmin, että Suomen pitäisi olla ilmastopäästöjen vähentämisessä edelläkävijä. Hän myös kritisoi avohakkuita.

-Jarrumiehen paikalle on jo liiaksi tulijoita, hän totesi.

Myöhemmin päivällä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Aalto tarkensi omia puheitaan hallitusyhteistyön mahdollisuuksista. Hän ei ottanut kantaa mieluisiin hallituskumppaneihin tarkalleen.

-Vihreät ei halua hallitukseen aseman vuoksi, vaan asian vuoksi, Aalto totesi tiedotustilaisuudessa.

Puheessaan Aalto kritisoi paljon keskustaa varsinkin ympäristölinjauksissaan, mutta tiedotustilaisuudessa totesi taas, että puolueita yhdistää vahva halu perusturvaan.

Vihreät haluaa lentoveron

Entistä voimakkaammat ympäristötoimet korostuvat myös vihreiden poliittisen tavoiteohjelman luonnoksessa, jota puolueessa käsitellään viikonloppuna.

Siinä muun muassa esitetään, että Suomen pitäisi tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi Suomen päästötavoitetta pitäisi kasvattaa entisestään.

Myös Aalto totesi linjapuheessaan, että Suomessa otettaisiin käyttöön lentovero. Sama esitys on puolueen tavoiteohjelmaluonnoksessa.

EU-puheenjohtajakaudellaan ensi vuonna Suomen pitäisi ottaa ilmastopolitiikka kantavaksi teemaksi.

Vihreät käsittelee viikonloppuna tavoiteohjelmaansa, jolla asetetaan askelmerkkejä puolueen tavoitteiksi ensi vaalikaudelle.

EDIT 16.6. Klo 12.10: Päivitetty osuus Aallon tiedotustilaisuudesta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic