HYÖTYJUTUT Uutiset

Lestijärvi on saanut syntyvyytensä nousuun vauvarahalla - saanut maailmanlaajuista huomiota

Noin 800 asukkaan Lestijärveä voi kutsua joulun ihmeeksi. Manner-Suomen toiseksi pienin kunta Luhangan jälkeen on saanut syntyvyytensä nousuun 10 000 euron vauvarahalla. Nuoret perheet ovat jääneet asumaan Lestijärvelle.

Missä Lestijärvi sitten sijaitsee? Keski-Pohjanmaan maakunnan reunalla ihan Keski-Suomen rajalla. Ajomatka Kokkolasta Lestijärvelle kestää noin puolitoista tuntia. Pitäjään ajetaan Kälviän, Kannuksen ja Toholammin kautta.

Lestijärvi tunnetaan ihan New York Timesia myöten, koska vauvaraha on tuonut piskuiselle kunnalle maailmanlaajuista julkisuutta. Kunnanjohtaja Esko Ahonen on kokenut esiintyjä, sillä hän oli kertomassa vauvarahasta Yleisradion A2:n lisääntymisillasta. Hän toimi kaksi kautta keskustan kansanedustajana vuosina 2003–2011.

Olen seurannut myös Esko Ahosen hauskoja YouTube-videoita Lestijärven kunnantalolta. Vuoden 2016 huhtikuussa Ahonen ilmoitti, että Keski-Pohjanmaalle muodostetaan maakunnan kokoinen kunta. Kunnan nimeksi tulee Lestijärvi, koska se on Keski-Pohjanmaan maakuntajärvi.

Nyt muikuista ja lähdevedestä tunnettuun kuntaan ollaan puuhaamassa valtavaa tuulivoimapuistoa. Se ei ole aprillipila. Voisiko tällaisella paikkakunnalla oikeasti asua ja perustaa perheen? Päätin ottaa asiasta selvää valokuvaaja Jukka Lehojärven kanssa, teoriassa.

 

Eppu Normaali ja HIM tanssittivat Discolandiassa

Joulukuisena perjantaipäivänä kylänraitilla on hiljaista. Ainoat tapaamamme ihmiset ovat Jorma ja Taina Olkkola. He ovat tulleet pilkille naapuripitäjä Toholammin Sykäräisistä, mutta Taina Olkkola on kotoisin vauvarahakunnasta.

-Luonto on Lestijärvellä parasta ja itse järvi. Voi kalastaa ja marjastaa. Eihän täällä mitään muuta ole, kun oikein ajattelee. Minua ahdistaa kaupoissa, kun hyllyt notkuvat tavaraa, Taina Olkkola sanoo ja samalla harmittelee, kun ahven karkaa nenän alta.

Hän innostuu muistelemaan Discolandiaa. Legendaarinen tanssilava veti huippuvuosina 1980- ja 1990-luvulla Lestijärven rannalle tuhansia ihmisiä.

Lavalla ovat esiintyneet kaikki suurimmat kotimaiset tähdet kuten Katri Helena, Hurriganes, Eppu Normaali ja HIM. Huonokuntoinen tanssipaikka puretaan ensi vuonna.

-Monet lestiläiset, kinnulalaiset ja reisjärveläiset ovat tavanneet Discolandiassa. Siellä syntyi paljon pareja, Taina Olkkola sanoo.

Järvellä puhaltaa kylmä ja napakka viima ja kengät kastuvat pilkkijöitä jututtaessa.

 

Jääkiekkoilija Patrik Laineen mummu on kotoisin Lestijärveltä

Lestijärven kaksikerroksinen kunnantalo huokuu maalaisidylliä keskellä kaunista kirkonkylää. Kunnantalolla ja kylällä onkin kuvattu Ere Kokkosen vuonna 1996 valmistunut elokuva Elämä lyhyt, Rytkönen pitkä. Elokuva pohjautuu Arto Paasilinnan samannimiseen romaaniin.

Verevä kunnanjohtaja Esko Ahonen ottaa meidät vastaan työhuoneessaan kunnantalon toisessa kerroksessa. Hän lupaa tarjota kahvit haastattelun jälkeen.

Vuonna 2012 Lestijärvelle syntyi vain yksi lapsi, Kerttu. Ahosen mukaan oli pakko keksiä jotain ja kuntaan kehitettiin 10 000 euron suuruinen vauvaraha. Ensimmäisenä maksuvuonna 2013 kuntaan syntyi 14 lasta, sen jälkeen 8, 8 ja 12.

-Vauvaraha on ollut todella onnistunut järjestelmä. Me pyrimme sitouttamaan lapsiperheet Lestijärvelle, jotta he eivät muuta pois. Tosiasiassa 43 lapsesta vain yksi on muuttanut vanhempiensa mukana.

Vuonna 2017 kuntaan syntyy joko 6 tai 7 lasta. Ahonen on keskustellut neuvolan kanssa, että seitsemäs lapsi on joko vuoden 2017 viimeinen tai vuoden 2018 ensimmäinen keskipohjalainen.

-Yleensä lapsi syntyy silloin kun se on valmis. Näin vanhat ihmiset tapaavat sanoa. Ensi vuodelle on jo tiedossa jo 4 tai 5 lasta.

Esko Ahosen mukaan jääkiekossa lestiläiset geenit ovat valtavat. Jääkiekkotähden Patrik Laineen mummo on lähtöisin Lestijärveltä ja hänen isoisänsä sanotaan olevan Halsualta.

-Mutta se on Kanasen kylältä ja Kanasen kylä on liitetty Halsuaan Lestijärvestä 1970-luvulla Martti Miettusen virkamieshallituksen aikana. Sanoisin suoraan, että Laineella on täysin lestiläiset geenit, Ahonen nauraa.

 

”Reisjärvellä on tosi hyvä S-market”

Marjukka ja Miikka Kangasvieren perheessä on kolme pientä poikaa. Nuorin lapsi on vasta seitsemänviikkoinen. Marjukka Kangasvieri on oikea henkilö vastaamaan, mikä saa lapsiperheen viihtymään vauvarahakunnassa?

-Lestijärvi on mukavan viihtyisä, luonnonläheinen ja turvallisen tuntuinen maalaispitäjä.

Kunnassa on yksi ruokakauppa, Sale. Pullapuoti on auki kerran viikossa ja ravintola Parilla viikonloppuisin. Lisäksi kylällä on apteekki ja osuuspankin konttori. Kangasvieren mukaan autolla pääsee isompiin paikkoihin, jos on tarve.

-Naapurikunnassa Reisjärvellä on tosi hyvä S-market ja Kokkola on ykköspaikka, jos haluaa kunnolla shoppailla, Kangasvieri naurahtaa.

Mitä pienessä kunnassa voi sitten harrastaa? Ahonen nostaa esiin kalastuksen, marjastuksen, metsästyksen ja samoilun. Susanna Kuorikoski kertoo, että kunnassa on aktiivinen marttayhdistys, jossa nuoret naiset kutovat sukkaa kiikkustuolissa.

-Meidän keksimämme hauska termi on pirkkoilu. Käsityöharrastaminen, hyggeily ja kotoilu-kulttuuri on vastaisku työelämän hektisyydelle.

Mutta eikö ole koskaan ikävä ravintoloita, kauppoja tai kulttuuririentoja? Kuorikosken mukaan on kiva käydä välillä töiden puolesta Helsingissä.

-Lestijärvelle on kuitenkin ihana palata ja huomata maaseudun rauhallisuus. Kaupungissa on hektistä ja kaupassa käynti on aikaa vievää. Täällä voi laittaa lapset turvallisesti yksin koulumatkalle.

 

Kesällä muikkumarkkinoille tyttöystävän kanssa

Kunnanjohtaja tarjoaa meille keksikahvit, kun haastattelu on päättynyt. Hän harmittelee, että ei tullut hakeneeksi korppuja Vetelin Räyringistä.

Ahonen antaa minulle ja valokuvaajalle muistoksi kunnasta, Metsäpeuranmaan matkailu- ja retkeilykartan ja Muikkuherkkuja-kirjan. Voissa paistettujen muikkujen ajatteleminen saa veden herahtamaan kielelle.

Kokkolaan päästyämme, toimittajakaveri kysyy, aiotko muuttaa Lestijärvelle. Kunnasta jäi idyllinen ja lämminhenkinen tunnelma. Ehkä en kuitenkaan kerro Helsingin Kalliossa asuvalle tyttöystävälle muuttoaikeista. Aion kuitenkin houkutella hänet ensi kesänä Lestijärven muikkumarkkinoille.

Katso Lestijärven kunnan joulutervehdys YouTubesta:

 

Muikku- ja vesipitäjä
Keski-Pohjanmaalla sijaitseva Lestijärvi on vuosisataisesti tunnettu muikkupitäjä. Vuonna 2016 kunnassa oli 811 asukasta. Lestijärvellä on kaikkiaan 67 järveä tai lampea.Lestijärvi maksaa 10 000 euroa vauvarahaa kaikille kuntaan syntyville vauvoille. Rahaa maksetaan 1 000 euroa vuodessa.Toholammilla sijaitseva Finn Spring on Suomen suurin lähdevesien pullottaja. Maailmankuulu Finn Springin vesi tulee Multilan lähteestä Lestijärveltä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic