Uutiset

Li Andersson kertoi hyväksyvänsä Suomen Nato-jäsenyyden, Haavisto ja Kaikkonen kannattavat

Useat ministerit ilmoittivat kannastaan sen jälkeen, kun Sauli Niinistö ja Sanna Marin kertoivat yhteisellä tiedotteella kannattavansa Nato-jäsenyyttä.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kertoo hyväksyvänsä Suomen Nato-jäsenyyden. Asiasta kerrotaan blogikirjoituksessa Anderssonin verkkosivuilla. Lehtikuva/Jussi Nukari

Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja opetusministeri Li Andersson kertoo hyväksyvänsä Suomen Nato-jäsenyyden. Asiasta kerrotaan blogikirjoituksessa Anderssonin verkkosivuilla.

Tekstin mukaan Andersson on valmis hyväksymään jäsenyyden, vaikka näkee siinä riskejä. Hyväksyvä kanta johtuu hänen mukaansa siitä, että kyseessä on Suomen kansan ja eduskunnan selvän enemmistön tahtotila.

Andersson on pitänyt parhaana eurooppalaista yhteistyötä, tekstissä sanotaan. Hän on kuitenkin valmis hyväksymään, että se ei nykytilanteessa tarjoa samanlaista realistista ratkaisua kuin jäsenyys Natossa.

–  Meidän olisi pitänyt ymmärtää rakentaa tätä vaihtoehtoa jo paljon aikaisemmin, blogitekstissä sanotaan.

Myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ilmoitti tostaina kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Hän kertoi asiasta Twitterissä.

–  Euroopan turvallisuusympäristö on muuttunut. Uudessa tilanteessa on tärkeää tehdä kaikki myös Suomen turvallisuuden eteen, twiitissä sanotaan.

Kaikkonen: Ei uhkaa ketään

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kannattaa Suomen hakeutumista Natoon. Asiasta kerrotaan blogitekstissä Kaikkosen sivuilla.

Kirjoituksessa Nato-jäsenyyttä luonnehditaan puolustukselliseksi ratkaisuksi, joka ei uhkaa ketään. Kaikkosen mukaan Nato-jäsenyys nostaa merkittävästi kynnystä sille, että Suomi joutuisi sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi.

Tekstin mukaan riittävä pohjatyö on nyt tehty ja on ratkaisujen aika.

–  Kannatan Suomen Nato-jäsenyyttä. Nyt on toimittava siten, että se toteutuu mahdollisimman ripeästi.

Myös presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoivat aiemmin tänään yhteisessä tiedotteessa kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Heidän mukaansa Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta ja Suomen pitää hakeutua Natoon ensi tilassa.

Päätös hakea jäsenyyttä on tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan harteilla. Myös eduskunnan tuki hakemukselle on haluttu saada ennen sen jättämistä.

Eduskunnan on määrä aloittaa keskustelu Suomen turvallisuuspolitiikkaa käsittelevistä selonteoista suuressa saalissa maanantaina. Suomi saattaa pyytää kutsua liittyä Naton jäseneksi jo ensi viikon alussa.

Nato-yhteensopivuus ollut tärkeä osa puolustuspolitiikkaa

Kaikkosen blogitekstissä nostetaan esille, että Suomi on toiminut Naton kumppanina niin lähellä puolustusliittoa kuin vain voi toimia ilman jäsenyyttä. Euroopan turvallisuustilanne on kuitenkin muuttunut, kirjoituksessa todetaan.

–  On toivottavaa, että läheinen kumppanimme Ruotsi päätyy samaan johtopäätökseen, ja voisimme hakea jäsenyyttä yhdessä.Toive voi hyvinkin toteutua, koska ruotsalaislehti Expressen kertoi lähteisiinsä nojaten, että Ruotsi aikoo hakea maanantaina puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

Britannialta tuli lupauksia Nato-päätöksen alla

Kaikkonen tapasi viime viikolla Britannian puolustusministerin Ben Wallacen. Tuolloin Wallace sanoi, että maa tulisi Suomen ja Ruotsin avuksi, jos niihin hyökättäisiin.

Wallacen sanat saivat vahvistusta eilen, kun Britannian pääministeri Boris Johnson vieraili Ruotsissa ja Suomessa. Johnson allekirjoitti Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin ja Niinistön kanssa kahdenväliset julkilausumat maiden puolustus- ja turvallisuusyhteistyöstä.

Maat vahvistivat julkilausumissa, että auttaisivat toisiaan pyynnöstä, jos jompikumpi joutuisi hätätilaan tai hyökkäyksen kohteeksi. Avunanto voi sisältää myös sotilaallisia keinoja.

Kyse on poliittisesta julkilausumasta, joten se ei sido osapuolia oikeudellisesti.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic