Uutiset

Libyan orjamarkkinat järkyttivät – Ruanda lupasi ottaa 30 000 afrikkalaista siirtolaista Libyasta

Uutisointi afrikkalaisten siirtolaisten myymisestä orjiksi Libyassa on aiheuttanut valtavan kohun. Uutiskanava CNN näytti marraskuun puolivälissä, miten nuoria miehiä kaupiteltiin maanviljelystöihin Libyassa.

Libyan orjakauppaa käsiteltiin jopa YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa asian toi viime viikolla esiin huolestunut Ranska.

Siirtolaisten kaltoin kohtelun Libyassa ei kuitenkaan pitäisi olla millään tavalla uutinen. Esimerkiksi Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoi viime huhtikuussa, että sillä oli todisteita orjakaupasta Libyassa.

Järjestön mukaan jotkin salakuljettajat päästävät siirtolaisia vapaaksi vain lunnaita vastaan. Jos heidän perheensä eivät pysty maksamaan, heidät myydään.

EU:n ja Libyan yhteistyötä kritisoidaan

Libyassa eletään yhä sekasorrossa sisällissodan jälkeen. Maassa on useita, osin alueellisesti toimivia hallituksia, joista yhtä tukee YK.

Samaan aikaan EU ponnistelee sen eteen, että sen rajoille tulisi yhä vähemmän turvapaikanhakijoita.

EU:n yhteistyötä Libyan kanssa on arvosteltu ankarasti. Libyan rannikkovartiosto on koventanut otteitaan Välimerellä, ja Libyassa sijaitsevia pidätyskeskuksia luonnehditaan helvetillisiksi.

Eurooppaan päässeet kertovat samaa tarinaa: pidätyskeskuksissa he ovat joutuneet väkivallan – naiset etenkin raiskauksen – uhreiksi.

YK:n ihmisoikeuskomissaari Zeid Ra’ad al-Hussein muotoili asian viime kuussa niin, että pyrkimys vähentää Libyasta Eurooppaan tulevien siirtolaisten määrää ei ole onnistunut vähentämään vakavaa kaltoinkohtelua.

Ruanda lupasi ottaa siirtolaisia

Orjauutisointiherätti reaktioita myös Afrikassa. Esimerkiksi Ruanda ilmoitti, että se olisi valmis ottamaan Libyasta 30 000 siirtolaista.

Maan ulkoministeri Louise Mushikiwabo kertoi BBC:n mukaan, että Ruanda on pieni maa, mutta se löytäisi tilaa uusille asukkaille. Ruandassa asuu 12 miljoonaa ihmistä.

Maa on päässyt jaloilleen sen jälkeen, kun vuoden 1994 kansanmurhassa tapettiin 800 000 tutsia ja maltillisia hutua.

Asia ei ole kuitenkaan aivan yksinkertainen: Ruanda on jo ottanut turvapaikanhakijoita Israelista, eikä välttämättä hyvällä kokemuksella.

YK:n pakolaisjärjestö on ollut huolissaan etenkin tuhansien eritrealaisten ja sudanilaisten lähettämisestä Israelista Ruandan lisäksi Ugandaan. Monet Afrikkaan takaisin kyyditetyt ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi.

Lisäksi Israelin toimet ovat olleet salaisia, joten YK:n pakolaisjärjestön on ollut vaikea tarkkailla niitä.

Ehkä tarvitaan orjakaupan kaltaisia uutisia havahduttamaan poliittiset päättäjät. Välimeren ylitse Eurooppaan pyrkivien vaaralliset matkat uskallettiin kunnolla nähdä oikeastaan vasta sitten, kun Lampedusan saaren edustalla kuoli yli 350 ihmistä lokakuussa 2013.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti