Uutiset

Lihan ja maidon kulutus pienenivät Suomessa viime vuonna

Kauran kulutus on yhä ennätyslukemissa.
Maitoa juotiin henkeä kohti pari litraa vähemmän kuin edellisvuonna. Kuva: Henri Väisänen

Suomalaisten punaisen lihan kulutus ja lihan kokonaiskulutus vähenivät viime vuonna, käy ilmi Luonnonvarakeskuksen (Luke) ravintotaseen ennakkotiedoista.

Viime vuonna suomalaiset söivät lihaa noin 79 kiloa henkeä kohti. Se on noin 0,2 kiloa vähemmän kuin edeltävänä vuonna.

Siipikarjanlihan kulutus kasvoi. Viime vuonna siipikarjanlihaa kulutettiin noin 28 kiloa henkeä kohti, vajaa kilo enemmän kuin vuonna 2020.

Sianlihaa taas syötiin vajaat 29 kiloa henkeä kohti. Kulutus väheni vajaan kilon verran edellisvuodesta.

Myös maidon kulutus jatkoi laskuaan. Henkeä kohti Suomessa juotiin viime vuonna noin 96 litraa maitoa eli pari litraa edellisvuotta vähemmän.

Kananmunien kulutus oli viime vuonna vajaat 12 kiloa henkeä kohti. Niiden kulutus palasi tasolle, jolla se oli ennen vuoden 2020 kasvua. Luken mukaan kehityksen syynä voi olla se, että ensimmäisenä koronavuonna ihmiset leipoivat ja laittoivat ruokaa kotona aiempaa enemmän. Viime vuonna niin ei ehkä tehty enää samassa määrin.

Kauran kulutus ennätyslukemissa

Vuonna 2021 viljan kulutus oli noin 84 kiloa henkeä kohti. Kokonaiskulutus on Luken mukaan kasvanut parina viime vuonna, mikä on pitkälti johtunut kauran ja vehnän kulutuksen kasvusta.

Vehnää kului viime vuonna noin 45 kiloa ja kauraa hieman yli 10 kiloa.

– Kauran kulutuksen tähänastinen huippu, 11 kiloa henkeä kohti, saavutettiin vuonna 2020. Vuonna 2021 kauran kulutus pysyi edelleen korkealla tasolla, kauraa kului 10,2 kiloa henkeä kohti. Tämä oli kauran kulutuksen noin 70-vuotisessa aikasarjassa toiseksi suurin määrä, sanoo Luonnonvarakeskuksen erityisasiantuntija Erja Mikkola tiedotteessa.

Rukiin kulutus puolestaan laski noin viisi prosenttia.

Tuoreita hedelmiä syötiin noin 56 kiloa ja tuoreita vihanneksia noin 63 kiloa henkeä kohti.

Elintarvikkeiden kulutusmäärät perustuvat Luken ravintotasetilastoon, joka on yhteenveto Suomen tärkeimpien elintarvikeryhmien tuotannosta, kotimaisesta käytöstä ja kulutuksesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic