Uutiset

Liike Nyt -liikkeen nettisivulla äänestetään kesäkuussa sotesta – Jungnerin mukaan Harkimo muodostaa oman kantansa sen jälkeen

Uudella Liike.nyt.fi-sivustolla on jo äänestetty. Kesäkuussa aiheena on sote.

-Kesäkuussa aiomme pitää äänestyksen sotesta. Hjallis Harkimo huomioi tuloksen, kun hän äänestää sotesta eduskunnassa, yksi Liike Nyt -liikkeen perustajista, Mikael Jungner kertoo.

Harkimo vahvistaa, että hän aikoo huomioida äänestystuloksen.

Ensimmäinen äänestys koski ilmastonmuutosta. Ennen äänestystä asiasta kerrottiin taustaa, ja sen jälkeen vuorossa oli moderoitu keskustelu.

Ihmisten kantaa asioihin aiotaan kysyä joka toinen viikko.

Jungner arvelee, että liikkeen omissa äänestyksissä mennään aluksi aika pitkälle mutu-tuntumalla, mutta kunhan suorasta demokratiasta saadaan enemmän harjoitusta, niin äänestystulos tulee perustumaan yhä enemmän faktatietoon. Se vaatii vain totuttelua.

Jungnerin mukaan keskustelu liikkeen nettisivulla on ollut laadukasta eikä ketään ole tarvinnut blokata ulos.

-Uskon, että ihmiset tulevat kantamaan vastuunsa ja tekevät päätöksiä järjellä.

Periaatteet pitää hyväksyä

Liikkeen nettisivuille rekisteröityneet voivat osallistua keskusteluun ja äänestyksiin. Rekisteröityneitä on tällä hetkellä 10 000. Ensimmäiseen äänestykseen osallistui yli 4 000 henkilöä.

-Toiveessa on, että lähivuosina äänestyksiin osallistuisi 30 000 ihmistä, Jungner haaveilee.

Liikkeessä ei sen tarkemmin profiloida osallistujia. Kuka tahansa voi osallistua keskusteluun. Tosin liikkeellä on neljä periaatetta, jotka osallistujien pitää hyväksyä.

Päämääränä ei kuitenkaan ole hakea vain samanmielisiä ihmisiä mukaan liikkeeseen. Jungnerin mukaan eri näkökulmia ja mielipiteitä saa olla, mutta toisia pitää kunnioittaa ja kuunnella.

-Kyse on empatiasta. Haluamme tehdä Suomesta pehmeämmän, sallivamman ja ymmärtävämmän.

Digitalisaatio tulee myös politiikkaan

Jungner toteaa, että eduskunta perustettiin sata vuotta sitten. Tapa toimia eduskunnassa alkaa olla jo vanhanaikainen, entinen kansanedustaja sanoo.

Puoluepolitiikkakin kaipaa digitalisaatiota.

-Suurin osa ihmisistä ei arvosta politiikkaa. Ihmiset ovat fiksumpia kuin koskaan, ja heiltä pitäisi myös kysyä, mitä mieltä he ovat asioista. Toivon, että kaikki puolueet alkaisivat toimia näin, niin puoluejohdossa asioista päättäminen loppuisi.

Jungnerin mukaan kyse ei ole populismista. Hänen mielestään populismia on syytäkin pelätä, mutta jos ihmiset ovat mukana päättämässä, populismille ei jää sijaa.

Enemmistödiktatuurilla ei nimittäin tehdä hyvää politiikkaa, vaan sillä, että ihmisille annetaan mahdollisuus olla mukana päättämässä.

-Empatia on paras lääke populismiin, Jungner summaa.

Liike Nyt -periaatteet

Jokaisesta on pidettävä huolta.
Markkinatalous on toimiva tapa kehittää yhteiskuntaa, kunhan sen säännöt ovat reilut.
Ilmastonmuutos on totta, ja päätökset on tehtävä ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Yrittäjyys on tehokkain tapa tehdä asioita, jos sille annetaan tilaa.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic