Uutiset

Liikemiehiä, sotilaita ja Bulgarian "diktaattori" — kirja Ehrnroothin suvusta peilaa Suomen syntyä

Ehrnrooth-suvun edustajat ovat olleet monessa mukana modernin Suomen synnyssä. Nykyiset suomalaiset muistavat todennäköisesti parhaiten jalkaväenkenraali Adolf Ehrnroothin (1905–2004), mutta jo häntä ennen saman suvun edustajat ovat olleet merkittäviä upseereita, liikemiehiä tai muita yhteiskunnallisia vaikuttajia.

Ehrnrooth — Kenraali- ja liikesuku modernin Suomen synnyssä 1750–1950 -niminen uusi kirja perehtyy aatelissuvun vaiheisiin viime vuosisatoina. Kirja kertoo erityisesti Ruotsin kruunun ja Venäjän keisarin palveluksessa olleista upseereista sekä merkittävistä liikemiehistä.

Erikoisin asema kirjan perusteella oli kenraali Casimir Ehrnroothilla (1833–1913), joka toimi vähän aikaa Bulgarian ”diktaattorina” eli sota- ja pääministerinä. Casimir Ehrnrooth oli tuolloin keisari Aleksanteri II:n luottomies, jonka tehtävänä oli vakauttaa Ottomaanien imperiumista otetun Bulgarian oloja.

Kirjassa tuodaan esille myös hieman naisiakin, sillä kirjailija Adelaïde Ehrnrooth (1826–1905) nostetaan esiin yhteiskunnallisena vaikuttajana ja naisten tasa-arvon ja vapauden puolestapuhujana. Adelaïde Ehrnrooth matkusti esimerkiksi Lähi-itään ja kirjoitti matkoistaan kirjoja.

Ehrnrooth-kirjan ovat toimittaneet Niklas Jensen-Eriksen, Sakari Siltala ja Ahto Apajalahti. Kirjan artikkeleiden kirjoittajia ovat olleet Kati Toivanen, Markku Kuisma, Eeva Kotioja, Saara Hilpinen, Annette Forsén ja Anitra Komulainen. Kaikki kirjoittajat ovat historian tutkijoita.

Kirjoittajien mukaan Ehrnrooth-suvun edustajat ovat jättäneet merkittävän jäljen Suomen historiaan niin sotilaina, virkamiehinä, kartanonomistajina, maatalouden kehittäjinä, valtiopäivämiehinä, pankinjohtajina, kirjailijoina ja muina yhteiskunnallisina vaikuttajina.

-Vain hieman liioitellen: ei Suomea ilman Ehrnrootheja, kirjan johdannossa sanotaan.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic