Uutiset

Liikenneministeri Marin: Kevytautolait voidaan joutua kumoamaan ennen niiden voimaantuloa EU-komission huomautuksen takia

Marinin mukaan Suomea voi uhata korvausvelvollisuus siinä tapauksessa, jos lait tulevat marraskuussa voimaan.
Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman osallistuvat sdp:n kesäkokoukseen, joka alkoi tiistaina Varkaudesta. Kuva: Aki Taponen
Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman osallistuvat sdp:n kesäkokoukseen, joka alkoi tiistaina Varkaudesta. Kuva: Aki Taponen

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ottaa vakavasti Euroopan komission huomautuksen Suomen kevytautosuunnitelmille.

– Hallituksen sisällä on keskusteltava asiasta nopeasti. Yhtenä vaihtoehtona on se, että kevytautoja koskeva laki joudutaan kumoamaan, Marin sanoi Savonlinnassa puolueensa ministeriryhmän kokouksen yhteydessä.

Jos kumoamiseen päädytään, asia pitää hänen mielestään valmistella erittäin nopeasti. Kevytautot mahdollistavien lakien oli tarkoitus tulla voimaan marraskuun alusta.

Euroopan komissio ei ole muuttanut kielteistä suhtautumistaan suomalaisia kevytautoja kohtaan. Komissio toisti kielteisen kantansa 1. elokuuta päivätyssä huomautuksessa, joka oli osoitettu ulkoministeri Pekka Haavistolle (vihr.).

Komission huomautuksen mukaan Suomen kevytautosäädökset eivät ole yhteensopivia EU:n direktiivien kanssa.

Ministeri Marinin mukaan kevytautolakeihin liittyy riski valtion korvausvelvollisuudesta siinä tapauksessa, että lait tulisivat voimaan ja EU veisi sen jälkeen kielteistä kantaansa eteenpäin.

– Hyviä vaihtoehtoja ei ole. Joko lait joudutaan kumoamaan tai ne tulevat voimaan, minkä jälkeen siitä todennäköisesti tulisi erilaisia seuraamuksia Suomelle.

– Tilanne olisi erittäin valitettava myös tavallisten ihmisten kannalta, koska ei voisi olla varma, mitä lain voimaantulon jälkeen tapahtuu, Marin sanoi.

Hänen mielestä olisi ollut hyvä, jos jo edellinen hallitus olisi ottanut komission huomautukset vakavasti.

– Nämähän eivät ole uusia asioita, vaan ne olisi pitänyt pystyä ratkomaan jo silloin, Marin sanoi.

Sdp:n ministeriryhmä, puoluejohto ja eduskuntaryhmän työvaliokunta ovat keskiviikkona koolla Savonlinnassa.

Uusimmat

Fingerpori

comic