Uutiset

Liikenneyrittäjien piti lain mukaan avata rajapintansa vuodenvaihteessa, mutta toisin kävi

Suomalaisyritykset ovat laiminlyöneet liikennekaaren ensimmäisen osan velvoitteita.

Liikennepalvelulaki velvoittaa taksi- ja bussiyrittäjät sekä muut liikkumispalveluiden tarjoajat avaamaan liikennetietonsa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että yritysten tietokonejärjestelmiin rakennetaan avoimet rajapinnat eli liittymät, joiden kautta muut toimijat voivat selvittää vaikkapa aikataulutietoja.

Valtion arvion mukaan Suomessa on noin 11 000 palveluntuottajaa, joiden olisi pitänyt avata rajapintansa, kun velvoite astui vuodenvaihteessa voimaan. Liikenneviraston ylläpitämästä NAP-luettelosta löytyy vain noin 5 000 toimijan y-tunnukset.

-Velvoite on lähtenyt käyntiin suhteellisen hitaasti. Vielä on paljon toimijoita, joita velvoite koskee, mutta jotka eivät vielä ole avanneet minkäänlaisia rajapintoja, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin erityisasiantuntija Paula Koljonen.

Trafi on koko alkuvuoden viestinyt ahkerasti lakimuutoksesta, ja työ jatkuu.

-Ymmärrämme, että kaikilla toimijoilla ei ole valmiuksia, eikä tietokaan ole vielä levinnyt, Koljonen toteaa.

Hänen mukaansa suuremmilla yrittäjillä rajapinnat ovat usein olemassa jo muutenkin, mutta pienemmissä toimijoissa on jopa niitä, jotka eivät omista tietokonetta.

Tilanteen jatkuessa tarpeeksi pitkään Trafi voi valvovana viranomaisena turvautua jopa uhkasakkoihin.

-Toivon mukaan siihen ei tarvitse mennä.

NAP-palveluun ovat listattuna myös avoimet myynti- ja varausrajapinnat. Niiden avaamisvelvoite koskee sellaisia henkilöliikenteen tie- ja rautatietoimijoita, joilla on käytössään lippu- ja maksujärjestelmä. Käytännössä esimerkiksi liikkumispalveluita myyvä yritys voi näiden rajapintojen kautta myydä asiakkaille kertaostona matkan, joka tehdään usealla eri liikennevälineellä.

Näitä palveluja NAP-luettelosta löytyy 110 kappaletta. Luku on kuitenkin todennäköisesti todellista määrää pienempi, sillä yksittäisiä palveluntuottajia voi olla listattuna useampia yhden välityspalvelun alle.

Asiasanat

Fingerpori

comic