Uutiset

Liikenteen ja ilmaston jättihankkeista pidetään alueelliset infot – hallitus lupaa kuulla kansalaismielipiteet tarkasti

Hallituksen liikennesuunnitelmista ja ilmastolain uudistuksesta kerrotaan kansalaisille eri puolella Suomea. Alueelliset yleisötilaisuudet pidetään tammi-maaliskuun aikana. Valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman pitäisi olla valmis vuonna 2023.
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka korostaa liikennejärjestelmäsuunnitelman valmisteluvaiheen tärkeyttä. Liikennejärjestelmäsuunnitelma oli esillä jo Sipilän hallituksen aikana. Kuva: Arttu Laitala / arkisto
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka korostaa liikennejärjestelmäsuunnitelman valmisteluvaiheen tärkeyttä. Liikennejärjestelmäsuunnitelma oli esillä jo Sipilän hallituksen aikana. Kuva: Arttu Laitala / arkisto

Kaksi isoa Sanna Marinin (sd.) hallituksen hanketta eli valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelma vuosille 2021–2032 ja ilmastolain uudistus nytkähtävät eteenpäin nyt tammikuussa.

Suomen ensimmäisen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta järjestettiin keskustelutilaisuus perjantaina. Alueellisten tapaamisten vuoro on maaliskuussa.

Ilmastolaista pidetään avoin yleisötilaisuus Oodi-kirjastossa Helsingissä keskiviikkona. Sitä seuraavat yleisötapahtumat tammikuussa kirjastoissa eri puolilla Suomea.

Sekä liikennejärjestelmäsuunnitelman että ilmastolain uudistuksen pitäisi valmistua ensi vuonna.

Liikennejärjestelmäsuunnitelmassa käydään läpi Suomen liikennejärjestelmä liikenneverkoista palveluihin.

Siinä on tarkoitus luoda näkemys, miten järjestelmää kehitetään 12 vuoden aikana. Suunnitelmaan sisällytetään kolmen vaalikauden mittainen valtion rahoitusohjelma.

– Tähän saakka liikennejärjestelmään kohdistuvia tarpeita on tarkasteltu hallituskausittain. Nyt luomme ensi kertaa valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman 12 vuodeksi. Näin edistämme hyvinvointia pitkäjänteisesti ja ennustettavasti koko Suomessa, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi perjantaina.

Hänen mukaansa käytössä ollut hallituskausien mittainen ja alueellisista tai seudullisista lähtökohdista tehty tarkastelu on aikansa elänyt.

– Itsekin olen istunut eduskunnassa joulukuussa tuntikaupalla äänestämästä isommista ja pienemmistä hankkeista, jotta edustaja on saanut niistä sitten omille sidosryhmilleen sanoa.

Suomen tavoite olla hiilineutraali maa vuoteen 2035 mennessä

Vuonna 2015säädettyä ilmastolakia hallitus uudistaa, jotta Suomen tavoite hiilineutraalisuudesta vuoteen 2035 mennessä toteutuisi.

Liikennejärjestelmäsuunnitelma limittyy ilmastolakiin, sillä yksi perjantaina esitelty suunnitelman tavoiteaihio on kestävien kulkumuotojen osuuden kasvu ja liikenteen kasvihuonepäästöjen vähentäminen kohti kansallista liikenteen päästövähennystavoitetta.

Näistä jättihankkeista voi ennustaa koetinkiviä hallituksen kestävyydelle.

Hallitusohjelman mukaan ilmastolakiin otetaan nyt mukaan myös maankäyttösektori sekä hiilinielujen vahvistamista koskeva tavoite.

Myös monet etujärjestöt ovat kehottaneet väkeään aktiivisuuteen etenkin ilmastolain uudistamisessa.

Näin liikenneuudistuksessa edetään

Liikennejärjestelmäsuunnitelman alueelliset tilaisuudet pidetään Helsingissä, Lappeenrannassa, Rovaniemellä ja Vaasassa 10. maaliskuuta.

Tilaisuuksissa ministeriö pyytää evästyksiä toimenpideohjelman valmisteluun. Ely-keskukset kutsuvat niihin muiden muassa yrityksien, järjestöjen ja kuntien edustajia.

Lisäksi ministeriö pyytää parhaillaan lausuntoja siitä, miten liikennejärjestelmäsuunnitelman vaikutuksia arvioidaan. Lausuntoaika päättyy 24. tammikuuta.

Uusimmat

Fingerpori

comic