Uutiset

Liikenteenvalvoja päättäisi jatkossa talvirenkaiden vaihdosta – Sään tarkkailu jää poliisin harkintaan

Tulevaisuudessa talvirenkaiden vaihtamisesta päättäisi poliisi.

Talvirengaspakko koskisi kaikkia autoilijoita marraskuusta maaliskuulle, mikäli sää tai keli sitä vaatii. Talvirenkaat voidaan jättää myös vaihtamatta kokonaan.

Hallitus esittää uuden tieliikennelain luonnoksessa talvirenkaiden käyttövelvoitetta, jos tiet ovat liukkaita tai liukkauteen on olemassa mahdollisuus.

– Liikenteenvalvoja ratkaisisi sen yksittäistapauksissa. Käytännössä se olisi poliisi sekä rajavartio ja tulli omissa erityisissä tehtävissään, toteaa liikenneneuvos Kimmo Kiiski liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Tieliikennelain uudistus on tulossa eduskunnan käsiteltäväksi marraskuussa.

Vaatimus talvirenkaiden käytöstä voisi vaihdella myös alueittain.

– Jos Etelä-Suomessa on 20 astetta lämmintä ja pohjoisessa talvi, ei kai Etelä-Suomessa tarvitse käyttää talvirenkaita. Suomi on pitkä maa, ja meillä on nyt mahdollisuus toimia näin, kun ehdotonta pakkoa ei ole olemassa, Kiiski sanoo.

Hallituksen esitykseen ei ole kirjattu, kuinka poliisi alueellisesta rengasvaihdosta päättäisi. Sään tarkkailu jätetään myös poliisin harkintaan.

– Poliisihallitus ohjaa poliisin operatiivista toimintaa ja antaa varmasti hyvät ja järkevät ohjeet.

Poliisi tiedottaisi talvirenkaiden vaihtamisesta Kiisken mukaan yleisiä tiedotusvälineitä käyttäen.

– Mitään ehdotonta velvollisuutta tiedottaa ei olisi. Se olisi tapauskohtaista harkintaa. Vastuu siirtyy nyt monella tapaa ajoneuvon kuljettajalle.

Mistä kansalaiset saisivat tiedon renkaiden vaihtamisesta?

– Samalla tavalla kuin viime viikolla, kun pihaamme pätkähti 30 senttiä lunta. Minulla ainakin järki sanoi, että pistäpä talvirenkaat alle. En olisi päässyt pihasta pois, Kiiski hymähtää.

Hän uskoo, että suomalaiset ovat talvirenkaiden käytössä yhtä järkeviä ja turvallisuushakuisia kuin ruotsalaiset. Naapurimaassa 99 prosenttia käyttää talvella talvirenkaita.

Kiisken mukaan poliisi voisi kuitenkin sakottaa kesärenkaiden käytöstä marraskuun ja maaliskuun välisenä aikana.

– Se riski on olemassa, mutta samalla tavalla kesärenkaatkin ovat riski.

Mikäli renkaita ei pääse heti vaihtamaan ja ajaa kesärenkailla kolarin, vastuu on Kiisken mukaan liikennesääntöjä rikkovalla ajajalla.

Hän ei halua vielä kertoa, eroaako hallituksen lopullinen lakiesitys luonnoksesta. Uuden tieliikennelain käsittely voi kestää eduskunnassa jonkin aikaa.

– Lain voimaantulosta päätetään eduskuntakäsittelyn aikana. Todennäköisesti siinä käy niin, että osa säädöksistä tulee voimaan eri aikaan kuin toiset, Kiiski sanoo.

Talvirengaspakko alkaa joulukuussa

Talvirenkaat on vaihdettava alle viimeistään 1. joulukuuta, ja niitä on käytettävä helmikuun loppuun. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta pääsiäisen yli.
Lain mukaan nastarenkaita saa käyttää aina sään ja kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat voivat olla kitka- tai nastarenkaat.
Määräyksissä talvirenkaille edellytetään vähintään 3,0 millimetrin urasyvyyttä rengaskuvion pääurien leveydeltä.
Lähde: Trafi

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic