Uutiset

Liikkumisrajoitukset koskevat myös veneilijöitä niin maakunta- kuin aluevesirajallakin – "En kehota kokeilemaan, kiinnijäämisen riski on suuri"

Uudenmaan ja Suomen rajaa koskevat merellä täsmälleen samat ylitiskiellot kuin maallakin, ja Rajavartiolaitoksen mukaan valvonta on hyvin tehokasta. Lisäksi Ahvenanmaalle veneilevän pitäisi jäädä kahden viikon karanteeniin.
Tänä keväänä ja kesänä veneilyä rajoittavat sekä liikkumista ja sosiaalisia kontakteja koskevat suositukset että rajanylityksiä koskevat kiellot. Rajavartiolaitoksen mukaan parempi olisi pysyä maissa kokonaan. Kuva: Jami Jokinen
Tänä keväänä ja kesänä veneilyä rajoittavat sekä liikkumista ja sosiaalisia kontakteja koskevat suositukset että rajanylityksiä koskevat kiellot. Rajavartiolaitoksen mukaan parempi olisi pysyä maissa kokonaan. Kuva: Jami Jokinen

Kevään kutsu on monelle veneilijälle vastustamaton. Vaikka kansalaisia vedotaan välttämään kaikkea liikkumista, on veneitä ryhdytty varhaisen kevään vuoksi laskemaan vesille.

Koronaepidemian hillintä aiheuttaa kuitenkin suuria käytännön ongelmia ja riskejä veneilykauden alkuun erityisesti merellä.

Suomen raja on kiinni huviveneilijöiltä käytännössä kokonaan.

– Kaikki rajanylikulkuun liittyvät säädökset ovat voimassa myös merirajalla, huomauttaa komentaja Ismo Siikaluoma Rajavartiolaitokselta.

Sama koskee perjantaina sulkeutuvaa Uudenmaan maakuntarajaa niin länteen eli Saaristomerelle kuin itäiselle Suomenlahdellekin. Lisäksi Ahvenanmaalle siirtyessä tulisi noudattaa 14 päivän karanteenia.

Aluevesirajaa ei saa ylittää

Merellä Suomen rajana on aluevesiraja, joka kulkee 12 meripeninkulman eli noin 22 kilometrin päässä rannasta tai sisäisten aluevesien ulkorajasta. Ellei asiaan paneudu, voi valtakunnan raja ylittyä varsinkin avomerellä kipparin huomaamatta.

Viranomaisvalvonta on sen sijaan tehokasta. Merirajaa valvotaan tutkilla ja kameroilla, joiden lisäksi liikkeellä ovat teknistä valvontaa tukevat vene-, laiva- ja lentokonepartiot.

Siikaluoman mukaan ylitykset huomataan niin ulapalla kuin saaristossakin.

– Todennäköisyys sille, että jää kiinni, on hyvin suuri, komentaja sanoo.

Veneily maasta ulos olisi sallittua vain pakottavissa tapauksissa. Silloinkin ylityksen olisi tapahduttava Ahvenanmaan, Hangon, Helsingin, Haapasaaren, Santion tai Nuijamaan ylityspaikoilla.

Maakuntarajaa valvotaan merelläkin

Uudellamaalla ja sen suuntaan veneileviä sitoo myös perjantaina voimaan astuva maakuntarajan eristäminen.

Suomen sisäisiä liikkumisrajoituksia valvoo poliisi, joka on toistaiseksi kertonut tieliikenteen valvonnasta. Poliisihallituksen mukaan lähtökohta on se, että kaikki rajanylitystä aikovat tarkastetaan.

Lupa ylitykseen annetaan vain painavasta syystä, jollaiseksi ei lasketa huviveneilyä tai kesämökkimatkaa.

Valvontaan poliisi pyytää todennäköisesti virka-apua Puolustusvoimilta ja Rajavartiolaitokselta.

– Suomenlahdella meillä on erittäin kattava tekninen valvonta. En suosittele kokeilemaan, Siikaluoma sanoo.

Ahvenanmaalla karanteenivetoomus

Saaristomeren suunnalla tulee lisäksi huomioida Ahvenanmaan maakuntahallituksen karanteenisuositus.

– On erittäin tärkeää noudattaa kaikkia annettuja ohjeita Covid-19 -epidemian leviämisen estämiseksi. Suomen hallitus suosittelee kansalaisille välttämään turhaa matkustamista maan sisällä. Suositus pätee myös Ahvenanmaalla, sanoo maakuntahallituksen sosiaali- ja terveysministeri Annette
Holmberg-Jansson.

Maakuntahallitus vetoaa Ahvenanmaalle saapuvien siirtyvän heti vapaaehtoiseen 14 päivän karanteeniin.

Tämä koskee saapumista alueilta, joissa on ”vakiintunut koronainfektio”, mikä tarkoittaa käytännössä koko rannikkoaluetta. Suositus on toistaiseksi voimassa huhtikuun puoliväliin.

– Jos osoittautuu, että suositusta on syytä muuttaa, tietenkin teemme niin, Holmberg-Jansson toteaa.

Ahvenanmaan ja Varsinais-Suomen raja ylittyy sokkeloisella Saaristomerellä helposti ”vahingossa”, mutta linjaus koskee myös veneilijöitä.

”Sääntö numero yksi: vesille ei pitäisi lähteä”

Rajojen ylityksien ei pitäisi kuitenkaan olla ongelma, jos veneilijät noudattaisivat yleisiä kehotuksia liikkumisen ja turhien kontaktien välttämisestä.

– Veneilykin on liikkumista paikasta toiseen, Siikaluoma painottaa.

Moni ajattelee, että pysyminen vesillä omassa veneessä tai asumattomalla rannalla ei lisää virusaltistusta. Siikaluoma kuitenkin muistuttaa, ettei asia ole aivan näin yksinkertainen.

Polttoaineen tankkaus ja tarvikkeiden osto lisäävät kontakteja. Aina on olemassa myös merihädän tai muiden ongelmien riski, ja niiden hoito puolestaan sitoo viranomaisia ja vapaaehtoisvoimia muutenkin poikkeuksellisessa tilanteessa.

Siikaluoma muistuttaa, että parempi olisi jäädä maihin.

– Veneilijät ovat tunnollista porukkaa ja ovat tottuneet liikkumaan sääntöjen mukaan. Nyt sääntö numero yksi on se, ettei vesille pitäisi edes lähteä.

Trafin rekisterissä on noin 51 000 Uudellemaalle ja noin 33 000 Varsinais-Suomeen rekisteröityä vesikulkuneuvoa. Satakunnassa määrä on noin 9 000, Pohjanmaalla 15 000 ja Pohjois-Pohjanmaalla 7 500.

Näiden lisäksi on suuri määrä sellaisia pienveneitä, joita rekisteröintivelvollisuus ei koske.

Muokattu klo 14.15: Täsmennetty Ahvenanmaan maakuntahallituksen suositusta koskevia sanamuotoja.

Uusimmat

Fingerpori

comic