Uutiset

Liittolaisiaan menettävä Taiwan kutsuu Kiinaa autoritääriseksi uhkaksi ja syyttää presidentinvaaleihinsa sekaantumisesta

Taiwanissa on järjestetty tukimielenosoituksia läheisen Hongkongin demokratia-aktivisteille. Mielipidemittausten mukaan suurin osa taiwanilaisista vastustaa yhdistymistä Kiinaan. Kuva: RITCHIE B. TONGO
Taiwanissa on järjestetty tukimielenosoituksia läheisen Hongkongin demokratia-aktivisteille. Mielipidemittausten mukaan suurin osa taiwanilaisista vastustaa yhdistymistä Kiinaan. Kuva: RITCHIE B. TONGO

Taiwan sanoi maanantaina Kiinan harjoittavan autoritääristä laajentumispolitiikkaa Tyynellä valtamerellä. Lausunto tuli sen jälkeen, kun Kiina alkoi suunnitella sotilashankkeita kahdessa saarivaltiossa, jotka ovat hiljattain solmineet diplomaattisuhteet Kiinan kanssa.

Kiribati ja Salomonsaaret siirsivät diplomaattisuhteensa Taiwanista Kiinaan lokakuussa. Kiina suunnittelee avaavansa tutka-asemansa Kiribatilla uudelleen. Lisäksi se suunnittelee uutta laivastotukikohtaa Salomonsaarille.

– En todellakaan halua, että Tyynestä valtamerestä tulee uusi Etelä-Kiinan meri, Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu sanoo.

15 liittolaista jäljellä

Kiribatin ja Salomonsaarten linjanmuutos on Taiwanille merkittävä takaisku, sillä enää 15 valtiota tunnustaa sen itsenäisyyden. Viime vuonna puolta vaihtoivat Dominikaaninen tasavalta, Burkina Faso ja El Salvador.

Kiinan kansantasavalta vaalii yhten Kiinan periaatetta. Sen mukaan Taiwan on vain yksi Kiinan maakunta, jonka tulee yhdistyä Kiinaan samanlaisella yhden maan, kahden järjestelmän politiikalla kuin Hongkong ja Macao. Käytännössä politiikasta on seurannut se, että Kiina katkaisee diplomaattisuhteet kaikkiin maihin, jotka tunnustavat Taiwanin.

Myös Taiwan ylläpitää virallisesti yhden Kiinan periaatetta ja katsoo koko Manner-Kiinan kuuluvan sille. Viime vuosikymmeninä Taiwanissa on kuitenkin alkanut elää ajatus Kiinasta erillisen Taiwanin tasavallan luomisesta. Kiina vastustaa tätäkin.

Taiwanin liittolaisia on Tyynellä valtamerellä enää neljä: Palau, Marshallsaaret, Tuvalu ja Nauru. Muut 11 ovat pieniä valtioita eri puolilla maata.

Vaalipäivä tamikuussa

Taiwanin nykyinen presidentti Tsai Ing-wen sanoo vastustavansa erillisen Taiwanin luomista, mutta hänen puolueellaan on pitkä historia sen kannattamisesta.

Taiwanissa järjestetään presidentinvaalit tammikuussa, ja Tsai pyrkii jatkokaudelle. Hänen vastaehdokkaansa tukee tiiviimpiä suhteita Manner-Kiinaan.

Tsain mukaan Kiina rahoittaa valeuutisia ja oppositiolle vaalivoittoa povaavia mielipidemittauksia vaikuttaakseen äänestäjiin. Taiwanin hallitus syyttää Kiinaa myös siitä, että se pyrkii vaikuttamaan vaaleihin painostamalla Taiwania poliittisesti ja taloudellisesti, juuri liittolaisia viemällä.

Kiina on kiistänyt väitteet vaaleihin sekaantumisesta.

Uusimmat

Fingerpori

comic