Uutiset

Liittovaltion joukkojen kerrotaan kaapanneen mielenosoittajia Portlandissa – Kuvernööri: "Presidentin poliittinen teatteri ei ole turvallisuustyötä"

Yhdysvaltojen Oregonin osavaltion Portlandissa on nähty kummallinen tapahtumasarja. Useista netissä kiertävistä videoista näkyy, miten maastokuvioisiin asuihin pukeutuneet liittovaltion joukot pidättävät Black Lives Matter -protestoijia ilman selkeitä virkamerkkejä ja käyttäen tunnuksettomia autoja.
Kotimaan turvallisuuden ministeri Kuva: epa08503546
Kotimaan turvallisuuden ministeri Kuva: epa08503546

Internetissä kiertää useita videoita, joissa maastopukuiset liittovaltion joukot pidättävät mielenosoittajia ilman selkeitä virkamerkkejä ja käyttäen tunnuksettomia autoja Portlandissa Yhdysvalloissa. Uutistoimisto Reuters kertoo videoiden sisällöstä.

”Se on ihmisten kaappaamista”, henkilön kuullaan sanovan videolla samalla, kun poliisit vievät mielenosoittajia pois.

Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitokselta (CBP) kerrottiin perjantaina, että Portlandiin on asetettu viraston joukkoja liittovaltion turvallisuusjoukkojen tueksi turvaamaan presidentti Donald Trumpin antama presidentin asetus, jolla suojellaan liittovaltion monumentteja ja rakennuksia.

Viraston tiedottaja ei kertonut yksityiskohtia suojatakseen liittovaltion joukoissa toimivia henkilöitä, mutta sanoi, että joukot on koulutettu operaatioihin kaoottisissa ympäristöissä.

Mielenosoittajat ovat kerääntyneet vastustamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa liittovaltion oikeustalon edustalle päivittäin George Floydin kuoltua toukokuun 25. päivän pidätystapahtuman yhteydessä. Ajoittain protesteihin on osallistunut yli 10 000 ihmistä.

Aiemmin Portlandin poliisi on käyttänyt kyynelkaasua muun muassa graffiteja rakennuksiin maalanneita mielenosoittajia vastaan, kunnes Oregonin osavaltion kuvernööri Kate Brown kielsi sen käytön heinäkuun alussa. Nyt kyynelkaasua saa käyttää voimakeinona ainoastaan mellakoiden yhteydessä.

Tunnuksettomia tummia pakettiautoja

Mielenosoittaja Conner O´Shea sanoi joukkojen seuranneen häntä tunnuksettomalla ajoneuvolla keskiviikkona, kun hän käveli ystävänsä kanssa autoilleen.

– Tiedän, että he etsivät ihmisiä, jotka harjoittavat graffitien tekemistä tai häirintää laserosoittimilla. Me emme ole tehneet mitään sellaista, mikä tekee tästä vielä pelottavampaa, O´Shea kertoo.

– Se on kamalaa, ja me amerikkalaiset olemme lukeneet tämänkaltaisten asioiden tapahtuvan muissa maissa 70- ja 80-lukuja käsittelevistä oppikirjoista.

Yksi netissä leviävistä videoista näyttää viranomaisen pakottamassa mielenosoittajan tummaan pakettiautoon. CBP:n tiedottajan mukaan virastolla on mielenosoittajasta tietoa, jonka mukaan tämä olisi epäiltynä liittovaltion viranomaisiin kohdistuneista hyökkäyksistä tai liittovaltion omaisuuden tuhoamisesta. Tiedottajan mukaan suuri ja väkivaltainen väkijoukko alkoi liikkua viranomaisia kohti näiden lähestyessä epäiltyä.

– Kaikkien turvallisuuden vuoksi agentit siirsivät epäillyn nopeasti turvallisempaan paikkaan kuulustellakseen tätä.

Tiedottajan mukaan viranomaisilla oli pidätyksen yhteydessä näkösällä CBP:n merkki, mutta ei nimiä heidän turvallisuutensa takaamiseksi.

Toisessa videossa viranomaisen nähdään tönivän pois henkilöä auttamaan pyrkivää lääkintähenkilöstöä. Yhdessä videoista nähdään mielenosoittaja, jolla on runsaasti vuotava päävamma, koska liittovaltion joukot väitetysti ampuivat tätä ei-tappavalla aseella.

Portlandin pormestarin Ted Wheelerin mukaan liittovaltion sheriffi tutkii ampumisen.

Uutismediat ovat raportoineet turvallisuusjoukkojen pidättäneen 13 ihmistä, mutta viranomaiset eivät ole vahvistaneet tätä.

”Tämä ei ole kommunistinen Kiina”

Kotimaan turvallisuusvirastosta kerrotaan Reutersille, että viranomaiset ovat pidättäneet ihmisiä, joiden epäillään hyökänneen liittovaltion joukoissa toimivia vastaan tai tuhonneen liittovaltion omaisuutta. Nimettömänä pysytellyt viraston edustaja ei näe, että ketään olisi pidätetty ilman hyvää syytä.

– Liittovaltion joukot eivät kulje pidättämässä ihmisiä ilman syytä. Tämä ei ole kommunistinen Kiina, edustaja sanoo.

Yhdysvaltain oikeusministeriö ei ole vastannut Reutersin kommenttipyyntöön pidätyksiin liittyen.

Kotimaan turvallisuuden ministeri Chad Wolf, joka vieraili Portlandissa torstaina, julkaisi tiedotteessa muun muassa listan turvallisuusjoukkojen Portlandissa kohtaamista välikohtauksista toukokuun lopulta lähtien. Wolf ylisti joukkojen toimintaa Twitterissä perjantaina.

– Nämä rohkeat miehet ja naiset ovat puolustaneet oikeusjärjestelmäämme väkivaltaisilta anarkisteilta 48 päivää taukoamatta, Wolf kirjoittaa.

Lisäksi hän mainitsi, että joukkoja kohti on hyökätty lasereilla ja jäisillä vesipulloilla, ja että kaksi viranomaista on loukkaantunut hyökkäysten seurauksena.Nämä rohkeat miehet ja naiset ovat puolustaneet oikeusjärjestelmäämme väkivaltaisilta anarkisteilta 48 päivää taukoamatta

Trumpin poliittista teatteria?

Pormestari Wheeler, joka on kuverööri Brownin tapaan demokraatti, sanoi, ettei tavannut Wolfia tai kotimaan turvallisuusviraston edustajia. The Washington Post -sanomalehden mukaan kaupungin viranomaiset ovat vaatineet liittovaltion joukkojen vetämistä Portlandista.

Brown on kutsunut turvallisuusjoukkojen operaatiota räikeäksi vallankäytöksi valtionhallinnon osalta. ”Tällä presidentti Trumpin poliittisella teatterilla ei ole mitään tekemistä yleisen turvallisuuden kanssa”, Brown kirjoittaa Twitterissä.

Uusimmat

Fingerpori

comic