Uutiset

Lindström kyselytunnilla: Kunnille rautalankaohjeistus sote-kilpailutuksesta

Sote-uudistuksen kiemurat nousivat odotetusti keskusteluun myös eduskunnan kyselytunnilla torstaina iltapäivällä. Opposition kritiikki kohdistui suurelta osin vaikeavammaisten sote-palveluiden mahdolliseen kilpailuttamiseen. Asiaa käsiteltiin muun muassa keskiviikon A-Studiossa.

-Tuttuus tuo elämään turvaa, ja tällaista on vaikeavammaisen arkitodellisuus parhaimmillaan. Pahimmillaan hän kohtaa kilpailutuksen kahden vuoden välein, koska hankintalaki määrää niin. Onko Suomessa myös vammaisella oikeus pysyvään kotiin, sdp:n Kristiina Salonen muotoili.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi, että asunnon tiheä kilpailuttaminen ei suinkaan ole oikein. Sipilän mukaan lainsäädäntö sallii sen, että kunnissa voidaan tehdä vammaisten etujen mukaista harkintaa. Tämän vahvisti myös työministeri Jari Lindström.

-Tässä on kyse täysin kunnan tekemästä valinnasta, mutta jos kunta haluaa tehdä päätöksen siitä kuka palvelun tuottaa, on kyse julkisesta hankinnasta. Ei ole kenenkään etu, että kunta voisi valita palveluntuottajan ilman kilpailutusta, Lindström vastasi.

Hänen mukaansa kaikille kunnille on lähdössä rautalankaohjeistus siitä, miten asia tulisi hoitaa.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen totesi Suomen rikkovan kansainvälisiä sopimuksia.

-Vanhuspalveluiden kilpailuttaminen on johtanut epäinhimillisiin tilanteisiin. Hallitus sivuuttaa koko kysymyksen viittaamalla soteen, joka korjaa tilanteen ehkä joskus. Tämä ei riitä.

Peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan julkisia ostoja koskeva hankintalaki on vielä tuore, eikä kunnissa sen soveltamista ole ministerin mukaan vielä sisäistetty. Saarikon mukaan laki on kuitenkin parempi kuin ennen.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kummasteli, että lakia uudistettaessa kilpailutuksen kynnysarvo asetettiin verraten alas. Nyt kilpailutus koskee niitä sote-palveluhankintoja, jotka ylittävät 400 000 euron kynnysarvon. Kynnysarvo oli mahdollista pitää jopa 700 000 eurossa.

Lindströmin mukaan kynnysarvo asetettiin alemmaksi hankintojen avoimuuden vuoksi.

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toivoo, että sote-sopuun päästäisiin mahdollisimman nopeasti, ja että laki hyväksyttäisiin eduskunnassa ennen kesää, kuten on suunniteltu. Ongelmia aiheuttaneeseen asiakassetelikysymykseen liitto haluaisi selkeät, valtakunnalliset kriteerit.

-Tahdomme, että kaikki on samalla viivalla ja avointa, että erityisesti palvelujen hintaa voitaisiin vertailla, Rajakangas kertoo Lännen Medialle.

Rajakangas peräänkuuluttaa selkeää luetteloa kaikista niistä palveluista, joihin asiakasseteli olisi pakko myöntää.

-Kun palveluntarvearvio on tehty, maakunta ei saisi kieltäytyä setelin myöntämisestä.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic