Uutiset

Lintilä kommentoi Sotkamon ja Harjavallan akkukemikaalitehtaita: "Eurot saadaan nyt pyörimään Suomessa, kun jalostus on täällä"

Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan, jonka investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa. Elinkeinoministeri Mika Lintilä pitää summaa merkittävänä. Viikon sisällä Suomeen on saatu yhteensä lähes puolen miljardin investointipäätökset akkukemikaalialalle.
Terrafamen tehdasalueelle nousee nyt uusi akkukemikaalitehdas, jonka maapohjaa alettiin rakentaa kesällä. Kuvassa on etualalla metallitehdas. Akkukemikaalitehdas rakennetaan uudelle alueelle kuvasta katsottuna oikealle puolelle.

Monimetalliyhtiö Terrafame rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehtaan, jonka investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää summaa merkittävänä. Hän on erittäin tyytyväinen, kun akkuala on lähtenyt Suomessa vetämään hyvin.

Maanantaina suuri saksalaisyritys Basf kertoi, että se sijoittaa akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan. Viikon sisällä Suomeen onkin tullut yhteensä lähes puolen miljardin investointipäätökset akkukemikaalialalle.

– Investoinnit kertovat siitä, että Suomi ei ole enää vain mineraalien ja raaka-aineiden bulkkituottaja, vaan tuotteet myös jatkojalostetaan täällä. Me pyöritämme euroja nyt Suomessa. Tämä on kansallinen intressi, Lintilä kommentoi Lännen Medialle.

Hän uskoo, että akkumateriaalialan kasvu Suomessa ei tule päättymään tähän.

– Ulkomaiset investoijat ovat kovin kiinnostuneita Suomesta, osa investoimaan ja osa on kiinnostunut materiaaleista, koska Suomesta ovat saatavilla nämä keskeiset mineraalit.

Lintilä on tyytyväinen, kun valtion ajama akkuklusteri-ajattelu tuottaa jo hedelmää. Hän on tyytyväinen myös Terrafamen torstaina kertomiin talouslukuihin: kaikki keskeiset luvut: käyttökate, voitto ja kassavirta ovat plus-merkkisiä.

Terrafame kasvattaa nyt merkittävästi jalostusastettaan ja liikevaihtoaan

Akkukemikaalitehdashanketta on valmisteltu Sotkamoon noin vuoden ajan.

Terrafame kasvattaa nyt merkittävästi jalostusastettaan ja samalla liikevaihtoaan. Yhtiö arvioi heinäkuussa, että akkukemikaalitehdas toisi arviolta 200 miljoonaa uutta liikevaihtoa vuosittain.

Terrafamen päätuote on nikkeli-kobolttisulfidi, jota aletaan jalostaa Sotkamossa sähköajoneuvojen akkuihin sopiviksi nikkeli- ja kobolttisulfaateiksi.

Sähköautojen akkujen tuotannossa käytetään nikkeli- ja kobolttisulfaattia, ja niitä Terrafame alkaa nyt tuottaa uudessa akkukemikaalitehtaassaan.

Rakentaminen kestää noin kaksi vuotta ja se työllistää noin 600 henkilöä. Valmis akkukemikaalitehdas työllistää noin 150 henkilöä.

Tavoitteena on ottaa tehdas käyttöön vuonna 2020. Kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa. Maanrakennustyöt alkoivat Sotkamossa jo kesällä.

Ympäristövaikutusten arviointityö on kesken Harjavallassa ja Sotkamossa

Terrafamen investointipäätös on jo toinen akkukemikaalien alalla Suomessa tällä viikolla.

Suuri saksalaisyritys Basf kertoi maanantaina, että se sijoittaa akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan. Uusia työpaikkoja avautuu yli 100. Kyljessä sijaitsevalta Nornickelin Harjavallan tehtaalta toimitetaan metallit eli koboltti ja nikkeli.

Sekä Terrafamen että Basfin tehdashankkeissa ympäristövaikutusten arviointityö on kesken.

Valtionomistus laskee useita prosenttiyksiköitä

Terrafamesta puhutaan valtionyhtiönä, sillä Suomen valtio omistaa Terrafamesta tällä hetkellä 77 prosenttia.

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia kertoi toukokuussa, että valtion omitusosuus laskee akkukemikaalitehtaan investoinnin jälkeen noin 71 prosenttiin. (Lännen Media 3.5.)

Jo toukokuussa Ratia tähdensi, että akkukemikaalitehtaan rahoitus oli käytännössä olemassa: Galena, Trafigura ja Sampo ilmoittivat vuoden 2017 lopulla noin 200 miljoonan dollarin sijoituksesta.

Tiedotustilaisuudessa Helsingissä kerrottiin torstaina, että tehtaan lopullisen investointipäätöksen yhteydessä osapuolet ovat sopineet täydentävästä, noin 100 miljoonan euron rahoituspaketista, joka koostuu Trafiguran tarjoamasta noin 43 miljoonan euron lainasta sekä Galena-rahaston ja Suomen Malmijalostus Oy:n myöntämästä yhteensä 60 miljoonan euron arvoisesta oman pääoman ehtoisesta sijoitussitoumuksesta.

Suomen Malmijalostus Oy:n taloudelliset vastuut Terrafame Oy:ssä eivät kasva rahoitusjärjestelyn johdosta, eikä Suomen valtiolta ole tarvittu uutta rahoitusta tehdasinvestointiin.

Terrafamen akkukemikaalien eli nikkeli- ja kobolttisulfaattien päämarkkina-alue tulee olemaan Aasia, Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen kertoi heinäkuussa (Lännen Media 28.7.)

Juttua on päivitetty klo 15. Lisätty Mika Lintilän kommentit, investoinnin suuruus ja tietoa rahoituspaketista.

Uusimmat

Fingerpori

comic