Uutiset

Lintilä vastasi välikysymykseen: Hallitus etenee kohti työllisyystavoitetta ja budjettiesitys lisää tuloja noin 70 prosentilla suomalaisia

Kokoomuksen ja Liike Nytin välikysymykseen ei vastannutkaan pääministeri Antti Rinne, vaikka on paikalla istunnossa.
Pääministeri Antti Rinne (oik.) kuunteli vieressä, kun valtiovarainministeri Mika Lintilä vastasi välikysymykseen. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne (oik.) kuunteli vieressä, kun valtiovarainministeri Mika Lintilä vastasi välikysymykseen. Kuva: Joel Maisalmi

Valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan hallitus etenee uudistuksissaan täsmälleen aikataulussa kohti työllisyystavoitetta ja julkisen talouden tasapainoa.

Lintilä vastasi eduskunnassa Kokoomuksen ja Liike Nytin talous- ja työllisyysaiheiseen välikysymykseen, vaikka myös pääministeri Antti Rinne (sd.) on istunnossa paikalla. Rinne oli vielä eilen illalla Unkarissa tapaamassa maan pääministeriä Viktor Orbánia.

Lintilän mukaan hallituksella on ensi vuoden syksynä kasassa valtiovarainministeriön todentamana päätösperäisesti 30 000 hengellä työllisyyttä kasvattavat toimenpiteet.

– Arvioimme tämän jälkeen työllisyyden kehitystä jatkuvasti. Jos näyttää siltä, ettei tavoitetta saavuteta, hallitus toimii määrätietoisesti tavoitteen saavuttamiseksi.

Välikysymyksen väittämä työn verotuksen kiristymisestä ensi vuonna johtuu Lintilän mukaan palkan sivukulujen korotuksesta, jossa on kyse työmarkkinajärjestöjen ratkaisusta.

– Onko valtio kokoomuksen mielestä velvollinen lähtemään maksumieheksi työmarkkinajärjestöjen sopimille maksumuutoksille? Tällainen kehitys johtaisi lopulta tasaveron kaltaiseen järjestelmään.

Lintilän mukaan budjettiesitys kasvattaa käytettävissä olevia tuloja noin 70 prosentilla suomalaisia.

”Vastuutonta taloudenpitoa”

Kokoomuksen ja Liike Nytin allekirjoittamassa välikysymyksessä arvostellaan Rinteen hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikkaa. Kokoomus päätti välikysymyksen tekemisestä hallituksen kerrottua ensi vuoden budjettiesityksestä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok.) syytti jo silloin hallitusta vastuuttomasta taloudenpidosta.

– Hallitus löi budjettiriihessä kiinni yli miljardin menot, joille ei ole katetta sen paremmin veropuolella kuin luvatulla työllisyyspuolellakaan.

Välikysymyksen mukaan budjetin työllisyysvaikutukset ovat pikemminkin miinusmerkkisiä, minkä takia koko hallituksen ohjelmalta ja politiikalta on putoamassa pohja.

– Lasku hallituksen vastuuttomuudesta uhkaa lopulta langeta maksettavaksi niille, ketkä kipeimmin kaipaavat yhteiskunnan tukea: lapsille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä vanhuksille. Ongelmat kaatuvat rahojen loppuessa myös hyvinvoinnistamme huolehtivien opettajien, poliisien ja hoitajien sekä hyvinvointimme rahoittavien ahkerien työtekijöiden ja yrittäjien niskaan, välikysymyksessä todetaan.

Kokoomus tarjosi välikysymyksen allekirjoittamista myös perussuomalaisille ja kristillisdemokraateille, mutta nämä eivät lähteneet siihen mukaan. Perussuomalaisten mukaan keskeisenä syynä oli se, että välikysymyksessä kiitellään hallitusta sen pyrkimyksistä helpottaa työperäistä maahanmuuttoa.

Hallituksen luottamuksesta äänestetään perjantaina.

Uusimmat

Fingerpori

comic