Uutiset

Lisää pakotteita Venäjälle? EU:n ulkoministerit kokoontuivat keskustelemaan siitä, miten Aleksei Navalnyin kohteluun pitäisi tällä kertaa vastata

Ainakin Baltian maat ovat vaatineet lisää Venäjän-vastaisia pakotteita Aleksei Navalnyin pidätyksen vuoksi. EU:n ulkoministerit kokoontuivat keskustelemaan asiasta, mutta maanantain kokoukselta ei vielä odoteta tarkkaa listaa mahdollisesti pakotelistalle päätyvistä henkilöistä.
Aleksei Navalnyi puhui videolle viime maanantaina moskovalaisella poliisiasemalla, jossa oikeus määräsi hänet pidätettäväksi 30 vuorokaudeksi. Navalnyi pidätettiin edellisenä päivänä passintarkastuksessa lentokentällä, kun hän oli saapunut kotimaahansa Berliinistä. Kuva: epa08946656
Aleksei Navalnyi puhui videolle viime maanantaina moskovalaisella poliisiasemalla, jossa oikeus määräsi hänet pidätettäväksi 30 vuorokaudeksi. Navalnyi pidätettiin edellisenä päivänä passintarkastuksessa lentokentällä, kun hän oli saapunut kotimaahansa Berliinistä. Kuva: epa08946656

Euroopan unionin ulkoministerit keskustelevat tänään mahdollisista Venäjän-vastaisista pakotteista oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin pidätykseen liittyen.

Liettuan ulkoministeri Gabrelius Landsbergis kommentoi saapuessaan kolmelta iltapäivällä alkaneeseen kokoukseen, että ”Venäjällä puhaltavat muutoksen tuulet, joita unionin on tuettava, erityisesti sen jälkeen, kun Navalnyi pidätettiin tämän palatessa Venäjälle Saksasta.

– EU:n on lähetettävä erittäin selkeä ja päättäväinen viesti, että tämä ei ole hyväksyttävää, Landsbergis sanoi Reutersin mukaan ja vaati lisää henkilöpakotteita.

EU on jo asettanut talouspakotteita Venäjän energia-, finanssi- ja asesektoreille vuoden 2014 Krimin valtauksen myötä. Lisäksi EU on asettanut pakotteita presidentti Vladimir Putinia lähellä oleville henkilöille, joiden katsotaan olevan vastuussa Navalnyin elokuisesta Novitshok-myrkytyksestä.

Myös kaksi muuta Baltian maata, Latvia ja Viro, kannattavat uusia henkilöpakotteita. Italian ulkoministeri sanoi sunnuntaina Reutersin mukaan, että maa olisi valmis asettamaan matkustuskieltoja ja jäädyttämään pakotelistalle joutuvien varoja. Romania antoi julkisen tukensa pakotteille maanantaina.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas vaati lauantain mielenosoituksissa pidätettyjen välitöntä vapauttamista.

Kymmenet tuhannet venäläiset kokoontuivat eri puolilla Venäjää osoittamaan mieltään ja vaatimaan Navalnyin vapauttamista lauantaina. Noin 3000 henkilöä pidätettiin rauhanomaisissa mielenosoituksissa.

Reutersin toimittajat arvioivat noin 40 000 henkilön kokoontuneen yksinomaan Moskovan keskustaan. Kyseessä oli suurin luvaton mielenosoitus vuosiin. Toimittajien mukaan ihmisiä pidätettiin ja raahattiin poliisin pakettiautoihin kovaotteisesti.

Saksan ja Ranskan suhtautumisella uusiin pakotteisiin katsotaan olevan paljon painoarvoa siinä, mitä EU lopulta päättää tehdä. Joka tapauksessa maanantain kokoukselta ei odoteta tarkkaa listaa henkilöistä, joille pakotteita asetettaisiin.

Venäjä on keskeinen öljyn ja maakaasun tuoja EU:n alueelle.

Navalnyi syyttää Putinia Novitshok-murhayrityksestään. Kreml on kiistänyt väitteen.

Venäjän hallinnosta on myös sanottu, ettei se ole nähnyt todisteita siitä, että Navalnyi ylipäänsä olisi myrkytetty. Venäjä ei ole myöskään vastannut EU:n vaatimuksiin Navalnyin pidättämisestä, sillä kyseessä on Kremlin mukaan maan sisäinen asia.

Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on vaatinut kattavaa tutkintaa myrkyttämisestä.

Putin: Mielenosoitukset olivat laittomia ja vaarallisia

Putin kommentoi Reutersin mukaan maanantaina, että lauantain protestit olivat laittomia ja vaarallisia. Hän lisäsi, ettei kenenkään tulisi käyttää laittomia keinoja omien poliittisten päämääriensä saavuttamiseen.

Presidentti myös kommentoi Navalnyin tiimin viime viikolla julkaisemaa paljastusvideota, jossa esitellään väitetysti Putinille rakennettua palatsia Mustanmeren rannalla. Putinin mukaan palatsi ei kuulu hänelle eikä hänen perheelleen.

Video on katsottu yli 86 miljoonaa kertaa.

Fingerpori

comic