Uutiset

LM-kysely: Antti Rinne edistäisi pääministerinä hiilitulleja EU:n ulkorajoille – Sdp:n linja lähestyy perussuomalaisia

Suomen seuraavan pääministerin urakka alkaa EU:n puheenjohtajuudella vuoden 2019 loppupuoliskolla. Lännen Media kysyi pääministeriehdokkaiden kantoja Suomen EU-linjaan ilmasto- ja turvapaikanhakijakysymyksissä. Kyselyyn vastasivat kannatusmittausten mukaan kaikkien viiden suosituimman puolueen puheenjohtajat.
Vihreiden Pekka Haavisto, sosiaalidemokraattien Antti Rinne, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho vastasivat, millaista EU-linjaa he vetäisivät pääministerinä. Kuva: Arkisto
Vihreiden Pekka Haavisto, sosiaalidemokraattien Antti Rinne, kokoomuksen Petteri Orpo, keskustan Juha Sipilä ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho vastasivat, millaista EU-linjaa he vetäisivät pääministerinä. Kuva: Arkisto

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne väläyttää mahdollisuutta Euroopan unionin hiilitulleille ilmastonmuutoksen suitsimiseksi.

– Esimerkkejä EU-tasoisesta yhteistyöstä on pohdinta hiilitulleista EU:n ulkorajoille, hiilen lattiahinnasta, tai hiilipörssistä eli hiilensidonnan hinnoittelusta. Näitä on järkevää edistää EU-tasolla, vastaa Rinne Lännen Median kyselyyn pääministeriehdokkaille.

Rinne edistäisi myös kestävään kulutukseen ohjaavan verotuksen kehittämistä koko EU:n tasolla.

Sdp:n alkuperäisestä vaaliohjelmasta ei löytynyt mainintaa hiilitulleista. Sdp ja Rinne ovatkin tulossa samoille linjoille kuin perussuomalaiset, joka on kannattanut hiilitulleja jo aiemmin.

– Suomen tulisi EU-puheenjohtajana ja muutenkin EU:n jäsenenä edistää protektionistisia kauppa- ja tullitoimia Kiinaa ja muita saastuttavia halpatuotantomaita kohtaan. Hiilitulleilla estetään teollisuuden siirtymistä Euroopasta Aasiaan, suojellaan eurooppalaista työtä ja ohjataan Kiinan kaltaisia maita kestävämpiin tuotantotapoihin, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vastaa.

Kyselyssä kysyttiin pääministeriehdokkaiden eli viiden kannatusmittauksissa suosituimman puolueen puheenjohtajien EU-linjaa. Seuraava pääministeri pääsee heti heinäkuussa vetämään Suomen EU-puheenjohtajuuskautta ja esittämään jäsenmaille näkemyksiään.

Puheenjohtajamaalla paikka vaikuttaa

Eduskuntavaalien alla on keskusteltu paljon siitä, kuinka puututaan suomalaisten päästöihin. Huomaamatta on kuitenkin jäänyt tilaisuus, joka tulevalla pääministerillä on vaikuttaa ilmastokysymyksiin koko EU:n tasolla.

– Suomi on EU:n ilmastopolitiikan edelläkävijä ja meitä kuunnellaan. Olen osana pj-kauden valmisteluja tavannut lähes kaikki EU-kollegani kahdenvälisesti ja tiedän tarkalleen, mitä kukin maa ajattelee ilmastokysymyksestä. Vaikuttaminen ei toki ole helppoa, sillä useammalla EU-maalla on vaikeuksia sitoutua hiilineutraaliuteen 2050 mennessä, kertoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Keskusta ajaisi EU:ssa 55 prosentin päästövähennyksiä vuoteen 2030 mennessä. Keinoja olisi muun muassa päästökaupan vahvistaminen ja oman esimerkin näyttäminen uusien teknologioiden käyttöönotolla. Myös kokoomus jakaa keskustan tavoitteen ja aikataulun. Vihreät esittää 60 prosentin vähennyksiä EU:ssa vuoteen 2030 mennessä.

– Päästöoikeuksien määrää on edelleen vähennettävä ja luovuttava niiden ilmaisjaosta. Lentoliikenne on otettava täysimääräisesti mukaan päästökauppaan, toteaa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto.

Turvapaikkapolitiikassa ei enää avoimia ovia

Turvapaikkapolitiikassa tiukinta linjaa vetää odotetusti perussuomalaiset. Puolue ohjaisi siirtolaislaivat Välimerellä takaisin lähtöpaikkaansa.

– Vain tällä tavoin voidaan lopettaa laiton merenylitys ja merellä tapahtuvat tragediat, sanoo Halla-aho.

Useat puolueet ovat lähentyneet perussuomalaisia näkemyksissään. Sdp auttaisi pakolaisia ensisijaisesti EU:n ulkopuolella.

– Suurin osa kansainvälisistä pakolaisista on kriisimaiden lähialueilla. Näiden ihmisten elinolosuhteiden parantaminen on inhimillisesti tehokkain tapa auttaa. Se on avainasemassa, kun halutaan vähentää Euroopan rajoille kohdistuvaa pakolaispainetta, linjaa Rinne.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo siirtäisi turvapaikkahakemukset EU:n ulkorajoille, ei jäsenmaiden rajoille. Hän kuitenkin kiihdyttäisi työperäistä maahanmuuttoa Suomeen.

– Suomi tarvitsee enemmän työperäistä maahanmuuttoa sekä EU:n sisältä että EU-maiden ulkopuolelta. Suomeen töihin tuleminen ei saa törmätä myöskään EU:n byrokratiaan, Orpo sanoo.

Vihreät vaatii Dublin-järjestelmän tilalle pysyvää ja sitovaa jakomekanismia, jolla turvapaikanhakijat jaetaan jäsenvaltioille.

– Jos jäsenvaltio kieltäytyy kiintiöistä tai turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta, sille on asetettava sanktioita, toteaa puheenjohtaja Haavisto.

Näin kysely tehtiin

Lännen Media kysyi pääministeriehdokkaiden EU-politiikan linjaa eri teemoja käsittävillä kysymyksillä.

1. Mitä konkreettisia ilmastotavoitteita haluaisitte Suomen vievän EU:ssa eteenpäin? Kuinka paljon näette Suomen pystyvän vaikuttamaan Euroopan unionin ilmastopolitiikkaan?

2. Millaista maahanmuuttopolitiikkaa ajaisitte EU:ssa? Mikä olisi teidän esityksenne pakolais- ja turvapaikanhakijakysymyksen kestäväksi ratkaisuksi Euroopan tasolla?

Kyselyn vastausaika oli 3.–5. huhtikuuta. Kysely lähetettiin sähköpostilla kannatusmittausten mukaan viiden suurimman puolueen puheenjohtajille.

Puheenjohtajien EU-linjauksia turvapaikanhakijoista

Juha Sipilä

Keskusta

”Suomen on tehtävä töitä hallitun eurooppalaisen maahanmuuttopolitiikan eteen, jotta vuoden 2015 tilanne ei toistuisi. Ulkorajojen valvontaa on tehostettava entisestään ja palautuksia vauhditettava, turvapaikanhakijoiden sisäisiä siirtoja varten on luotava jäsenmaita sitova mekanismi sekä EU-maiden on nostettava pakolaiskiintiöitään yhteisesti, jolloin paine salakuljetuksiin ja jäsenmaiden rajoilla tapahtuvaan turvapaikanhakuun vähenisi.”

Petteri Orpo

Kokoomus

”Suomi auttaa hädänalaisia, mutta nykyinen järjestelmä ei toimi oikeudenmukaisesti. Se pitää uudistaa niin, että turvapaikan haku ei perustu ilmoittautumiseen maan rajalla, vaan turvapaikkaa pitäisi hakea EU:n rajalle saavuttaessa. Sitten Suomi ja muut maat ottaisivat turvapaikanhakijat vastaan kiintiöpakolaisina sieltä ja myös suoraan pakolaisleireiltä.”

Antti Rinne

Sdp

”Euroopan kannattaa luoda parempi dialogi esimerkiksi Afrikan unionin kanssa toimenpiteistä, jotka mahdollistaisivat pakolaisille paremmat ja kestävämmät elinolosuhteet ja näkymän tulevaisuudesta. Tarvitaan paitsi kehitysyhteistyötä, myös aitoa molempia osapuolia hyödyttävää taloudellista kumppanuutta sekä koulutuskumppanuutta.”

Jussi Halla-aho

Perussuomalaiset

”Euroopan tasolla tarvitaan ajattelutavan muutos. Taakanjaosta ja kotouttamisesta pitää siirtyä ei-toivottavan muuttoliikkeen torjuntaan ja huonosti integroituneen maahanmuuttajaväestön paluumuuton edistämiseen.”

Pekka Haavisto

Vihreät

”Ihmissalakuljetuksen estämiseksi on luotava turvallisia ja laillisia reittejä Eurooppaan. Toimivia tapoja tähän ovat laillisten opiskelu- ja työmahdollisuuksien lisääminen Euroopassa, perheenyhdistämisen helpottaminen, pakolaiskiintiön kasvattaminen sekä humanitaarisen viisumin käyttöön ottaminen.”

Fingerpori

comic