Uutiset

LM-kysely: Kaupungeilta täystyrmäys EU-kokousten keskittämiselle Helsinkiin – perustelut eivät vakuuta kaupunginjohtajia

Maakuntien suuret kaupungit haluaisivat järjestää Suomen EU-puheenjohtajakauden kokouksia. Valtioneuvosto on kuitenkin päättänyt keskittää epäviralliset ministerikokoukset Helsingin Finlandia-taloon, toisin kuin viime puheenjohtajakaudella.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja isännöi EU:n ulkoministereitä Tampereella Suomen edellisellä EU-puheenjohtajuuskaudella marraskuussa 2006. Kuva: arkisto
Ulkoministeri Erkki Tuomioja isännöi EU:n ulkoministereitä Tampereella Suomen edellisellä EU-puheenjohtajuuskaudella marraskuussa 2006. Kuva: arkisto

Suomalaiset kaupunginjohtajat ovat erittäin pettyneitä valtioneuvoston päätöksestä keskittää Suomen EU-puheenjohtajakauden epäviralliset ministerikokoukset Helsinkiin, selviää Lännen Median kyselystä.

Kyselyyn vastanneista 20 kaupunginjohtajasta joka ikinen oli sitä mieltä, että EU-kokouksia pitäisi järjestää myös maakuntien keskuskaupungeissa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ei vastannut kyselyyn.

Kysely lähetettiin Suomen 21 suurimman kaupungin ryhmän kaupunginjohtajille ja neljälle pienemmälle kaupungille, jotka ovat Lännen Median maakuntalehtien keskuskaupunkeja. Vastausprosentti oli 80.

Perustelut eivät vakuuta

Kaupunginjohtajista 17 ei hyväksynyt päteviksi perusteluiksi, että Helsinkiin keskittäminen säästää kustannuksia, helpottaa järjestelyjä ja parantaa turvallisuutta. Kaksi kaupunginjohtajaa hyväksyi nämä valtioneuvoston perustelut, yksi ei osannut sanoa kantaansa.

– Kaupungit mielellään osallistuvat myös kustannuksiin antamalla osaavan henkilöstönsä kokousten valmisteluihin, tilojaan maksutta käyttöön sekä järjestävät illallisia, vastaanottoja, tutustumiskäyntejä ja muuta sosiaalista ohjelmaa, kertoo Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala.

Kyselyyn vastanneista kaupunginjohtajista 11 oli lobannut EU-kokousten saamiseksi kotikaupunkiinsa. Neljä ei ollut lobannut, mutta harkitsi vielä lobbaavansa. Viisi kaupunginjohtajaa jättää kokonaan lobbaamatta.

– Yritimme saada Saloon EU:n kyberturvallisuusalan sijoitustapahtuman EU-puheenjohtajakauteen vedoten. Tapahtuma pidetään kuitenkin Luxemburgissa, kertoo Salon kaupunginjohtaja Lauri Inna.

Edellisellä puheenjohtajakaudella toinen linja

Edellisellä Suomen EU-puheenjohtajakaudella loppuvuonna 2006 ministerikokouksia jaettiin laajasti ympäri maata. Esimerkiksi ulkoministerit kokoontuivat Tampereella ja kilpailukykyministerit Jyväskylässä.

– Turvallisuuskysymykset olisi helpompi ratkaista vaikkapa Jyväskylän kaltaisessa kompaktinkokoisessa kaupungissa, väittää Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Lahden Sibeliustalossa järjestettiin EU:n huippukokous vuonna 2006. Nyt huippukokouksia ei ole tulossa Suomeen puheenjohtajakaudella.

Suomessa kuusi ministerikokousta

Alkavalla EU-puheenjohtajakaudella Suomi järjestää kuusi epävirallista ministerikokousta. Nämä kaikki pidetään Helsingissä Finlandia-talossa.

Ensimmäinen kokous on kilpailukykyministereillä 4.–5. heinäkuuta. Suomessa kokoontuvat loppuvuoden 2019 aikana myös EU:n ympäristöministerit, oikeus- ja sisäministerit, ulko- ja puolustusministerit, valtiovarainministerit ja maatalousministerit.

Lisäksi Suomessa on noin sata virkamieskokousta. Kokousten järjestelyihin Suomessa on varattu valtion budjetista 70 miljoonaa euroa.

Kaikki tärkeimmät puheenjohtajakauden kokoukset pidetään Suomen ulkopuolella Brysselissä ja Luxemburgissa.

Nämä kaupungit vastasivat kyselyyn

Lännen Median Webropol-kysely lähetettiin 25 kaupunginjohtajalle 24.–26. huhtikuuta. Kyselyyn vastasi 20 kaupunginjohtajaa tai johtajan sijaista. Vastausprosentti oli 80.

Vastanneet kaupungit olivat suuruusjärjestyksessä Tampere, Vantaa, Oulu, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Kouvola, Joensuu, Vaasa, Hämeenlinna, Seinäjoki, Rovaniemi, Mikkeli, Salo, Porvoo, Kokkola, Rauma, Kajaani ja Forssa.

Vastaamatta jättivät Helsinki, Espoo, Pori, Lappeenranta ja Kotka.

Kaupunginjohtajat arvostelevat keskittämistä

Päivi Laajala

Oulun kaupunginjohtaja

Aikaisemmilla puheenjohtajakausilla 1999 ja 2006 Suomi alueineen sai merkittävää näkyvyyttä EU:ssa ja sen ulkopuolella. Tulevalla pj-kaudella Suomi tekee virheen rajaamalla EU:n päättäjien ja kansainvälisen median huomion keskitetysti vain pääkaupunkiseudulle.

Lauri Lyly

Tampereen pormestari

Suomessa on huippuluokan kokous- ja kongressiosaamista muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi vuonna 2013 Tampere-talossa järjestettiin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotto onnistuneesti.

Pekka Timonen

Lahden kaupunginjohtaja

Logistiikan ja kustannusten kannalta järkevimpiä paikkoja lienevät 1–1,5 tunnin etäisyydellä Helsingin lentoasemalta ja ministeriöistä sijaitsevat kaupungit kuten Lahti, Tampere, Hämeenlinna ja Porvoo.

Jorma Rasinmäki

Seinäjoen kaupunginjohtaja

EU-tapaamisten aluetalousvaikutukset ovat suuret, minkä vuoksi niitä on perusteltua järjestää maakuntakeskuksissa. Lisäksi huomioarvo on suurempaa kuin pääkaupunkiseudulla mediassa.

Jarmo Pirhonen

Kuopion kaupunginjohtaja

Keskittäminen pääkaupunkiseudulle on ollut yksiselitteinen ilmoitus, eikä lobbauksella tässä vaiheessa ilmeisesti olisi merkitystä.

Timo Koivisto

Jyväskylän kaupunginjohtaja

Puheenjohtajuuteen liittyvät kokoukset olisivat erinomainen tapa tehdä EU-puheenjohtajuudesta koko maan asia. Tästä ei myöskään olisi ainakaan haittaa EU-jäsenyyden suosiolle.

Minna Arve

Turun kaupunginjohtaja

Euroopan alueiden komitean puheenjohtajiston kokous on jo päätetty pitää Turussa syyskuussa. Kokoukseen osallistunee reilut sata henkeä kaiken kaikkiaan.

Esko Lotvonen

Rovaniemen kaupunginjohtaja

Suomalaisia kaupunkeja olisi tarpeen tuoda profilointimielessä esiin kokouspaikkoja valittaessa. Rovaniemen osalta erinomaista profilointia liittyy arktiseen ja pohjoiseen ulottuvuuteen sekä matkailun rooliin.

Timo Halonen

Mikkelin kaupunginjohtaja

Edellisellä puheenjohtajakaudella johtamani kaupunki (Kuusamo) järjesti kaksi kokousta, jotka onnistuivat erinomaisesti ja saivat erittäin hyvää palautetta.

Sari Salo

Rauman konsernipalveluiden toimialajohtaja

Rauma on kahden maailmanperintökohteen, Vanha Rauma ja Sammallahdenmäki, kaupunki. Ymmärrämme, että EU-kokouksen järjestäminen seutukaupungeissa on haasteellista, mutta tarjottavana meillä on paljon mielenkiintoisia tutustumis- ja vierailukohteita.

Uusimmat

Fingerpori

comic