Uutiset

LM-kysely paljasti epäilyksen varjon: Viranomaisten kykyyn suojata arkoja henkilötietoja ei luoteta

Kansalaisten luottamus on heikko viranomaisten kykyyn pitää huolta luottamuksellisista henkilötiedoista. Vain 20 prosenttia suomalaisista luottaa täysin siihen, että viranomaiset pitävät arkaluontoiset tiedot turvassa. Erityiseksi kipupisteeksi Taloustutkimuksen Lännen Medialle tekemässä kyselyssä nousivat terveyskeskusten ja sairaaloiden potilastiedot.

Suurin osa suomalaisista eli 68 prosenttia luottaa viranomaisiin jossain määrin, mutta ei kuitenkaan täysin. 11 prosentilla luottamusta viranomaisten tietoturvataitoon ei ole lainkaan. Epäilijöiden 79 prosentin joukko on tukevan suuri enemmistö.

-Tuloksessa on vahva epäilyksen varjo mukana. Viranomaisilla on peiliin katsomisen paikka, sanoo tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) toteavat Lännen Medialle, että kyselyn tulos on huolestuttava.

-Meillä on siinä valtava haaste. Ympäristö, talous ja viranomaistoiminnot tulevat tietolähtöisemmäksi, ja samaan aikaan meillä on luottamusvaje. Vaje ei ole vain suhteessa viranomaisiin, vaan myös suhteessa tuleviin palveluihin, Berner toteaa.

Tutkimuksessa kysyttiin myös minkä viranomaisen kohdalla tietosuoja huolettaa eniten. Ylivoimaiseksi ykköseksi nousivat terveyskeskukset ja sairaalat, joiden tietosuoja huolettaa 38:aa prosenttia epäilijöistä.

-Terveystiedot ja niiden luottamuksellisuus sekä vaitiolovelvollisuus ovat aina olleet herkkä asia. Yksi syy luottamuksen horjumiseen ovat varmasti meillä ja maailmalla uutisoidut tietovuodot. Ne saavat varmasti miettimään voiko vuoto osua omien tietojen kohdalle, Risikko toteaa.

Vasta kaukana takana tulivat poliisi ja Kansaneläkelaitos (Kela), jotka huolestuttavat kahdeksaa ja seitsemää prosenttia. Tuoreesta tietovuodosta kärsinyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) huolettaa vain kuutta prosenttia.

Ne, joilla menee taloudellisesti huonosti, luottavat viranomaisiin vähemmän kuin muut. Vastaavasti hyvässä taloudellisessa asemassa olevat ovat luottavaisimpia.

Kyselystä käy ilmi, että nuoret ja opiskelijat luottavat parhaiten siihen, että viranomaiset pitävät huolta heidän tietosuojastaan.

-Nuoret ovat kasvaneet nykymaailmaan eivätkä pidä digitalisaatiota uhkana, Rahkonen sanoo.

Näin tutkimus tehtiin

Taloustutkimus haastatteli puhelimitse 1 004:ää henkilöä 2.–5. lokakuuta.
Otos edustaa Suomen aikuisväestöä (15 vuotta täyttäneet). Aineisto painotettiin iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan väestötilastoja vastaavaksi.
Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Kyselyn toteutti Taloustutkimus Oy

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic