Uutiset

LM-kysely: Rinne kehittäisi EU-puolustusta, Halla-aho ei – pääministeriehdokkaat tyrmäävät ajatuksen EU:n puolustusliitosta

Neljä viidestä pääministeriehdokkaasta syventäisi Suomen ja EU:n puolustusyhteistyötä, selviää Lännen Median kyselystä. Se ei kuitenkaan tarkoittaisi puolustusliittoa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho vähentäisi EU:n yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.
Suomi on jo syventänyt puolustusyhteistyötä muun muassa Ruotsin, Yhdysvaltojen, Britannian ja Norjan kanssa. Kaikki viisi maata harjoittelivat maaliskuussa Ruotsissa Northern Wind -sotaharjoituksessa. Kuva: NAINA HELEN JAAMA
Suomi on jo syventänyt puolustusyhteistyötä muun muassa Ruotsin, Yhdysvaltojen, Britannian ja Norjan kanssa. Kaikki viisi maata harjoittelivat maaliskuussa Ruotsissa Northern Wind -sotaharjoituksessa. Kuva: NAINA HELEN JAAMA

Suurin osa pääministeriehdokkaista jatkaisi EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan syventämistä, selviää Lännen Median kyselystä viiden kannatusmittauksissa suurimman puolueen puheenjohtajille.

Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne linjaa, että EU:n pitäisi lisätä vastuuta omasta puolustuksestaan.

– Sdp suhtautuu myönteisesti Euroopan unionin puolustusyhteistyön kehittämiseen. Euroopan puolustuksen iso kuva on vasta muotoutumassa ja käytännössä siinä edetään vaiheittain, Rinne kertoo.

Suomalaisesta linjasta poikkeus on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, jonka mukaan Suomen EU-politiikan suunta olisi käännettävä.

– Integraatiota ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on syytä vähentää, koska jäsenmaiden intressit ovat hyvin erilaisia. Suurin osa jäsenmaista on myös Naton jäsenmaita, eikä ole realistista ajatella, että EU:n puitteissa luotaisiin päällekkäisiä rakenteita, Halla-aho vastaa.

Kyllä syventämiselle, ei puolustusliitolle

Muiden puolueiden puheenjohtajat kannattavat EU-puolustuksen syventämistä. Kukaan ei kuitenkaan puhu puolustusliitosta, vaan EU nähdään pikemminkin muiden puolustusratkaisujen lisänä.

– Kannatan eurooppalaista puolustusyhteistyötä. Euroopan unioni ei ole kuitenkaan ensisijaisesti tai pelkästään puolustusliitto, eikä se korvaa kansallista puolustusta. Nato on jatkossakin Euroopan puolustuksesta huolehtiva organisaatio, toteaa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Sdp:n Antti Rinne, keskustan Juha Sipilä ja vihreiden Pekka Haavisto linjaavat, että Suomi pysyy sotilasliittoihin kuulumattomana maana, joten EU-puolustusta ei pidetä puolustusliittona.

Yhteisiä EU-puolustuksen harjoituksia kannattavat kyselyn mukaan kokoomuksen Orpo ja vihreiden Haavisto.

Kaikkien viiden suurimman puolueen puheenjohtajat ovat yhtä mieltä Suomen kansallisen puolustuksen merkityksestä. Se on kaikkien puolustusratkaisujen perusta.

EU:lla pitkä lista muitakin keinoja

Turvallisuuspolitiikka ei ole EU:ssa pelkkää puolustusta. Keskustan puheenjohtaja Sipilä toteaa, että sotilaallisen puolustuksen lisäksi puhutaan hybridiuhkista ja informaatiovaikuttamisesta.

– EU:n puitteissa pitää panostaa myös entistä enemmän laajan turvallisuuskäsitteen uhkiin, kuten terrorismiin, kyberuhkiin ja tarttuviin tauteihin, hän sanoo.

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto näkee EU:n politiikalla laajempia mahdollisuuksia vaikuttaa esimerkiksi Venäjään.

– EU:n voimaa tulee käyttää myös aseriisunnan edistämiseen ja varustelukierteen ehkäisyyn. Keskimatkan ohjuksia koskevan INF-rajoitussopimuksen romuttuminen on uhka myös Euroopan turvallisuudelle, ja saattaa aloittaa uuden varustelukierteen.

Haaviston mukaan EU voi puuttua aktiivisella ulkopolitiikalla myös pakolaisuuden juurisyihin esimerkiksi rauhanrakennuksella, tuella siviilikriisinhallintaan ja puuttumalla ympäristön tilan heikkenemiseen.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan EU:n turvallisuuspäätökset pitäisi jatkossa tehdä määräenemmistöllä, ei yksimielisesti kuten nykyään.

Juha Sipilä muistuttaa, että Suomi yhdessä Ranskan kanssa on tehnyt aloitteen EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseksi hänen pääministerikaudellaan.

Kolme muuta suurta jatkaisi Sipilän linjalla, yksi ei.

Kannat EU-puolustuksesta

Lännen Media kysyi pääministeriehdokkaiden EU-linjaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Tulevan pääministerin ensimmäisiä tehtäviä on EU-puheenjohtajuus loppuvuonna 2019.

Kyselyn vastausaika oli 3.–5. huhtikuuta. Kysely lähetettiin kannatusmittausten mukaan viiden suurimman puolueen puheenjohtajille sähköpostilla.

Pitäisikö EU:n integraatiota yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa lisätä vai vähentää? Pyrkisittekö edistämään EU-puolustusta puolustusliiton suuntaan? Jos ette, mikä olisi mieluisin ratkaisunne Suomen puolustamiseksi?

Edistäisivät EU-puolustusta

Antti Rinne (sd.), Petteri Orpo (kok.), Juha Sipilä (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.)

Ei tarvetta edistää

Jussi Halla-aho (ps.)

Uusimmat

Fingerpori

comic