Uutiset

LM-kysely: Sampo Terhoa kannattaa yli puolet PS-puoluevaikuttajista – toinen kierros mahdollinen

Helsinki

Lännen Media selvitti, millaiset ovat Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon väliset kannatussuhteet perussuomalaisten kenttävaikuttajien parissa.

Sampo Terho saa perussuomalaisten puoluevaikuttajilta 54 prosentin kannatuksen. Toisella kierroksella Terho olisi erittäin vahvoilla Jussi Halla-ahoa vastaan.

Terho on PS-vaikuttajien enemmistön suosikki puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Asia selviää laajasta LM-kyselystä, jonka vastaajina ovat piirihallitusten jäsenet, paikallisyhdistysten puheenjohtajat, kansanedustajat sekä muissa keskeisissä tehtävissä toimivat perussuomalaiset.

Terho saa vastaajilta 54,3 prosentin kannatuksen. LM-kyselyn perusteella on silti mahdollista, että Jyväskylän puoluekokouksessa nähdään puheenjohtajavaalissa 10. kesäkuuta toinen äänestyskierros. Tämä edellyttää sitä, että europarlamentaarikko Jussi Halla-aho asettuu ehdolle. Hän saa kyselyssä perussuomalaisten keskeisiltä vaikuttajilta 31 prosentin suosion.

Kannatusta saavat myös kansanedustajat Leena Meri (4,1 %) ja Ville Tavio (2,5 %).

Jonkun muun kuin Terhon, Halla-ahon, Meren tai Tavion kannalla on kahdeksan prosenttia vastaajista.

Kyselyyn osallistui 250 keskeistä perussuomalaista vaikuttajaa. Osallistumisprosentti oli 51, joten tulokset ovat vahvasti suuntaa antavia. Vastaukset kerättiin maanantaina, tiistaina ja keskiviikkona.

Kysely lähetettiin 490 perussuomalaiselle, joista 245 eli tasan puolet vastasi kysymykseen puheenjohtajasuosikistaan.

Terho on puheenjohtajakilpailun vahva suosikki, mutta hänen kannatuksensa ei ole niin vahvaa, etteikö vaalissa voitaisi nähdä toista kierrosta. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta jatkaa toiselle kierrokselle.

Piirihallitusten puheenjohtajat vaativat nyt Halla-ahoa ehdokkaaksi.

– Halla-aho menettää naamansa, jos hän ei tämän rumban jälkeen lähde kilpailuun. Ei ole Brysselistä kotiinpaluuta, jos hän ei tällä kannatuksella kokeile, kestääkö pylly merivettä, Lapin piirihallituksen puheenjohtaja Matti Torvinen painottaa.

Torvinen kannattaa puheenjohtajaksi Sampo Terhoa, mutta hänen mielestään perussuomalaisille tekisi hyvää käydä Jyväskylässä aito linjavaali Halla-ahon ja Terhon välillä.

LM-kyselyssä vastaajat asettuvat omalla nimellään herkemmin Terhon kuin Halla-ahon taakse. Iso osa Halla-ahon kannattajista haluaa vastata anonyymisti, mutta myös hän saa julkista tukea johtotasolta.

– Jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja, perussuomalaisten politiikka kääntyy siihen linjaan, jossa se oli ja jossa sen pitäisi olla. Uskon, että hän lähtee ehdolle, Hämeen piirijohtaja Matti Lintukorpi sanoo.

Helsingin piirijohtaja Markku Saarikangas toivoo niin ikään myös Halla-ahon pyrkivän Timo Soinin seuraajaksi, vaikka hän ei aio julkisesti asettua kummankaan Helsingissä asuvan miesehdokkaan taakse.

Jos Halla-aho pyrkii puheenjohtajaksi, hänen on saatava Jyväskylän puoluekokoukseen paikan päälle runsaasti omia kannattajiaan, jotka lukeutuvat niin sanottuihin rivijäseniin. Keskeisten PS-vaikuttajien enemmistö asettuu kaksintaisteluasetelmassa Terhon taakse.

LM-kyselyssä Halla-aho–Terho-asetelmaan otti kantaa 233 vastaajaa. Heistä peräti 62,7 prosenttia kannattaa Terhoa. Halla-ahoa äänestäisi 37,3 prosenttia kysymykseen vastanneista.

Suurin osa PS-päättäjistä vaikuttaa tehneen valintansa kaksikon välillä, koska kyselyn osallistujista vain 17 jätti ottamatta kantaa kaksintaisteluun.

Avointen vastausten perusteella kyse olisi aidosta linjavaalista.

– Perussuomalaisten kannatus perustuu maahanmuutto- ja EU-kriittisyyteen. Vain näitä teemoja korostamalla perussuomalaiset tulevat vakiinnuttamaan asemansa poliittisella kentällä. Halla-ahon johdolla nämä teemat myös pysyvät kärjessä, arvioi tamperelainen Antti Moisander.

Terhon kannattajat pelkäävät, että Halla-ahon valinta johtaisi puolueessa hajaannukseen.

– Terho edustaa riittävää muutosta perussuomalaisissa, eikä vene hörppäisi liikaa vettä uuden puheenjohtajan vaihtuessa, arvioi sotkamolainen Marko Lipponen.

– Eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja Brysselin meppinä toimineena Terho on mies paikallaan: riittävän jämerä, sanavalmis ja myös omaa paineensietokykyä. On hankkinut riittävät kannukset, perustelee Satakunnan piirijohtaja Anssi Joutsenlahti.

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic